• LT Articles
  • 2021-10-01

Nors rinka stabilizuojasi, „YIT Lietuva“ trečiąjį ketvirtį ir vėl pardavė virš šimto butų

Būsto pardavimai Lietuvoje ir toliau išlieka gerokai aukštesni nei pernai, tačiau lyginant trečiojo šių metų ketvirčio rezultatus su 2021-ųjų pradžia, stebimi aiškūs rinkos stabilizacijos ženklai. Šias tendencijas iliustruoja darnios miestų plėtros ir statybų bendrovės būsto pardavimo rezultatai. Trečiąjį metų ketvirtį bendrovė pardavė 42 proc. daugiau butų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai, tačiau jau nefiksavo tokių pardavimų aukštumų kaip metų pradžioje. Jie buvo 54 proc. mažesni nei antrąjį metų ketvirtį, tačiau vis vien siekė per šimtą parduotų butų (104).

Vilniuje bendrovė liepą, rugpjūtį ir rugsėjį pardavė 63, o Kaune – 40 butų. Tai yra atitinkamai 40 proc. ir 67 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Klaipėdoje „YIT Lietuva“ įgyvendintame „9 Bijūnų“ projekte trečiąjį ketvirtį parduotas vienas iš paskutiniųjų butų.

Didžiausio pirkėjų dėmesio sulaukė atgyjančiame sostinės Šnipiškių rajone įgyvendinamo „Naujasis Skansenas“ projekto ir Kaune dešiniojoje Neries krantinėje plėtojamo „Piliamiesčio“ kvartalo butai. Juose parduoti atitinkamai 47 ir 39 būstai. Dar 14 butų parduota centrinėje Vilniaus dalyje šalia Tauro kalno statomuose „Matau Vilnių“ namuose.

„Metų pradžioje fiksuotas itin spartus rinkos augimas, panašu, lėtėja ir stabilizuojasi. Šiuo metu esame tvaraus augimo trajektorijoje ir, nors 30-40 per mėnesį parduotų būstų galbūt neatrodo taip įspūdingai, kaip kovą ar balandį pasiekti rekordai, tai neabejotinai yra geras rezultatas – ypač įvertinus tai, kad laisvų butų portfelis šiuo metu yra gerokai mažesnis nei metų pradžioje. Kokybiško naujo būsto paklausa šalies didmiesčiuose ir toliau išlieka didelė. Tą rodo ir tendencija, kad dažnai visi arba beveik visi butai mūsų vystomuose projektuose nuperkami dar nepasibaigus statyboms“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Anot K. Vanago, dėl išliekančios aukštos paklausos ir brangstančių statybinių medžiagų bei darbo jėgos būsto kainos artimiausiu metu greičiausiai ir toliau augs. Tiesa, rinkai kiek atvėsus kainų kilimas turėtų būti nuosaikesnis. Be to, kitais metais rinka pasipildys naujais projektais ir laisvais butais, o tai taip pat turėtų prisidėti prie kainų augimo lėtėjimo.

 „YIT Lietuva“ dar šiemet planuoja pradėti XI-ąjį Piliamiesčio plėtros etapą Kaune, o kitąmet ketina startuoti su naujais etapais „Naujojo Skanseno“ ir „Matau Vilnių“ projektuose Vilniuje. Bendrovė 2022 metais taip pat planuoja ir naują projektą sostinės Viršuliškių kvartale.

Šiemet bendrovė Lietuvoje iš viso jau pardavė 457 butus – 61 proc. daugiau nei per visus praėjusius metus. Palyginimui, Latvijoje „YIT“ šiais metais pardavė 209, o Estijoje – 166 butus.

Šiuo metu „YIT Lietuva“ Vilniuje įgyvendina III-ąjį „Matau Vilnių“ projekto šalia Tauro kalno etapą ir vysto „Naujasis Skansenas“ namus atgyjančiose Šnipiškėse. Kaune dešiniojoje Neries krantinės kitapus Senamiesčio plėtojamas modernus Piliamiesčio kvartalas.

Apie statytoją „YIT Lietuva“ įmonių grupę

Darnios miestų plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ Lietuvoje veikia nuo 1966 metų ir priklauso vienam didžiausių rytų Europoje statybos paslaugų koncernui „YIT Corporation“, veikiančiam dešimtyje šalių. „YIT Lietuva“ sėkmingai vykdo rangos, būsto, komercinio nekilnojamojo turto, pastatų priežiūros veiklą, atlieka infrastruktūros kūrimo bei kelių tiesimo darbus.