• Idėjų kambarys
  • 2020-02-16
  • 3464 peržiūros

2020-ųjų spalva – klasikinė mėlyna. Kaip ją integruoti interjere?

Kasmet tarptautinis spalvų institutas „Pantone“ pranašauja, kuri spalva taps madingiausia. 2019 metais akį traukusią oranžinės ir rožinės hibridą, gyvo koralo spalvą (angl. living coral, 16-1546), šiais metais pakeitė klasikinė mėlyna (angl. classic blue; 19-4052). Ką ši spalva simbolizuoja, ir kaip ją skoningai derinti namų interjere?

Mėlyna – išminties ir optimizmo simbolis

Sakoma, jog kiekviena spalva atspindi tuo metu pasaulyje tvyrančią nuotaiką, idėjas, poreikius. Pavyzdžiui, pernai vyravęs koralas mums priminė apie gamtą, įkvėpė gyvybinės energijos, na, o šių metų classic blue turėtų suteikti užuovėją intensyviame miesto triukšme.

Plačią atspalvių paletę turinti mėlyna yra laikoma išminties, optimizmo ir tarpusavio pasitikėjimo simboliu. Įkūnydama jūrą ir dangų ji kuria ramybės ir susikaupimo aurą, padeda sufokusuoti mintis.

Beje, ši spalva nėra pavaldi vienam konkrečiam interjero įvaizdžiui. Ji dera tiek ir klasikiniame, tiek ir moderniame ar net techno-moderniame interjere.

Kokiose namų zonose mėlyna tinka labiausiai?

Miegamajame. Daugelis porų intuityviai renkasi mėlyną, dekoruodami ramybės zonas, ypač miegamąjį. Tai – viena mėgstamiausių abiejų lyčių spalvų. Ji gali ir panardinti į gilaus ir ramaus sapno erdvę, ir sukelti jaudulį, aistras.

Darbo/vaikų kambaryje. Ši spalva taip pat gerina produktyvumą, skatina kūrybiškumą, normalizuoja širdies darbą, todėl ją verta rinktis darbo ar vaikų kambaryje.

Vonioje/skalbykloje. Mėlyna asocijuojasi su švara, todėl puikiai tinka vonios ar skalbyklos erdvėse.

Šiltuose, saulėtuose kambariuose. Mėlyna ypač tinka patalpoms, kurioms norime suteikti gaivos. Tamsesni, šaltesni jos atspalviai geriau dera kambariuose, kurių langai orientuoti į pietus-pietryčius.

Nedidelės kvadratūros kambariuose. Melsvi tonai optiškai padidina patalpą, todėl juos patartina naudoti nedideliuose, bet būtinai (!) gerai apšviestuose kambariuose.

Kokiose namų zonose patartina vengti mėlynos spalvos?

Virtuvėje. Mėlynos nepatartina rinktis virtuvėje. Sakoma, kad ji daro įtaką apetitui, kitaip tariant, jį malšina.

Į šiaurę orientuotuose kambariuose. Kadangi mėlyna spalva gaivina, erdvėse, orientuotose į šiaurę-šiaurės rytus ji gali sukelti nejaukumo pojūtį.

IR VIS DĖLTO...

  • Jei labai mėgstate šią spalvą ir norite ją taikyti šiose erdvėse, derinkite ją su kitomis ryškiomis spalvomis, pavyzdžiui, geltona, oranžine ar persikine.
  • Norintiems ryškios mėlynos spalvos patariama intensyvia spalva dažyti tik vieną sieną. Taip ryški siena taps kambario akcentu, o kartu ir nemažins erdvės, ją bus lengviau derinti su kitų interjero detalių spalvomis.

Su kokiomis spalvomis mėlyna dera geriausiai?

Balta. Bene populiariausias yra baltos ir mėlynos spalvų derinys. Jis primena apie jūros kurortus ir leidžia išryškinti, akcentuoti mėlyną spalvą. Įvairūs mėlynos atspalviai gausiai naudojami kuriant Provanso stiliaus vienovę, ypač skandinaviškose, olandiškose variacijose.

Natūraliais atspalviais. Mėlyni atspalviai puikiai dera su visais šiltais natūraliais medžio-smėlio atspalviais bei tekstūromis. Taip pat – su šokoladinėmis, vanilės, natūralios ar tamsintos odos atspalviais, kurie žiūrisi ir prabangiai, ir elegantiškai.

Neutraliais atspalviais. Kreminė, rusva, juoda, balta, pilka, dramblio kaulo – atspalviai, kuriuos derindami su mėlyna niekuomet nesuklysite.

ryškiai mėlyna siena svetainėje.jpg

Patarimai renkantis baldus

  • Ketinantiems atsinaujinti tam tikrus interjero elementus, patariame rinktis mėlynus minkštuosius baldus, pavyzdžiui, sofą, tapsiančią dėmesio traukos centru. Mėlyni foteliai, valgomojo kėdės, krėslai taip pat puikiai papildys interjerą, sukurdami skoningą ir subtilų vaizdą.
  • Kalbant apie šios spalvos paletę, šviesesni, žydri baldai suteiks jaunatviško žaismingumo, o tamsiai mėlyni – bus praktiški, ne taip greitai dėvėsis.
  • Taip pat populiaru derinti tik vieną intensyvios spalvos interjero elementą, tarkime, mėlyną krėslą, kilimą, stalą su neutralių spalvų minkštaisiais baldais, lentynomis, virtuvės komplektu ir t. t.
  • Jei jūsų kambario sienos mėlynos, rinkitės gelsvus ir gelsvai rusvus natūralaus ar lakuoto medžio baldus, interjero detales, grindis, duris, langų rėmus. Gelsvai rusvi atspalviai „sušildys“ mėlyno kambario interjerą.