• LT Articles
  • 2021-04-12

Rekordinis ketvirtis – „YIT Lietuva“ per tris mėnesius pardavė 81 proc. daugiau butų nei praėjusių metų pabaigoje

Būstą įsigyti siekiančių lietuvių pandemija negąsdina, o butų pardavimai pirmąjį šių metų ketvirtį ir vėl viršijo visus lūkesčius. Darnios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ skaičiuoja, kad pirmąjį šių metų ketvirtį savo įgyvendintuose ir vystomuose projektuose pardavė 81 proc. daugiau butų nei itin aktyviais pardavimais išsiskyrusį paskutinį praėjusių metų ketvirtį. Pirmuosius trejus praėjusių metų mėnesius šių metų pradžia parduotų butų skaičiumi lenkia beveik trigubai.

Pirmą ketvirtį – būsto pardavimų šuolis

Iš viso per pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje „YIT Lietuva“ pardavė 192 butus. Tai sudaro du trečdalius visų bendrovės per 2020 metus parduotų butų. Aktyviausias pagal pardavimus buvo kovas, kuomet buvo nupirkti net 78 butai. Vilniuje butų parduota tris su puse karto, o Kaune 2,4 karto daugiau nei pirmąjį praėjusių metų ketvirtį. Klaipėdoje butų pardavimai išliko tokie patys.

„Jau nuo pernai metų vasaros, praėjus pirmajam išgąsčiui dėl galimų ekonominių pandemijos padarinių, gyventojai iš karto pradėjo vėl aktyviai domėtis būsto įsigijimu. Šių metų pradžioje būsto rinka įgijo dar didesnį pagreitį ir pasiekė išties rekordinius rodiklius. Tai rodo, kad gyventojai turi sukaupę nemažai santaupų ir siekia jas saugiai investuoti į nekilnojamąjį turtą“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Aktyviausias Vilnius, tačiau sparčiai auga ir Kaunas

Anot K. Vanago, ypač didelė būsto paklausa išlieka sostinėje, kuri toliau plečiasi ir pritraukia naujų gyventojų. Vilniui teko maždaug 68 proc. visų pirmąjį šių metų ketvirtį parduotų butų, o kai kuriuose sostinėje įgyvendintuose projektuose laisvų butų neliko per itin trumpą laiką.

Daugiausiai butų Vilniuje per pirmuosius trejus metų mėnesius „YIT Lietuva“ pardavė atgyjančiose Šnipiškėse vystomame „Naujojo Skanseno“ projekte, taip pat greta Tauro kalno besikuriančiuose „Matau Vilnių“ namuose ir Neries krantinėje iškilusiame „Raitininkų sode“. Pastarajame laisvų jau nebeliko.

Tuo metu Kaune per pirmuosius trejus šių metų mėnesius iš viso parduoti 55 butai, kai pernai tokiu metu buvo parduoti 23. Anot K. Vanago, tai taip pat yra išties įspūdingas rezultatas, rodantis, kad laikinojoje sostinėje kokybiško ir šiuolaikiško būsto paklausa pastaruoju metu reikšmingai išaugo.

„Per keletą paskutinių metų būsto rinka Kaune gerokai suaktyvėjo, o tai taip pat sietina su spartesniu miesto augimu, naujų verslų pritraukimu, patrauklių darbo vietų kūrimu. Kaune ilgą laiką NT plėtros procesai praktiškai nevyko, todėl čia buvo jaučiamas kokybiškų naujos statybos butų trūkumas. Dėl to dešiniojoje Neries krantinėje mūsų vystomas Piliamiesčio gyvenamųjų namų kvartalas, o taip pat Kaune užbaigti statyti „Šilo namai“, susilaukė išties didelio susidomėjimo. Pavyzdžiui, butais naujuose Piliamiesčio etapuose domimasi dar net neprasidėjus jų statyboms“, – sako K. Vanagas.

Potencialą regi ir Klaipėdoje

Tuo metu Klaipėdoje būsto rinka dar nėra tokia aktyvi kaip dviejuose didžiausiuose šalies miestuose, tačiau, anot K. Vanago, uostamiestis taip pat turi nemažai potencialo.

„Stebint bendras šalies didmiesčių būsto rinkos tendencijas, spartesnis augimas artimiausiais metais tikėtinas ir Klaipėdoje. Juolab, kad pajūris vis labiau domina antrojo būsto ieškančius gyventojus. Po ilgesnio laiko Klaipėdoje įgyvendinę naują „9 Bijūnų“ būsto projektą norėjome įvertinti situaciją šiame mieste ir rezultatais likome patenkinti“, – sako K. Vanagas.

„YIT Lietuva“ vadovas pažymi, kad šalies didmiesčiuose auga ne tik būsto paklausa, bet ir pirkėjų butams keliami reikalavimai. Gyventojai siekia investuoti į šiuolaikišką būstą, turintį visus patogiam gyvenimui mieste reikalingus privalumus – nuo efektyvų energijos suvartojimą užtikrinančių techninių sprendimų iki erdvių balkonų ar terasų bei kokybiškai sutvarkytos namo aplinkos.

Šiuo metu Vilniuje „YIT Lietuva“ įgyvendina III-ąjį „Matau Vilnių“ projekto etapą ir vysto „Naujasis Skansenas“ namus. Kaune dešiniojoje Neries krantinės kitapus Senamiesčio neseniai pradėtas XI-asis „Piliamiesčio“ etapas.