• LT Articles
  • 2017-11-16

DUETTO išrinktas Lietuvos žaliausiu verslo centru

Šiandien Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos metinėje konferencijoje paskelbti žalieji Lietuvos pastatai, pirmą kartą organizuojamo konkurso „Žalieji pastatai 2017“ nugalėtojai. Šiemet žaliausiu verslo centru tarp konkurse dalyvavusių projektų pripažintas darnios NT plėtros bendrovės „YIT Kausta“ įgyvendintas „Duetto“ verslo centras.

„Pirmą kartą Lietuvoje vykusio konkurso „Žalieji pastatai 2017“ tikslas yra paskatinti Lietuvos nekilnojamo turto plėtotojus bei savininkus investuoti į aplinkai bei žmonėms draugiškus pastatus. Žalieji pastatai yra jau daugiau nei 25 metus skaičiuojanti idėja, tačiau Lietuvoje tokių tvarių pastatų vis dar yra nedaug. Siekiame, kad įmonės, visuomenė suvoktų, jog žalieji pastatai yra ne tik investicija į gamtos apsaugą, geresnių gyvenimo ar darbo sąlygų žmonėms kūrimą, tačiau ir konkurencinio įmonės pranašumo, tvarios ateities kūrimas“, - sako Andrius Bagdonas, Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos direktorius ir vienas iš konkurso organizatorių.

„Pradėję planuoti „Duetto“ verslo namų projektą, turėjome viziją sukurti visomis prasmėmis šiuolaikišką pastatą – patogų čia dirbsiantiems žmonėms, galintį atitikti bei prisitaikyti prie individualių įmonių poreikių ir tausojantį aplinką. Pastebime, kad, augant ekonominiam sąmoningumui, poreikis įsikurti tvariame, kartu ir ekonomiškai efektyviame pastate – darosi vis aktualesnis. Siekiame vystyti ilgalaikę vertę kuriančius projektus, tad džiaugiamės, kad mūsų pastangos įvertintos šiuo apdovanojimu“, – teigia AB „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas. 

Pirmajame „Duetto“ verslo namų pastate jau įsikūrė ir veiklą vykdo „Vilniaus vandenys“, kreditų vadybos įmonės „Lindorff“ paslaugų centras ir kt. Šiuo metu vykdomos antrojo pastato statybos. Iš viso abiejuose pastatuose, numatoma, dirbs per 1500 darbuotojų. 

Konkurse „Žalieji pastatai 2017“ buvo vertintos plėtotojų ir savininkų 2014 –  2016 metais pastatytų pastatų ir iki 2016 m. pabaigos į Infostatybos duomenų bazę įkeltų projektų (objektų techniniai projektai) paraiškos. Pateikti projektai buvo vertinami pagal 10 tvarumo kriterijų: nuo pastato energetinio efektyvumo iki projektavimui naudotų technologijų ar estetinių sprendimų. Šiemet nugalėtojai rinkti dviejose kategorijoje – verslo centrų ir gyvenamųjų pastatų grupėse. Kitąmet konkurse bus kviečiami dalyvauti ir pramoninių, prekybos ir pramogų projektų plėtotojai bei savininkai. Nugalėtojus rinko vertinimo komisija sudaryta iš verslo, mokslo, valstybinių institucijų atstovų.