• Idėjų kambarys
  • 2021-04-28
  • 704 peržiūros

Namus puošiantys meno kūriniai – kaip, kur ir kiek?

Meno kūriniai vertinti visais laikais – ir šiandien žvelgiame į juos ne tik kaip estetikos objektus, bet ir darbus, teigiamai veikiančius mūsų emocinę savijautą. Meno kūriniais – paveikslais, skulptūromis, kompozicijomis – papildyti savo namų interjerą gali būti puiki mintis. Tik kaip nepasimesti kūrinių gausoje ir pasirinkti tai, kas tikrai papuoš namus?

Namų erdvės stilius

Renkantis meno kūrinį namams puošti, svarbu įvertinti erdvę, kurioje tas kūrinys atsiras. Nebūtina paveikslo spalvų paletę kruopščiai derinti prie interjero kolorito, tačiau atkreipti dėmesį į bendrą namų stilių – svarbu.

Vintažinio stiliaus, elegantiškame interjere gana keistai atrodys „rėkiančių“ spalvų paveikslas, kuriame matyti gatvės meno įtaka, tiesa? Renkantis meno kūrinį, derėtų savęs paklausti – kokia dabar šio kambario atmosfera? Ar norisi ją išsaugoti, ar pakeisti?

nauji_namai_vilniuje_interjeras_sienos_paveikslai.jpg

Leiskitės į paieškas

Meno kūriniai neslepiami stalčiuose, atvirkščiai – pastatomi ar pakabinami aiškiai matomose vietose. Todėl renkantis, kas papuoš sienas ar lentynas, svarbu neskubėti. Meno kūrinio reikėtų ieškoti tokio, kuris neerzins, neatsibos, o įkvėps ir džiugins.

interjeras_paveikslas_menas_vilnius.jpg

Šiuolaikinės technologijos leidžia virtualiai klajoti po meno pasaulį ir lengvai susisiekti su daugybe meno galerijų bei kūrėjų – išnaudokite tai! Skirdami laiko paieškoms ne tik geriau susipažinsite su meno kūrinių – paveikslų, fotografijos darbų – įvairove ir atrasite mėgstamus kūrėjus, bet ir išsiugdysite tam tikrą analitinį žvilgsnį. Jis padės tiksliau įvertinti meno kūrinio derėjimą jūsų namų interjere.

būstas_menas_namų_dekoras.jpg

Dydis – svarbu

Dažnai pasitaikanti klaida namus dekoruojant meno kūriniais – mažas paveikslas, pakabintas ant didelės sienos, tampantis smulkia ir nereikšminga detale. Nors perkant paveikslą sunku pasakyti, kaip tiksliai jis atrodys pakabintas jūsų namuose, yra pora taisyklių, padedančių įvertinti galimą vaizdą: siekiant, kad meno kūrinys užimtų ⅔–¾ jūsų sienos, išmatuokite sienos aukštį ir plotį, ir padauginkite tuos skaičius iš 0.57. Gauti skaičiai reikš mažiausius matmenis, kurių dydžio paveikslo turėtumėte ieškoti siekiant tinkamo estetinio vaizdo.

interjeras_namai_meno_kūriniai.jpg

Įvertinti būtina ir erdvės dydį, bei baldų išdėstymą – kiek erdvės norėtume skirti meno kūriniui? Kokie baldai aplink jį bus, galbūt verta juos perstumdyti? Nedidelių erdvių apsunkinimo išvengsite rinkdamiesi mažesnių formatų grafikos, tapybos, fotografijos darbus. Tuo tarpu didelėse erdvėse galite rinktis didesnius, ryškesnius meno kūrinius.

dizainas_vilnius_menas_namų_interjeras.jpg

Šviesos reikšmė

Šviesa daro didelę įtaką interjerui, išryškina arba paslepia tam tikras detales. Rekomenduotina meno kūrinį montuoti ant sienos, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Tiesioginė saulės šviesa gali išblukinti kūrinio dažus – tai ir matysis, ir menkins kūrinio vertę. Jei turite kambarį su daugybe langų, pro kuriuos sklinda ryški saulės šviesa, įsitikinkite, kad tokiame kambaryje paveikslus kabinate įrėmintus naudojant specializuotą UV akrilo organinį stiklą, apsaugantį dažus nuo blukimo.