• Idėjų kambarys
  • 2020-08-23
  • 741 peržiūros

Naujas Klaipėdos veidas: pajūrio perlas, kūrybinis centras ir vieta atostogoms „nuo karantino“

Pastaraisiais mėnesiais namuose netrūko emocijų ir atradimų, o pamažu ėmė ryškėti naujos tendencijos. Restoranus, kino teatrus ir vakarojimą mieste pakeitęs laisvalaikis namuose ar gamtoje, tikėtina, ir toliau išsaugos pozicijas. Iš naujo atradę pasivaikščiojimus ir kvėpavimą grynu oru, lietuviai dairosi įsigyti antrą būstą gamtos apsuptuose miestuose ir miesteliuose. Bene populiariausia kryptis – Lietuvos pajūris ir nauju workation centru tampanti Klaipėda.

Nors Vakarų Lietuvą dažniausiai prisimename tik šylant orams, sparčiai besivystančiame pajūryje veiklos nestinga ištisus metus: nuo ramybės Palangos sveikatingumo centruose iki šurmulio Klaipėdos senamiestyje.

Nekilnojamo turto ekspertai pastebi, kad karantino metu išaugo susidomėjimas nedidelio ploto būstais Lietuvos regionuose. Imta ieškoti vietos, kur galima pasimėgauti grynu oru, pasivaikščiojimu gamtoje ir pabėgti nuo miesto skubos. Kadangi nuosava sodyba ar namas reikalauja nuolatinės priežiūros, žvalgomasi butų – jų jau gegužę įsigyta bene penktadaliu daugiau nei balandį.

 

blobid1.jpg

 

Investicija į jaukų gyvenimą

Pastaraisiais metais žmonės vis drąsiau įsigyja būstą ne tik pajūrio kurortuose, bet ir pačioje Klaipėdoje. Daliai tai tampa garantuota investicija, nes butą nesunkiai galima išnuomoti į pajūrį atvykusiam turistui ar miesto gyventojui. Tačiau pasikeitus keliavimo įpročiams ir apribojus judėjimą tarp valstybių, butas uostamiestyje gali tapti ir „pabėgimo“ vieta. Iš jos – vos keli žingsniai iki Klaipėdos senamiesčio ar Smiltynės perkėlos, o aplinkiniai kurortai lengvai pasiekiami automobiliu.

Kad pajūryje įsigyto būsto išlaikymas būtų ekonomiškas, verčiau svarstyti naujos statybos projektus, tiesa, jų Klaipėdoje vos keletas. Vienas ryškiausių pastarųjų metų projektų – miesto centre iškilęs projektas „9 Bijūnai“.

Nuolat bute negyvenantys savininkai gali nesunkiai jį išnuomoti naudodamiesi įvairiomis internetinėmis būsto nuomos platformomis. Naujas namas, pažangūs statybos principai ir šiuolaikiškas interjeras – dėl šių savybių butas kur kas paklausesnis. Nesvarbu, naudosite jį darbo atostogoms, savaitgalio „pabėgimui“ ar nuomai.

 

23-slapsys.com-0262.jpg

 

Ambicingi Klaipėdos planai

Svarstančius kraustytis į Klaipėdą ar planuojančius praleisti čia dalį laiko pasitiks dinamiškas, unikalus ir augantis miestas. Uostamiestyje laukia ne tik išskirtinė, vokiškus miestus primenanti architektūra, bet ir didmiesčio šurmulys.

Klaipėda aktyviai stengiasi atsikratyti „tik vasaros krypties“ etiketės. Miesto ekonominės plėtros strategijoje „Klaipėda 2030“ numatyta miestą paversti ne tik jūreivystės, bet ir pažangių technologijų bei kūrybinės ekonomikos centru. Neseniai mieste įsikūrė didžiausia Baltijos šalyse bendradarbystės erdvė – jei panašių vietų daugės, ilgainiui kūrybinėms atostogoms uostamiestį rinksis įvairių sričių profesionalai. O kai kurie miestą vadins ir naujais namais.

Miesto kultūrinis gyvenimas taip pat kur kas turiningesnis nei apie jį sprendžiame iš garsiosios Jūros šventės. Čia netrūksta gyvos muzikos koncertus rengiančių barų, vasarą čia įsikuria Klaipėdos pilies džiazo festivalis, o pažinti meną kviečia įvairios galerijos.

Uostamiestis išskirtinis ir tuo, kad į pietus nuo jo prasideda ypatingas etnografinis Lietuvos regionas – Mažoji Lietuva. Savitas tradicijas ir papročius išsaugoję miesteliai kviečia pažinti unikalų architektūros, kulinarijos ir kultūros paveldą. Ištyrinėję Klaipėdos gatves ir gatveles, savaitgaliais galėsite leistis į kelionę po Šilutę, Mingę, Ventę, Rusnę ir kitas žavias pamario gyvenvietes.