• LT Articles
  • 2017-09-19

Gera kaimynystė – laimingų namų dalis

„Ar galėčiau pasiskolinti cukraus?“, „Gal padarykime tvarkymosi talką šeštadienį?“ – šiandien tokie ir panašūs klausimai pasigirsta ne tik Holivudo filmuose, bet ir naujų namų kvartaluose. Gyventojai vis noriau buriasi į bendruomenes, o naujų namų ieškantys žmonės dažniau teiraujasi apie kvartale gyvenančius kaimynus ir jų draugiškumą.

Nekilnojamojo turto vystytojai pastebi, kad klausimai apie esamus ar būsimus kaimynus yra svarbiausiųjų sąraše, kartu su vieta, išlaikymo kaštais, statytojo reputacija ar būsto išplanavimu. Stiprina saugumo ir laimės jausmą Bendrovės „YIT Kausta būstas“ marketingo vadovė Jurga Vilkenė pastebi, kad gera kaimynystė – viena laimingų namų sudedamųjų dalių. „Vis dažniau išgirstame klausimų, kokie žmonės gyvena dominančiame name, kas prižiūri gėles, kaip sprendžiami kasdieniai kaimynų klausimai. Gerėjant ekonominei situacijai vis labiau rūpinamės ir emociniu komfortu – norime gyventi ne tik patogiai, bet ir saugiai, malonioje bei draugiškoje aplinkoje“, – pastebi bendrovės atstovė.

Psichologai aktyviai kalba apie gyvenamosios aplinkos svarbą gerai savijautai – darnūs santykiai su kaimynais stiprina ne tik bendruomeniškumo ir saugumo jausmą, bet ir didina laimės pojūtį. Pastebima, kad žmonės, kurie pažįsta ir gerai sutaria su savo kaimynais, labiau linkę atsižvelgti į kitų žmonių poreikius – taigi, labiau vieni kitais rūpinasi. „Kaimynai kuria bendruomenę, kurioje kiekvienas gyventojas gali būti tikras, kad ištikus bėdai bus galima paprašyti kaimyno pagalbos, o kilus nesklandumams – juos lengviau ir greičiau išspręsti. Galiausiai, kaimynai gali tapti tikrais draugais. Ne vieną tokią istoriją turime savo būsto projektuose, – sako J.Vilkenė. – Gera kaimynystė kuria pasitikėjimo atmosferą, kuri leidžia iš tiesų mėgautis naujais namais ir gyvenimu.“ Kita vertus, pastebi „YIT Kausta būstas“ atstovė, gera kaimynystė ir įpareigoja. Kai gerbi, šiltai bendrauji su kaimynais, nesinori elgtis taip, kad kažkam sukeltum nepatogumų. Susipažįsta šventėse Nors lietuviai dar nėra įpratę aktyviai pažindintis su kaimynais, ar, kaip įprasta JAV, apsigyvenus naujuose namuose kaimynams prisistatyti atnešant dovanų pyragaičių, namų bendruomenės sparčiai kuriasi. Nors tik įsikėlus į naujus namus su visais susipažinti gali būti sunku ar nedrąsu, kartais draugiškų santykių užmezgimui tereikia tinkamų aplinkybių. „Ne vienerius metus žmonėms, kurie apsigyvena mūsų namuose, organizuojame įvairius renginius, šventes, kurių metu jie gali susipažinti ir kartu gerai praleisti laiką. Tos šventės iš tiesų būna proga pabendrauti su kaimynais. Dažnai jos tampa tęstinėmis jau pačių gyventojų iniciatyva“, – pasakoja J.Vilkenė.

Neseniai bendrovė organizavo šventę „Šilo namų“ gyvenamųjų namų kvartalo gyventojams. Jos metu kaimynai kartu vakarieniavo kieme ir klausėsi gyvo garso atlikėjos Girmantės Vaitkutės koncerto. Pastačiusi namus „YIT Kausta“ taip pat turi tradiciją įkurti gyventojų bendriją. Joje sprendžiami įvairiausi klausimai – pradedant švenčių organizavimu, baigiant kilusių problemų sprendimu.

Leidžia laiką drauge „YIT Kausta“ būsto projektuose įrengtos bendros erdvės lauke gyventojams leidžia ne tik drauge ruoštis ir puoštis Kalėdoms ar Velykoms – gyventojai jose noriai mini gimtadienius, leidžia laiką su vaikais ar tiesiog ilsisi namų kieme. „Šiuolaikiniam žmogui nebepakanka, kad prie namų būtų įrengti keli suoliukai. Todėl vystydami projektus siekiame sukurti kuo funkcionalesnes erdves – uždaras vaikų žaidimo aikšteles, pasivaikščiojimo takus, poilsio zonas. Sutvarkyta aplinka teigiamai veikia žmonių emocinę būseną, padeda atsipalaiduoti. Be to, tokioje aplinkoje daug smagiau bendrauti, mėgautis poilsiu. Mums svarbu, kad mūsų statytuose namuose gyventų laimingi žmonės“, – šypsosi J.Vilkenė.