• LT Articles
  • 2017-05-02

Su kylančiu verslo centru – nauji architektūriniai sprendimai Kaunui

Kauniečiai Karaliaus Mindaugo prospekte šalia buvusio „Respublikos“ viešbučio jau gali pamatyti, kaip mieste įgyvendinamas vienas įdomiausių architektūrinių sprendimų. Po pusmečio statybos darbų ryškėja modernaus 7 aukštų verslo centro ARKA, kurį įmonės „Imlitex Holdings“ užsakymu stato statybų bendrovė „YIT Kausta“, kontūrai: pirmuosius pastato aukštus į dvi dalis perskiria per jį einanti gatvė. Toks pastatas yra pirmas Kaune, o jam įgyvendinti pasitelkti sudėtingi inžineriniai ir technologiniai sprendimai.

Biurų pastatui ARKOS pavadinimas suteiktas ne veltui: verslo centro pirmuosius du aukštus į dvi dalis dalina tarp jų besidriekianti istorinė Karmelitų gatvė, taip suformavusi arkos skliautą. Projekto autorius architektas Gintautas Natkevičius sako, kad istorinė aplinka leido ieškoti neįprastų sprendimų.

Įkvėpimas – istorinė gatvė

„Kai yra istorinė terpė, tuomet architektui atsiranda įdomumas ieškoti išeičių. Šiuo atveju istorinė pėsčiųjų Karmelitų gatvė padiktavo sprendimą, kuris pavertė statinį daugiasluoksniu. Viršutinė pastato dalis yra santūri, kubo formos, apatinė – banguojanti, o gatvelė suteikia istorinį akcentą. Kadangi pastatas yra patogioje vietoje, kai jis bus baigtas, gatve nuolat vaikščios nemažai žmonių, kurie dar labiau išryškins dinamišką pastato apačią“, – pasakoja architektas.

Architekto viziją jau daugiau nei pusmetį įgyvendina čia plušantys 70 statybininkų. Per tą laiką atlikti paruošiamieji statybos darbai, įrengtos pagrindinės pastato komunikacijos, elektros linijos, įrenginėjami 100 metrų gylį siekiantys geoterminiai gręžiniai, suręsti penki pastato aukštai. „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas sako, kad jau įgyvendinta sudėtingiausia konstrukcinė pastato dalis – arkos formavimas.

„Virš atkurtos Karmelitų gatvės iš viso iškils penki pastato aukštai. Kad būtų atlaikytas toks milžiniškas svoris, virš gatvės esančioje perdangoje buvo klojamos daugiau nei 20 metrų ilgio, metro pločio ir 1,6 metrų aukščio sijos. Sijų stiprumas buvo didinamas į kiekvieną iš jų įmontuojant po 90 įtempiamų 1,5 cm skersmens lynų, kurie buvo įtempiami keliais etapais, po truputį apkraunant sijas“, – apie sudėtingą procesą pasakoja K. Vanagas.

Architektas G. Natkevičius giria Lietuvos konstruktorius ir sako, kad, nors jie yra tarptautinio lygio, tačiau šį kartą teko paplušėti ieškant sprendimo. „Konstruktoriams teko nelengva užduotis, kaip sutvirtinti daugiau nei 20 metrų tarpatramio perdangą. Toks sprendimas ir įgyvendinimas yra vienas pirmųjų Lietuvoje, bet galiu pasakyti, kad su užduotimi jie puikiai susitvarkė“, – sako projekto autorius.

Iš viso perdangai buvo sunaudota apie 600 kubinių metrų betono. Betonavimui naudotas specialus statybos inžinerijos mokslų daktaro Viganto Antano Žiogo sukurtas aukštos stiprumo klasės betonas. Visas betono standėjimo procesas buvo stebimas įbetonuotų temperatūros matavimo daviklių, o duomenys perduodami tiesiogiai internetu. Nors klojiniai nuo perdangos bus nuimti po poros savaičių, prižiūrinčių asmenų vykdomas stebėjimas bei laboratoriniai bandymai parodė, kad ši sudėtinga statinio dalis įgyvendinta sėkmingai.

Kuriasi naujas verslo rajonas

Šiuo metu yra iškilę penki iš septynių verslo centro ARKA aukštai. Baigus 26 metrų aukščio pastato konstrukcijos darbus, bus imtasi fasado įrengimo – naudojant stiklines fasado konstrukcijas pastatas įgaus stiklinio kubo formą. Permatomas fasadas čia įsikūrusiems biurų darbuotojams leis grožėtis Nemuno salos vaizdais.  Langų stiklai bus padengti specialiu šilkografiniu ornamentu, kuris biurų patalpas saugos nuo saulės kaitros.

Bendrovės „Imlitex Holdings“ vadovas Renatas Augustinas sako, kad Karaliaus Mindaugo prospektas ateityje virs naująją verslo zona, kur koncentruosis stiprios ir gerai žinomos kompanijos.  „Kaimynystėje vietoje „Respublikos“ pastato iškilsiantis verslo centras ir kiti šioje zonoje, tikėtina, atsirasiantys biurų pastatai suformuos naują verslo rajoną. Tarpusavyje jie sukurs sinergiją tarp įsikūrusių kompanijų ir juos aptarnaujančios infrastruktūros. Tai – normali rinkos praktika,“ – sako jis.

8,3 tūkst. kvadratinių metrų biurų ploto verslo centre ARKA įsikurs ir pastato užsakovė „Imlitex Holdings“, kuri užims 2 viršutinius pastato aukštus. Likęs 6000 kvadratinių metrų plotas bus nuomojamas. Dalis biurų patalpų jau išnuomota, o dėl likusių vyksta aktyvios derybos. Galimybe čia įsikurti domisi tiek naujai į Lietuvos rinką žengiančios, tiek gerai žinomos Lietuvos bendrovės iš Vilniaus.

Pastato nuoma besirūpinančios tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ atstovų teigimu, Kauno NT rinka išsiilgusi kokybiškų, geroje lokacijoje kuriamų ir išvystyta infrastruktūra pasižyminčių NT projektų, – tą patvirtina didelis nuomininkų aktyvumas.

Įmonių darbuotojai į pastatą galės įsikelti šių metų pabaigoje.