• LT Articles
  • 2022-04-06

Nepaisant gyventojų nerimo dėl karo, „YIT Lietuva“ I-ąjį ketvirtį pardavė 56 butus

Nerimas dėl karo Ukrainoje pristabdė iki tol dideliu aktyvumu pasižymėjusią Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinką ir paveikė I-ojo šių metų ketvirčio būsto pardavimus. Tvarių miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ per tris pirmuosius metų mėnesius sudarė 57 preliminarias būsto pardavimo sutartis. Tai yra beveik 3,5 karto mažiau nei būsto pardavimo rekordais paženklintą pirmąjį 2021-ųjų ketvirtį ir 46 proc. mažiau nei per paskutiniuosius trejus praėjusių metų mėnesius. Bendrovės vadovas Kęstutis Vanagas sako, kad stabtelėjimas primena pandemijos pradžią 2020-aisiais, kuomet gyventojai taip pat laikinai pristabdė investicijas, tačiau jau po kelių mėnesių rinka suaktyvėjo ir pakilo į neregėtas aukštumas.

Nuo sausio iki kovo pabaigos bendrovė 37 butus pardavė Vilniuje, Šnipiškių rajone, vystomame „Naujojo Skanseno“ kvartale ir 19 butų dešiniojoje Neries krantinėje Kaune plėtojamame urbanistiniame kvartale „Piliamiestis“. Klaipėdoje parduotas paskutinis likęs butas bendrovės įgyvendintame „9 Bijūnų“ projekte.

„Karas Ukrainoje neabejotinai turi įtakos gyventojų lūkesčiams ir priimamiems sprendimams. Dar ir prieš jam prasidedant naujienų srautas apie Rusijos planuojamą invaziją dalį gyventojų paskatino atidėti svarbesnius finansinius sprendimus – įskaitant ir susijusius su investicijomis į būstą. Vasarį ir kovą tai lėmė gerokai pasyvesnę, nei kad pastaruoju metu buvome įpratę matyti, būsto rinką“, – sako K. Vanagas.

Anot K. Vanago, sausį būsto pirkėjų aktyvumo mažėjimas dar nebuvo juntamas. Pirmąjį metų mėnesį „YIT Lietuva“ pardavė 37 butus – daugiausiai nuo praėjusių metų gegužės. Rinkos augimą vasarį ir kovą, įmonės vadovo teigimu, taip pat pristabdė dėl sutrikusių tiekimo grandinių augusios būsto kainos. Be to, K. Vanagas primena, kad praėjusių metų pradžia išsiskyrė rekordiniais pardavimais, kurie vėliau stabilizavosi. Todėl lyginant šių ir praėjusių metų pirmųjų ketvirčių būsto pardavimus svarbu įvertinti ir bazės efektą.

„Visgi pandemijos patirtis rodo, kad pirmajai nerimo bangai atslūgus gyventojų susidomėjimas investicijomis į būstą greitai sugrįžta ir netgi išauga. Be abejo, daug priklausys nuo karo Ukrainoje eigos ir geopolitinės situacijos regione, tačiau yra nemažai pagrindo manyti, kad rinkos augimo stabtelėjimas tėra laikinas“, – sako K. Vanagas.

Šiemet „YIT Lietuva“ planuoja tęsti centrinėje Vilniaus dalyje vystomo „Naujojo Skanseno“ kvartalo plėtrą ir imtis naujo būsto ir administracinės paskirties patalpų projekto Viršuliškėse. Kaune bendrovė tęsia „Piliamiesčio“ plėtrą, kuriai dešiniojoje Neries krantinėje pernai įsigijo 5,3 ha teritoriją. Jau šiemet Kaune taip pat bus pradėtas vystyti iki šiol didžiausias bendrovės įsigytas – net 10 ha ploto – sklypas ant Aleksoto kalno šlaito, šalia miesto centro esančioje teritorijoje Aleksoto rajone. Į šio sklypo plėtrą bendrovė per artimiausią dešimtmetį planuoja investuoti daugiau kaip 150 mln. eurų.