• Idėjų kambarys
  • 2020-11-24
  • 1458 peržiūros

Betonas: ar jis gali atrasti vietos jaukiuose namuose?

Kartu su minimalizmu į namus atkeliavo ir anksčiau interjere nenaudotos medžiagos, tokios kaip betonas. Nors dėl savo savybių jis siejamas su konstrukcijomis ir inžineriniais sprendimais, šiandien vis drąsiau iš šios medžiagos liejamos vidaus grindys, paviršiai ar net baldai. Kaip namuose atrasti vietos iš jo pagamintoms interjero detalėms ir kada toks sprendimas pasiteisina?

Pagrindinis betono privalumas – lankstumas, mat iš šios medžiagos galima išlieti bemaž bet kokią formą. Kita vertus, dėl neutralios išvaizdos ir spalvos jis dera įvairaus stiliaus interjere – net jei paprastai yra siejamas su urbanistiniais, industriniais ir minimalistiniais būstais. Betoninius paviršius lengva prižiūrėti ir jie tarnauja ilgai, todėl vis dažniau ši medžiaga pasirenkama atviro plano patalpose.

 

Jei namus pasirinkote dekoruoti betonu, nepamirškite:

  • Derinti jo su natūraliomis medžiagomis. Tiek spalviškai, tiek tekstūriškai su betonu dera mediena, todėl patariama įsigyti medinį kavos stalelį, lentynas ar kitus baldus.
  • Impregnuoti. Kad betoniniai paviršiai tarnautų ilgiau, jais būtina rūpintis – impregnuoti, poliruoti ir nuolat valyti švelnia šluoste. Šveitimas ar cheminiai valikliai gali paskatinti paviršių eroziją.
  • Papildyti „šiltais“ sprendimais. Per daug betono namuose gali kurti slogią atmosferą, todėl nepamirškite užtiesalų, pagalvėlių ar kilimų.

YIT_nauji butai_betono_siena_interjeras.jpg

Vienas didžiausių betono trūkumų – jo „šalta“ ir industrinė išvaizda. Namuose jį reikėtų naudoti saikingai ir nepamiršti balanso. Taip pat verta pagalvoti, ar iš betono pagaminti baldai atliks savo funkciją – net ir ant paminkštinto betoninio suolelio bus sunku išsėdėti ilgai. Be to, nereikėtų skubėti betoninių interjero aksesuarų dairytis parduotuvėse. Ši medžiaga dažnai žavi savo netobulumais, todėl kai kuriuos sprendimus galite nesunkiai sukurti ir patys.

 

Kaip pritaikyti betoną namuose?

YIT_nauji butai_betono_grindys_interjere.jpg

Grindys. Populiariausias būdas šiai medžiagai atrasti vietos namuose – pasirinkti betonines grindis. Tai lygus, nedulkantis ir lengvai prižiūrimas paviršius, nebijantis smūgių ar drėgmės. Betoninės grindys puikiai tinka virtuvei ar vonios kambariui, tačiau pasirinkus jas svetainei, derėtų pagalvoti apie kilimą, kuris suteiktų gyvenamai erdvei jaukumo. Be to, jei jums nepatinka pilka betono spalva, šią medžiagą galima lengvai padengti įvairių spalvų epoksidine danga, suteikiančia dar daugiau patvarumo bei atsparumo. Kita vertus, nupoliravę ir impregnavę betoną, galite jį tiesiog nudažyti ir taip sukurti pageidaujamą atmosferą.

YIT_nauji butai_betoniniai_baldai.jpg

Sienos. Betoninius akcentus galite pasirinkti ir namų sienoms. Tai nebūtinai reiškia, kad tiesiog paliksite tinkuotas sienas ir jas pamiršite – betoniniai intarpai gali būti derinami su medžio panelėmis, o medžiagos lankstumas leidžia sukurti originalų sienos paviršių. Kaip ir grindys, betoninės sienos ar sienelės gali būti padengtos dažais, todėl nebūtinai turi likti pilkos – savo kūrybiškumą galite realizuoti patys arba patikėti sienas profesionalams. 

YIT_nauji butai_betonas_vonios_kambaryje.jpg

Baldai. Nors skamba neįprastai, šiandien iš betono gaminami net sofos ir krėslai. Tačiau nebūtina rinktis tokių specifinių sprendimų – itin praktiški yra betoniniai stalviršiai ar kriauklės. Juos galima išlieti pagal kiekvieno pageidavimus ir patalpų planą. Namams netikėtumo suteiks betoninis kavos stalelis, o solidžiai atrodys ir šios medžiagos pagaminta virtuvės sala. Kadangi betonas nebijo drėgmės, jis puikiai tinka įrengiant vonios kambarį ar virtuvę.

YIT_nauji butai_betono_akcentai.jpg

Akcentai. Dėl savo „industrinės praeities“ betonas siejamas su kolosaliais ir gigantiškais sprendimais. Visgi iš jo galima pagaminti nedidelių, tačiau išskirtinumo suteikiančių interjero smulkmenų. Dėžutės papuošalams, vazonai naminėms gėlėms ar net dubuo vaisiams – iš betono gali būti išlieta bet kas. Juolab, kad neutrali šios medžiagos spalva dera bet kokio stiliaus interjere, o ir atnaujinti ją nesunku – užtenka tik kelių teptuko prisilietimų.