• LT Articles
  • 2022-12-23

„Auksiniai“ įmonės „YIT Lietuva“ projektai

Tradiciniame „Lietuvos metų gaminys 2022“ konkurse įmonė „YIT Lietuva“ pelnė du aukso medalius. Aukščiausiais apdovanojimais buvo įvertinti polimerų gamyklos „Rehau“ Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) ir daugiabučio gyvenamojo namo Vilniuje „Raitininkų sodas“ projektai. LNTPA jau 15 kartą organizuotuose geriausių NT projektų rinkimuose projektas „Matau Vilnių“ pripažintas geriausiu projektu gyvenamosios paskirties kategorijoje.

Auksą pelnę projektai yra skirtingų paskirčių – daugiabutis gyvenamasis namas ir gamykla. „Tačiau abu projektai įgyvendinti ant tų pačių vertybinių pamatų: visi mūsų įmonės projektai yra statomi pagal Suomijos koncerno „YIT Corporation“, kuriam priklauso „YIT Lietuva“, statybos kokybės reikalavimus. Todėl „Raitininkų sodas“ išsiskiria patogiu butų ir bendrųjų erdvių išplanavimu, taupia eksploatacija ir patogiomis gyvenimo sąlygomis. O įgyvendinant projektą Klaipėdos LEZ, buvo susikaupta ties saugumu, inovatyvumu ir tvarumu, kurie gamyklai grįš pridėtinėmis vertėmis“, – sako įmonės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.  

„Raitininkų sodas“ pripažinimą pelnė ne tik „Lietuvos metų gaminio“, bet ir „Lietuvos BIM projektai“ konkurse

Vilniaus „Raitininkų sodas“, įgyvendintas pagal „Vilniaus architektūros studijos“ projektą, tai modernus 7 aukštų daugiabutis namas su komercinėmis patalpomis pirmajame aukšte ir uždaru vidiniu kiemu, kur vietoj automobilių įrengta poilsio infrastruktūra gyventojams. Sostinės centre pastatytas daugiabutis optimaliai išnaudoja vietą: iš viršutinių aukštų terasų matyti Gedimino pilis, senamiestis, Konstitucijos prospektas. Kitų aukštų gyventojams įrengti nestandartiškai suprojektuoti balkonai – vaizdas veriasi ne į namą priešais, o į erdves už jo. Pirmųjų aukštų gyventojams skirtos 16–50 kv. m terasos. Pro 2–2,4 m aukščio langus būstus užlieja šviesa.

BIM 2022 (1).png

A+ klasės energinio efektyvumo daugiabutyje įdiegti modernūs ir taupūs  šildymo, vėdinimo ir kiti inžineriniai sprendimai. Iš miesto šilumos sistemos tiekiama šiluma, kurios srautą galima reguliuoti kiekviename bute. Visame name įrengta bendra kiekvienos laiptinės rekuperacinė sistema, o dalyje butų – pažangios ir energiją taupančios rekuperacinės vėdinimo sistemos. Ant stogo sumontuoti saulės kolektoriai gamina elektrą bendrųjų patalpų ir požeminės automobilių aikštelės apšvietimui.

BIM 2022 (2).png

„Raitininkų sodo“ projekte „YIT Lietuva“ naudojo BIM visuose trijuose svarbiausiuose etapuose – planuojant, projektuojant ir statant. BIM modelio naudojimas iš dalies numatytas ir namų priežiūrai, nors ši BIM naudojimo sritis paprastai yra aktualesnė eksploatuojant gamybinius arba administracinius pastatus. Šis projektas buvo pripažintas ir konkurso „Lietuvos BIM projektai 2022“ nugalėtoju gyvenamųjų pastatų kategorijoje.

2017 m. pradėtas „Raitininkų sodo“ projektas dviem etapais buvo įgyvendintas per kiek daugiau nei trejus metus.

Moderni „Rehau“ gamykla pastatyta per rekordiškai trumpą laiką 

Auksą pelnęs „Rehau“ projektas Klaipėdos LEZ buvo įgyvendintas per rekordiškai trumpą laiką – 12 mėnesių. Pasak „Rehau“ gamyklos vadovo Giedriaus Kauko, „tai turbūt vienas greičiausių ir efektyviausių gamyklos statybos ir paleidimo projektų“.

LPK 2022 (2).png

2022 m. sausio 20-ąją Klaipėdoje atidaryta moderni Vokietijos polimerų kompanijos „Rehau“ gamykla yra 35-oji pasaulyje ir 15-oji Europoje. Įgyvendindama gamyklos projektą „YIT Lietuva“ rūpinosi projektavimo ir statybos darbais, teisiniais ir administraciniais klausimai, ieškojo būtinų technologijų. Pažymėtina, kad tai buvo karantino suvaržymų metas, kai trūkinėjo tiekimo grandinės ir nuolat grėsė stabdyti darbus. „YIT Lietuva“ šio projekto vykdymui taikė vadinamąjį „build-to-suit“ modelį, kai užsakovui suteikiama galimybė nuomotis specialiai jo individualiems poreikiams suprojektuotas, pastatytas ir pritaikytas patalpas.

12 m aukščio, 2 aukštų pastatas projektuotas pagal BREEAM standartą, gamyklai suteiktas A++ klasės energinio naudingumo sertifikatas.

Matau Vilnių“ – geriausias 2022 m. gyvenamosios

„Matau Vilnių“ – geriausias 2022 m. gyvenamosios paskirties projektas šalyje

Gruodžio 7 d. iškilmingoje konkurso „Už darnią plėtrą“ ceremonijoje, kurioje buvo pagerbti geriausių projektų vystytojai, architektai, projektuotojai, statytojai, medžiagų tiekėjai, paskelbti ir apdovanoti šauniausi 2022 metų nekilnojamojo turto (NT) projektai šalyje. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) ir Darnios plėtros akademijos jau 15 kartą organizuotuose geriausių NT projektų rinkimuose – ypač didelis dėmesys bendrovės „YIT Lietuva“ įgyvendintam išskirtiniam projektui „Matau Vilnių“, esančiame sostinės centre, šalia Tauro kalno, Aludarių gatvėje. Vilniuje įvykusioje šventėje šis pripažintas geriausiu projektu gyvenamosios paskirties kategorijoje.

Konkurso dalyvius vertino 9 narių komisija, kurią sudarė atstovai iš Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos statybininkų asociacijos, bankų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir žiniasklaidos.

LNTPA 2022 (1).png

Projekto ,,Matau Vilnių" A+ energinio naudingumo klasės namuose įrengti butai, kurių plotas siekia nuo 42 kv. m iki 88 kv. m. Juose įdiegti modernūs inžineriniai sprendimai – efektyvus grindinis šildymas, pažangi rekuperacijos sistema. Po namais įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, o kiemuose – šiuolaikiškos vaikų žaidimų aikštelės ir poilsio erdvės. Kieme taip pat pasirūpinta namo gyventojams skirtomis elektromobilių įkrovimo vietomis. Didelis dėmesys skirtas bendrosioms namų erdvėms – laiptinėms, koridoriams, kurie įrengti šiuolaikiškai ir naudojant ilgaamžes medžiagas. Namuose, pastatytuose aukštesnėje sklypo dalyje (arčiau kalno šlaito), gyventojus džiugina išskirtiniais vaizdais. Jis atsiveria iš daugelio – net ir pirmuosiuose aukštuose esančių – butų. Be to, kvartalo namai suprojektuoti taip, kad miesto panoramas matytų net ir į vidinį kiemą orientuotų butų gyventojai.

Legendinės Šopeno alaus daryklos vietoje esantis „Matau Vilnių“ projektas išsiskiria ne tik patogia lokacija, iš kurios lengvai pasiekiamas Gedimino prospektas, Lukiškių aikštė, Neries krantinėje įsikūręs sostinės verslo kvartalas, Tauro kalnas ir Vingio parkas, bet ir turtingą istoriją turinčia aplinka bei kultūrine aura. Ją išryškina ir projektui pasirinkti architektūriniai sprendimai – daugiabučiuose atkartojami Šopeno alaus daryklos motyvai: jai būdingos arkos, spalvų gama ir kiti elementai. „YIT Lietuva“ generalinio direktoriaus Kęstučio Vanago teigimu, „Matau Vilnių“ projektas puikiai atspindi pastangas gyvenamuosius kvartalus vystyti atsižvelgiant į vietos urbanistinį, architektūrinį, istorinį ir kultūrinį kontekstus, prie jų prisitaikant, o taip pat pilnai atitinka bendrovės diegiamą 15 minučių miesto koncepciją. Pagal ją visos paslaugos ir pramogos miesto gyventojams turi būti pasiekiamos ranka.

Laikosi aukštų darbo kultūros standartų

Darnios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“, veiklos istoriją skaičiuojanti nuo 1966 m., sėkmingai vykdo rangos, būsto, komercinio nekilnojamojo turto, pastatų priežiūros veiklą, kuria infrastruktūrą, tiesia ir atnaujina kelius.

Bendrovė turi aukštos kvalifikacijos darbuotojus, yra sukaupusi didelę patirtį, laikosi aukštų darbo kultūros standartų. Visa tai grįžta kokybiškais darbais, ištikimais partneriais, klientų pasitikėjimu. Ir kasmet apdovanojimus pelnančiais projektais. Tai verslo centras ARKA Kaune bei gyvenamasis projektas „Čiurlionio 3“ Vilniuje, verslo centras 3BURĖ Vilniuje, gyvenamųjų namų kvartalas „ŠILO NAMAI“ Kaune, baldų gamykla Kauno LEZ (Geras baldų fabrikas) bei verslo centras SQVERAS Kaune.