• LT Articles
  • 2021-07-01

„YIT Lietuva“ fiksavo dar vieną aktyvų būsto rinkos ketvirtį, tačiau stebi rinkos stabilizavimosi ženklus

Būsto pardavimai šalies didmiesčiuose ir toliau išlieka aukštumose, nors, lyginant su pirmuoju metų ketvirčiu kiek sumažėjo. Darnios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ antrąjį šių metų ketvirtį pardavė 4,6 karto daugiau butų nei per tą patį laikotarpį pernai. Lyginant pusmečio rezultatus šiemet jie yra 3,4 karto didesni nei praėjusiais metais. Iš viso bendrovė per balandį, gegužę ir birželį pardavė 160 butų. Tiesa, antrąjį metų ketvirtį butų parduota 17 proc. mažiau nei pirmąjį, o vystytojos atstovai sako jau pastebintys rinkos stabilizavimosi ženklų.

Vilniuje bendrovė per antrąjį šių metų ketvirtį pardavė 98, Kaune 60, o Klaipėdoje – 3 butus. Didžiausias pardavimų augimas fiksuotas sostinėje, kur, lyginant su antruoju 2020 metų ketvirčiu, parduota 5 kartus daugiau butų.

Labiausiai gyventojai dėmėjosi būstais bendrovės vystomame dešiniajame Neries krante įsikūrusiame „Piliamiesčio“ kvartale Kaune ir „Matau Vilnių“ bei „Naujojo Skanseno“ projektuose Vilniuje. Juose antrąjį šių metų ketvirtį atitinkamai parduota 59, 51 ir 46 butai.

Matauy-vilniu-2.jpg

„Antrasis metų ketvirtis būsto rinkoje ir vėl buvo itin aktyvus, nors ir kiek kuklesnis nei pirmasis. Gyventojų noras ir galimybės įsigyt būstą nesumažėjo, todėl būsto paklausa išliko didelė. Kartu didėjo ir su būsto kokybe susiję lūkesčiai – gyventojai siekia investuoti į šiuolaikišką, kokybišką ir centrinėje miesto dalyje esantį būstą, su išvystyta aplinkine infrastruktūra bei ramiam poilsiui pritaikyta aplinka“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Visgi K. Vanagas prognozuoja, kad artimiausiu metu būsto pardavimų augimas turėtų lėtėti, o visa rinka šiek tiek atvėsti. Anot jo, praėjusių metų pabaigoje kilusi būsto įsigijimo banga kiek slūgsta, nes dalis būstą įsigyti siekusių gyventojų jau spėjo tai padaryti, o dalis savo planus koreguoja dėl kainų augimo. Be to, ilgesnėje perspektyvoje butų pardavimai turėtų mažėti ir dėl to, kad artimiausiu metu neplanuojama įgyvendinti naujų didelių būsto projektų – koncentruojamasi į esamų projektų užbaigimą.

Iš viso „YIT Lietuva“ per šiuos metus jau pardavė 353 butus – 20 proc. daugiau nei per visus 2020 metus. Lietuvoje bendrovė šiemet butų pardavė daugiausiai iš visų Centrinės ir Rytų Europos šalių, kuriose veikia YIT korporacija. Pavyzdžiui, antroje vietoje esančioje Lenkijoje šiemet parduota 211 butų – 40 proc. mažiau nei Lietuvoje.

Šiuo metu Vilniuje „YIT Lietuva“ įgyvendina III-ąjį „Matau Vilnių“ projekto šalia Tauro kalno etapą ir vysto „Naujasis Skansenas“ namus atgyjančiose Šnipiškėse. Kaune dešiniojoje Neries krantinėje kitapus Senamiesčio pradedama dar vieno „Piliamiesčio“ namo statyba.