• LT Articles
  • 2022-04-20

Pažaislio muzikos festivalis skelbia programą. Visą vasarą truksiančiame festivalyje – 36 muzikiniai projektai

Pažaislio festivalis – didžiausia Lietuvoje klasikinės muzikos šventė, skaičiuojanti dvidešimt septintąją vasarą, šiais metais pakvies kauniečius ir miesto svečius į daugiau kaip 36 koncertus. Visą vasarą truksiančiuose koncertuose – garsiausi muzikos pasaulio vardai iš 17 šalių ir Lietuvos; aktualiausi pasaulinėse scenose pristatyti kūriniai; nauji vardai ir debiutai; naujos erdvės. Festivalio programa apims nuo vieno iš žinomiausių pasaulyje ansamblių „Huelgas Ensemble“ (Belgija) novatoriškų viduramžių ir Renesanso epochų polifoninės muzikos interpretacijų iki pianistės Tricia Dawn Williams (Malta) kuriamo avangardinio fortepijono portreto.

„Atėjus vasarai visas Kauno miestas tampa viena didele muzikos scena, viena didele muzikos fiesta!“ – festivalio pristatymą pradėjo jo meno vadovas Edgaras Montvidas. „Sulaukiame nemažai tarptautinio susidomėjimo - mums rašo, siūlo programas įvairūs kolektyvai iš viso pasaulio, festivalio reputacija neabejotinai rezonuoja tarptautiniame muzikos pasaulyje!“ – džiaugėsi E. Montvidas.

„Dvidešimt septintus metus kokybišką muziką kauniečiams ir miesto svečiams pristatantis festivalis, kasmet pritraukiantis pasaulinio garso menininkus iš užsienio ir Lietuvos, neabejotinai yra neatsiejame Kauno įvaizdžio dalis. Šiemet bendrovė „YIT Lietuva“, suprasdama renginio reikšmę ir svarbą miestui, tapo festivalio mecenatu. Įmonės indėlis – galimybė festivalio programoje pristatyti žymiausius tarptautinio lygio atlikėjus ir kolektyvus. Kita svarbi naujiena – festivalis plečia galimybes įsigyti bilietus kuo didesniam ratui žmonių, tad, kreipdami dėmesį į labiau pažeidžiamas socialines grupes, suteiksime senjorams, vaikams ir jaunimui nuo 7 iki 25 metų 30 procentų, o neįgaliesiems – 50 procentų nuolaidą bilietams.“ – naujienomis dalijosi Pažaislio festivalio direktorė Giedrė Mikaitienė. 

Šių metų festivalio programos pristatymą Edgaras Montvidas pradėjo nuo projekto skirto Ukrainai – „Šiuo metu išgyvename labai neramų laikotarpį, kuris neišvengiamai paliečia mus visus. Tapome istorijos ir pasaulio tvarkos tektoninio lūžio liudininkais, karas Ukrainoje, įsiplieskęs visu savo brutalumu, palietęs mus visus, primena, kad taika yra trapi ir dėl jos reikia kovoti, ją ginti. Pažaislio muzikos festivalis nelieka abejingas ir šiais metais pristatys specialų projektą, kurio visos lėšos bus skirtos karo aukoms remti. Rugpjūčio 12 d. klausytojus pakviesime į koncertą, kuriame pasirodys ryškiausios šio meto Ukrainos klasikinės muzikos žvaigždės, pagrindiniai savo kultūros ambasadoriai: Oksana Lyniv – Bolonijos teatro meno vadovė, viena geidžiamiausių dirigenčių pasaulio scenose, kartu su ja į Lietuvą atvyks baritonas Andrei Bondarenko ir smuikininkas Andrii Murza. O. Lyniv taip pat yra Lvivo klasikinės muzikos festivalio „LvivMozArt“ įkūrėja ir meno vadovė. Dėl visiems suprantamų priežasčių, šią vasarą festivalis negalės įvykti, todėl šis koncertas bus simbolinis Lvivo festivalio perkėlimas į Kauną.“

Pazaislio-pristatymas1.jpg

Tradicijos. Garsiausi vardai ir debiutai.

Pažaislio vienuolyno didžiajame kieme festivalio pradedamąjį ir baigiamąjį koncertus tradiciškai pristatys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras, drauge su užsienio ir Lietuvos solistais. Birželio 3 d. kartu su amerikiečių solistais atliks ikoniškosios G. Gershwino operos „Porgis ir Besė“ fragmentus, rupjūčio 28 d. festivalį vainikuos ištraukos iš vienos dažniausiai pasaulyje statomų operų – G. Bizet „Karmen“. Charizmatiškosios Karmen personažą įkūnys pirmą kartą Lietuvoje dainuosianti Antoinette Dennefeld (Prancūzija). Don Chosė vaidmenį, kuris yra vienas naujausių solisto biografijoje, atliks tenoras Edgaras Montvidas. Žiūrovai turės galimybę išvysti kone labiausiai geidžiamą Eskamilją Europos ir abiejų Amerikų scenose – Kostą Smoriginą, o romantišką Mikaelos rolę atliks kylanti Lietuvos operos žvaigždė Monika Pleškytė.

Išskirtinius projektus festivalyje pristatys Lietuvos kamerinis, Lietuvos nacionalinis simfoninis bei Kauno miesto simfoninis orkestrai, specialus koncertas, kuriame skambės du monumentalūs lietuvių kompozitoriaus B. Kutavičiaus kūriniai: oratorijos „Paskutinės pagonių apeigos“ ir „Epitafija praeinančiam laikui“, bus skirtas prisiminti pernai mus palikusį neeilinį menininką, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ metams paminėt skirtą programą atliks Oslo filharmonijos choras, šį sezoną švenčiantis šimto metų jubiliejų.

Kasmet festivalyje laukiama viešnia – įžymioji pianistė Mūza Rubackytė, vasaros pradžioje kartu su žinomu smuikininku Dmitrijumi Makhtinu (Nyderlandai) pakvies klausytojus pasiklausyti Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms Sonatų smuikui ir fortepijonui, o taip pat pristatys L. Godowskio ir K. Szymanowskio kūrinių plokštelę „Valses Impressions“.

Pažaislio publika pirmoji išgirs charizmatiškojo pianisto Alexanderio Paley suburto ansamblio „Paleasis“ oficialaus debiuto koncertą.

Vokiečių lyrinio baritono Benjamino Applo, kurio meistriškumą kritikai vadina „nepakeliamai jaudinančiu“,  ir britų pianisto Simono Lepperio, „BBC Music Magazine“ pavadintu „sensacingu atradimu“, duetas  rugpjūčio 6 d. vakarą kvies klausytojus pasinerti į romantinę programą pavadintą „Duok man gyvenimą, kurį myliu“. 

Karščiausiu pasaulio gitaristu užsienio žiniasklaidoje tituluojamo, Juodkalnijoje gimusio Milošo Karadaglićiaus rankose gitara suskambės klasikinės muzikos garsais. Jauno muziko populiarumas pasiekė aukštumas po dviejų vienas po kito išleistų debiutinių albumų – „Mediterraneo” (2011) ir „Latino” (2012 ), o 2012 m. „Classic BRIT Awards“ apdovanojimuose šis gitaros virtuozas tapo laureatu „Breakthrough Artist“ kategorijoje.

Festivalyje kasmet vis daugiau dėmesio skiriama jaunųjų menininkų debiutams, tad šiemet  klausytojai galės susipažinti su duetais „Duo Mirage“, „XYLOS Duo“, o trio „Agora“ pakvies į bendrą koncertą kartu su Nacionalinės moksleivių akademijos nariais.

Senosios muzikos šiuolaikinės interpretacijos. Avangardo potėpiai. Meksikos ritmai.  

Liepos viduryje pirmą kartą Lietuvoje klausytojų lauks unikali proga susipažinti su penkiasdešimt metų gyvuojančiu senosios muzikos ansambliu „Huelgas Ensemble“ (Belgija), pasaulyje garsėjančiu išradingomis programomis ir novatorišku požiūriu į senąjį repertuarą. Kaune viduramžių ir Renesanso epochų muzika skambės savo natūralioje aplinkoje – Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje, taip organiškai leisdama klausytojams patirti to laikmečio architektūros ir polifonijos dermę bei gelmes.  

Dar viena klasikinio koncerto rėmus peržengianti naujiena – menininkės Tricia Dawn Williams (Malta) kuriamas tarpdisciplininių menų ir fortepijono rečitalio projektas. Jame susipins šiuolaikinės technologijos, vaizdo menas, elektroninė muzika ir išplėstinė fortepijono technika.

Liepos 21 d. klausytojų laukia net dvi naujienos. Pirmoji – tradiciniai su įvairiausiais muzikiniais kontekstais derinami meksikietiški ritmai vilnys temperamentingosios gitaros ir jausmingojo smuiko stygomis, kuriais gros vienos geriausių planetoje moterų mariačių grupės „Flor de Toloache“ narės. Antroji naujiena, šios grupės atliekamos dainos ir ritmai skambės naujoje festivalio erdvėje – unikalioje, gamtos apsuptyje įsikūrusioje Tado Ivanausko Obelynės sodyboje.

Pažaislio festivalyje kokybiška muzika vaikams

Kokybiškos muzikos projektais festivalis kasmet lepina ir mažuosius klausytojus. Šiemet naujai atrastoje, nuostabioje Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, ko gero, sutiksite kengūrą, dramblį ar kokį kitą žvėrį, nes jaukiuose sodybos soduose jie atgis teatralizuotame koncerte visai šeimai „Maestro (ne)leidžia groti“.

Dar vienas festivalio projektas jauniesiems klausytojams – kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ statoma kompozitoriaus iš Maltos Ruben Zahra opera vaikams „Kirana“. Kiekvienoje šalyje, kur statoma ši Kinijos, Indijos, Babilono, bei Mesopotamijos mitų įkvėpta opera, kartu su profesionaliais atlikėjais į kūrybinius procesus įtraukiami ir vaikai,  kurie ne tik dalyvauja operos atlikime, bet ir patys kuria scenografiją. Birželio mėnesį Raudondvario kultūros centre vyksiančio spektaklio scenografijoje bus panaudoti Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos moksleivių darbai.