• LT Articles
  • 2022-01-20

Klaipėdos LEZ darbą pradėjo nauja į eksportą orientuota REHAU gamykla

Sausio 20 dieną Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) oficialiai atidaryta moderni Vokietijos polimerų kompanijos REHAU gamykla, kuri yra 35-oji pasaulyje ir 15-oji Europoje. Individualiems įmonės poreikiams pritaikytą 19 tūkst. kv. m ploto gamyklą per rekordiškai trumpą laiką pastatė darnios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“. Praėjusių metų pabaigoje vystytojas gamyklą pardavė Maltos investicijų kompanijai „Hili Properties“, iš kurios Vokietijos įmonė patalpas nuomosis.

Moderni 19.000 kv. m ploto Vokietijos polimerų milžinės REHAU gamykla yra pirmoji kompanijos gamykla Šiaurės Europoje. Vos per metus pastatytoje gamykloje artimiausiu metu bus įdarbinta apie 100 darbuotojų, o per ateinančius pora metų jų skaičius išaugs iki 200. Pažangiausiais inžineriniais sprendimais ir technologijomis aprūpintoje vienoje moderniausių gamyklų Lietuvoje bus gaminami statybų industrijai skirti polimeriniai vamzdžiai ir eksportuojami į daugiau nei 10 pasaulio šalių. Pilną gamybos apimtį planuojama pasiekti 2022 m. IV ketvirtį.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės,  šios Vokietijos investicijos prisideda prie šalies gamybos sektoriaus stiprinimo, naujų darbo vietų kūrimo ir šalies konkurencingumo didinimo.

„Stipri auganti pramonė – pagrindinis veiksnys tiek visos šalies, tiek atskirų miestų ir regionų patrauklumo ir konkurencingumo kontekste. Džiaugiuosi, kad viena pirmaujančių Vokietijos įmonių, investuodama Lietuvoje ir diegdama pažangiausius sprendimus bei technologijas, kuria pridėtinę vertę mums visiems“,  – teigia A. Armonaitė.

Anot REHAU Statybinių sprendimų skyriaus vadovo dr. Roger Schönbor, planuodami strateginę plėtrą Europoje, vertinome daugelį potencialių lokacijų įvairiuose Europos regionuose. Naujoji gamykla Klaipėdoje yra REHAU Statybinių sprendimų skyriaus sėkmė, nes užtikrins didesnes gamybos apimtis bei efektyvesnį produkcijos tiekimą į Europos ir kitas rinkas.

REHAU gamyklos vadovo Giedriaus Kauko teigimu, sklandus gamyklos statybos procesas, nepaisant nepalankių aplinkybių – pandemijos ir dėl jos kilusių trukdžių tiekimo grandinėse, buvo pasiektas bendromis Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės, „YIT Lietuva“ ir REHAU komandų Vokietijoje bei Lietuvoje pastangomis.

Statybos vystytoju ir generaliniu rangovu buvome pasirinkę darnios miestų plėtros ir statybos bendrovę „YIT Lietuva“, su kuriais jautėmės itin ramiai dėl šių turimos patirties valdant tokios apimties ir sudėtingumo projektus“, – komentuoja REHAU gamyklos vadovas G. Kaukas.

G. Kaukas pažymi, kad „YIT Lietuva“ įgyvendintas statybos projektas patvirtina vadinamojo build-to-suit modelio pranašumus – lankstumą ir galimybę pilnai užtikrinti mūsų įmonės poreikius atitinkančių sprendimų įgyvendinimą. Tokiu principu pastatytos ir įrengtos patalpos leido REHAU gamyklai pradėti veiklą greičiau ir be didelių pradinių investicijų. Tą įrodo praėjus vos metams nuo statybų pradžios atidaroma viena moderniausių gamyklų Lietuvoje. Į gamyklos statybą bei įrengimą iš viso investuota per 30 mln. eurų. Iš viso gamykloje bus sumontuotos 23 gamybos linijos, kurios per mėnesį bus pajėgios pagaminti iki 6600 km vamzdžių.

Šis REHAU gamyklos projektas buvo įgyvendintas neeiliniais metodais – Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė su partneriais pirmiausia paskelbė tarptautinį konkursą objekto vystymui, kurį laimėjo ir pagal kompanijos poreikius gamyklą pastatė UAB „YIT Lietuva“. REHAU pirmą kartą korporacijos istorijoje NT vystymą ir valdymą patikėjo trečiosioms šalims.

Praėjus vos daugiau nei 10 mėnesių nuo statybos pradžios, gamykloje jau buvo sumontuota pirmoji gamybos linija ir pagaminta testinė produkcija sertifikavimui. Dar po dviejų mėnesių gamykla buvo pilnai užbaigta ir perduota eksploatacijai, o nuo 2022 m. sausio 10 dienos pirmosios linijos pradėjo darbą nepertraukiamu režimu.

Apie REHAU grupę

REHAU grupė yra specializuota polimerų gamybos bendrovė, kurios metiniai pardavimai siekia apie 3,5 mlrd. eurų. Nepriklausoma privačiai valdoma bendrovė turi daugiau nei 170 biurų visame pasaulyje, kuriuose dirba apie 20 tūkst. darbuotojų. Bendrovė siūlo sprendimus statybai, automobilių gamybos bendrovėms bei pramonei ir prekiauja savo inovatyviais produktais visame pasaulyje.