• Idėjų kambarys
  • 2020-12-26
  • 913 peržiūros

Maroko įkvėptas interjeras: kaip kelionių dvelksmą sukurti namuose

Nors keliones daugeliui teko atidėti, tačiau jų jausmą galima susikurti ir namuose. Šįkart dėmesio centre – išskirtinis ir improvizacijoms lengvai pasiduodantis maroko įkvėptas interjero stilius. Sodrus koloritas, įmantrūs raštai, natūralios, tvarios medžiagos (medis, oda, akmuo, metalas), neįkyrus apšvietimas, išraiškingos formos, toks interjeras jungia arabų, Afrikos ir Viduržemio jūros kraštų kultūrinius elementus. Nors šis stilius gali atrodyti eklektiškas, tačiau naudojant saikingai namuose padės sukurti jaukią ir kiek bohemišką atmosferą. Tad kaip jį pritaikyti savo namuose.

Sienų atspalvių paletė. Norint susikurti marokietiško stiliaus namus nebūtina perdažyti sienų itin ryškiomis ir šiaurietiškam temperamentui mažiau įprastomis spalvomis (ryškiai mėlyna, turkio ar intensyviai geltona). Pernelyg drąsios spalvos gali imti greitai varginti.

img kvadratas_0008_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_svetaine.jpg

Marokietiškam stiliui būdingas ir nuosaikesnis koloritas: balta, bronzos, dykumos smėlio geltona, švelnesni terakotos tonai, rusvai pilka spalva. Prie ramaus, šilto sienų kolorito gerokai paprasčiau derinti išraiškingesnių formų ir spalvų baldus, kilimus, kitas interjero detales.

img kvadratas_0006_YIT_nauji_butai_marokas_interjere.jpg

Kokybiškos grindys – ilgalaikė investicija. Dar vienas svarbus aptariamo interjero stiliaus elementas – tamsaus medžio arba keraminių plytelių (mėlynos, turkio, žalios spalvos) mozaikos grindys. Medis simbolizuoja ilgalaikiškumą, natūralumą, jaukumą. Jis taip pat gali būti ornamentuotas. Smulkių, įprastai degtuko dėžutės dydžio šešiakampių plytelių mozaika mūsų kraštuose labiau tinkama vonios ar virtuvės erdvėms.

img kvadratas_0002_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_grindys.jpg

Kambariams patartina rinktis šiltesnės medžiagos – medžio grindis. Pavyzdžiui, ąžuolo grindys sušildys interjerą ir kurs ramios prabangos įspūdį. Tokios grindys puikiai išryškina raštuotus marokietiškus kilimus, baldus ar ant žemės pastatomus molinius gėlių vazonus.

Kilimas – galimybė nerti į spalvų ir raštų įvairovę. Prakalbus apie grindis, vertėtų nepamiršti itin svarbaus marokietiško interjero stiliaus elemento –  kilimo. Marokietiški kilimai paklausūs visame pasaulyje. Jie puikiai dera įvairiuose interjeruose, tačiau juos renkantis svarbu atsižvelgti į keletą kriterijų.

img kvadratas_0001_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_kilimas.jpg

Interjero specialistai teigia, kad kilimų pasirinkimas turėtų būti viena pirminių būsto dekoravimo stadijų. Norint išsirinkti kokybišką marokietišką kilimą svarbu atsižvelgti į tai, ar jis rankų darbo rištinis, ar austas mašininiu būdu, kokia jo pluošto sudėtis, plauko aukštis, priežiūra. Taip pat svarbu atsižvelgti į patalpos, kurioje bus tiesiamas kilimas, plotą: kilimas turi įrėminti baldus, o ne juos nustelbti. Kokybiški marokietiški kilimai yra audžiami berberų moterų rankomis, raštai atspindi etninius motyvus, juos audžiančiųjų meistrystę ir kūrybiškumą. Kilimai gaminami iš ėriuko ar avies vilnos, tad yra minkšti, netoksiški, gerai sugeria garsą, sulaiko šilumą. Prie ramesnių sienų atspalvių ir vienspalvių medžio grindų dera drąsių raštų bohemiškas kilimas.

Taip” plačioms sofoms, jaukiems pufams, ažūrinei medžio drožybai. Neatsiejamas marokietiškos svetainės elementas – plati ir žema sofa, minkšti pufai, kokybiški, įmantrios drožybos medžio stalai. Marokietiški medžio baldai įprastai gaminami iš buko, argano, kedro. Dauguma baldų, įskaitant stalus, yra gana žemi, nes valgoma ir bendraujama sėdint ant pagalvių, žemų kėdžių. Tokio tipo baldai kuria jaukumo, artumo įspūdį, kuris ypač tinka asmeninėje erdvėje.

img kvadratas_0003_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_detales.jpg

Pagalvės pagalvėlės. Ant plačių sofų bei miegamojo lovų žavingai atrodo išbarstyta galybė pagalvėlių. Jų raštų, dydžių derinimas – galimybė laisvai improvizuoti. Vienspalvio, standaus audinio miegamojo ar svetainės baldus pagyvintų raštuotos sabros, t. y. augalinio šilko ar iš kitų natūralių medžiagų austos pagalvėlės. Norint susikurti ramesnę marokietiško stiliaus interpretaciją, kur dominuotų, pavyzdžiui, margas kilimas, galima rinktis pastelinių atspalvių pagalvėles su etno raštais.

img kvadratas_0000_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_pagalveles.jpg

Veidrodėli, pasakyk… Dar vienas nepamainomas marokietiško stiliaus elementas – veidrodis. Išskirtinumo ir paslaptingumo namų erdvėms suteiktų šešiakampės žvaigždės ar lašo formos veidrodžiai geležiniais ar mediniais rėmais. Metalas – dažnai Maroko interjeruose aptinkamas elementas, atspindintis ilgaamžiškumo, tvaraus gyvenimo būdo, kultūrinio prado svarbą.

YIT_nauji_butai_marokas_interjere_veidrodis.jpg

Minkštas apšvietimas. Kraštuose, kuriuose vakarai apgaubia tiršta tamsa, didelę reikšmę turi apšvietimo sprendimai. Būtent šviestuvai – kabinami ir pastatomi, gali suteikti namams nepakartojamą įspūdį ir pripildyti juos neįkyria šviesa. Verta rinktis ažūrinio metalo, šviesą švelniai išsklaidančius aukso spalvos šviestuvus, taip pat žaviai atrodo šviestuvai su spalvoto stiklo inkliuzais. Interjero salonuose esama nemažai marokietiškų šviestuvų improvizacijų, beje, puikiai tinkamų ir skandinaviško stiliaus interjerams.

img kvadratas_0004_YIT_nauji_butai_marokas_interjere_apsvietimas.jpg

Jei pirmenybė visgi teikiama santūresnėms šio stiliaus interpretacijoms, verta pasidairyti juodos-baltos spalvų marokietiškų kilimų su geometriniais raštais, kreminių atspalvių austų lovatiesių ir pagalvėlių. Šiam stiliui savito šarmo suteikia ir makrame gaminiai ant sienų ar pagalvėlių, rankomis pinti šiaudiniai krepšiai įvairiems namų rakandams, žurnalams, gėlių vazonams. Interjerą taip pat papildo marginti moliniai indai (masyvūs dubenys vaisiams), nedažyti natūralaus molio vazonai. Pastarieji ypač tinka atskleisti šiuo metu lietuvių pamėgtų nežydinčių gėlių grožį namuose.