• LT Articles
  • 2020-11-25

Projekte „Matau Vilnių“ baigtas antrasis vystymo etapas, pradedamas trečias

Darnios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė antrąjį etapą Vilniaus centre vystomame gyvenamųjų namų projekte „Matau Vilnių“. Į šalia Tauro kalno kylančius namus jau kitų metų pradžioje galės keltis naujakuriai. Netrukus bus pradedamos ir trečiojo etapo statybos.

Antrajame „Matau Vilnių“ etape buvusios alaus daryklos teritorijoje iškilo penkiaukštis su antstatu 42-iejų, 45-86 kv. m butų pastatas, kurio pirmame aukšte numatytos keturios komercinės patalpos. Būsto kainos prasideda nuo 2.538 Eur už kv. m, daugiau nei trečdalis šio etapo butų jau parduoti.

„Nepaisant pasaulinių aplinkybių –antrąjį etapą baigėme anksčiau nei planavome ir netrukus pradėsime trečiąjį. Centre, Aludarių g., vystomas projektas labiausiai išsiskiria pro langus atsiveriančiais išskirtiniais senamiesčio ir naujojo miesto centro vaizdais bei pažangiais, patogų gyvenimą užtikrinančiais sprendimais. Pastebime, kad žmonių susidomėjimas moderniais, tačiau ryšį su istorija išsaugojusiais būstais nedingsta, juolab, kad perspektyvių vietų naujiems projektams miesto centre lieka vis mažiau“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Visuose architekto Kęstučio Kisieliaus projektuotuose A energinio efektyvumo klasės namuose įrengtas efektyvus grindinis šildymas, individuali rekuperacinė vėdinimo sistema, aprūpinanti patalpas gaiviu oru, apsauganti nuo pro langus patenkančių dulkių, neleidžianti kauptis drėgmei bei taupanti šilumos sąnaudas. Butuose įrengti erdvūs balkonai ir terasos.

Trečiuoju plėtros etapu bendrovė „YIT Lietuva“ planuoja pastatyti du penkiaaukščius, kuriuose atitinkamai bus 44 ir 36 dviejų–keturių kambarių butai. Būsto plotas svyruos nuo 41 iki 88 kv. m, kainos su daline apdaila – nuo 2660 Eur už kv. m.  Bendrosioms abiejų namų reikmėms elektrą gamins ant stogo įrengtos 5,2 kW galingumo saulės jėgainės, todėl naujieji pastatai bus draugiškesni aplinkai. Numatoma, kad iš šio aukščiausioje sklypo vietoje vystomo etapo atsivers dar platesnė miesto panorama.

„Naujasis projektas įsikūręs infrastruktūriniu ir susiekimo požiūriu patrauklioje miesto vietoje – pėsčiomis galima pasiekti Senamiestį, aplink netrūksta pramogų ir prekybos vietų, o Geležinio vilko gatve galima greitai pasiekti bet kurią miesto vietą. Šis projektas išsiskiria didesnių butų paklausa, būstas taip pat dažniausiai perkamas sau, o ne kaip investicija. Trečiajame statybos etape bus suformuota pagrindinė žalioji naujojo kvartalo erdvė – vidinis kiemas su terasine veja ir panorama į miestą, želdiniais bei vaikų žaidimo aikštelėmis“, – pasakoja K. Vanagas.

Gyventojų patogumui trečiajame „Matau Vilnių“ etape bus įrengtos 74 automobilių stovėjimo vietos ir numatytos įkrovimo stotelės elektromobiliams. Trečiąjį etapą įmonė planuoja baigti 2022 m. pavasarį.

Projektas „Matau Vilnių“ įsikūręs autentiškoje Vilniaus vietoje – iš vienos pusės jį riboja Neries vingis, iš kitos pusės – Tauro kalnas. Ne mažesnė ir istorinė bei kultūrinė kvartalo vertė: netoliese išlikęs V. Šopeno alaus daryklos kompleksas, stovi architekto V. E. Čekanausko suprojektuotas Žemės ūkio ekonomikos mokslinio instituto pastatas. Buvusioje alaus daryklos teritorijoje vystomame projekte buvo išsaugota N. Daškovos kurta freska „Liaudies šventė“. Ji šiuo metu restauruojama ir vėliau papuoš  namų fasado sienas ties praėjimu į vidinį kiemą.

„YIT Lietuva“ šiuo metu taip pat įgyvendina projektus Vilniuje: urbanistinį projektą atgyjančiose Šnipiškėse „Naujasis Skansenas“ ir antrąjį „Raitininkų sodo“ etapą kitapus Kalnų parko. Bendrovė Kaune toliau vysto „Piliamiesčio“ urbanistinį projektą.