• LT Articles
  • 2023-07-21

Dviratininkams atverta rekonstruota tako Smiltynė–Nida 13,5 km ilgio atkarpa

Šiandien Smiltynėje po rekonstrukcijos buvo oficialiai atidarytas Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių takas. 13,5 km ilgio atkarpa nuo Smiltynės link Juodkrantės atverta dalyvaujant Prezidentui Gitanui Nausėdai ir Susisiekimo ministrui Mariui Skuodžiui. Tai – pirmasis žingsnis viename didžiausių dviračių takų rekonstrukcijos projektų Lietuvoje per kelerius pastaruosius ir artimiausius metus.

Finišo tiesiąją pasiekė nuo vasario mėnesio pabaigos vykę darbai dviejuose pradiniuose tako Smiltynė–Nida ruožuose tarp 2,104 km ir 15,567 km. Tvariai po Kuršių neriją keliaujančių Lietuvos ir užsienio turistų bei vietos gyventojų kelionės nuo šiol bus patogesnės, o svarbiausia – saugesnės.

Pasak tako atidarymo ceremonijoje dalyvavusio prezidento Gitano Nausėdos, Neringos teritorija unikali dėl daugelio priežasčių – atskirta nuo likusios šalies teritorijos Kuršių mariomis, pasižyminti tik joje randama flora ir fauna, išsiskiria savo kraštovaizdžiu, bet ir yra itin saugoma. Todėl, pažymėjo šalies vadovas, labai svarbu suderinti istorinio Neringos kurorto veiklą, gyvybę ir plėtrą su aukštu gamtos apsaugos lygiu Kuršių nerijoje.

„Esu tikras, kad rekonstruotas, modernus Kuršių nerijos dviračių ir pėsčiųjų takas padės savo tikslų drauge siekti ir Neringos kurortui, ir Kuršių nerijos nacionaliniam parkui. Žinau, kad už rekonstrukcijos projektą atsakingoms institucijoms ir savivaldybėms teko ir tenka gerokai padirbėti siekiant sutarimo ir dėl dėmesio aplinkai, ir dėl saugaus, patogaus keliavimo (...)“, – sakė valstybės vadovas.

Prezidentas taip pat pasveikino visus, kas prisidėjo prie pirmojo Kuršių nerijos dviračių ir pėsčiųjų tako rekonstrukcijos etapo įgyvendinimo, ir teigė nekantriai laukiantis galutinio trasos rekonstrukcijos užbaigimo.


Rekonstrukcijos metu takas buvo praplatintas nuo 2–2,5 m iki 3,5 m. Jame įrengta papildoma apsauga nuo medžių šaknų ir sustiprinta dangos konstrukcija užtikrins ilgametę tako eksploataciją be papildomo remonto poreikio. Naujosios infrastruktūros parametrai, esant pavojui, taip pat leis taku pasinaudoti miškų priežiūros ir priešgaisrinės apsaugos sunkiasvorės technikai. Tai itin aktualu, kadangi šio pusiasalio miškai ne kartą nukentėjo nuo gaisrų.

Rekonstruotas ir visuomenei šiandien atvertas tako ruožas sutampa su tarptautinių dviračių trasų „EuroVelo 10“ (Baltijos jūros trasa) ir „EuroVelo 13“ (Geležinės uždangos takas) atkarpomis, todėl manoma, kad įsibėgėjanti rekonstrukcija svariai prisidės prie tarptautinio ekologiško turizmo skatinimo.

Kapitalinę 13,5 km tako rekonstrukciją vykdė darnios miestų plėtros ir infrastruktūros UAB „YIT Lietuva“. Bendra projekto sutarčių vertė – 5,8 mln. Eur.

„Kuršių nerija yra unikalus Lietuvos gamtos turtas, kurį privalome visapusiškai puoselėti. Tačiau po išties vaizdingą jo kraštovaizdį vedantis pėsčiųjų ir dviračių takas ilgai buvo tarsi pamirštas – apleistas, nesaugus, nepatogus. Džiaugiamės, kad po rekonstrukcijos, takas yra platesnis, saugesnis, komfortiškesnis. Taigi tikime, kad juo keliaujančių dviračiais ar kitomis aplinkai draugiškomis transporto priemonėmis tik padaugės. Tai padidins visos Kuršių nerijos patrauklumą ir tvarumą. Projektą įvykdėme greitai bei sėkmingai. Pavyko sklandžiai valdyti logistinius iššūkius, susijusius su keltų eismu, ir tikimės, o oras buvo palankus darbus atlikti kaip suplanuota“, – sako bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Bendras tako Smiltynė–Nida ilgis yra apie 50 km. Didžioji jo dalis, beveik 36 km nuo Smiltynės iki Preilos, priklauso AB Lietuvos automobilių kelių direkcijai (LAKD), likusi dalis – Neringos savivaldybei.

Visuomenei jau atvėrus pirmąją 13,5 km ilgio atkarpą, darbai dar šiemet persikels į 15,6 km ilgio ruožą, pro Juodkrantę vedantį Pervalkos link. Lygiagrečiai bus tvarkoma 6,7 km ilgio tako dalis ties Pervalka bei takai palei kelius nuo Pervalkos ir Preilos jūros link. Neringos savivaldybei priklausantis tako ruožas nuo Pervalkos iki Nidos – geros būklės ir eksploatacijai tinkamas.

Istorinio Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių tako tiesimas vyko keliais etapais. Ruožas nuo Pervalkos gyvenvietės iki Pervalkos paplūdimio buvo įrengtas dar 1978 m. Nuo to laiko dalimis lipdytas takas sulaukdavo tik būtinojo remonto ir rekonstruojamas nebuvo.