• Idėjų kambarys
  • 2021-12-22
  • 340 peržiūros

Namai, kvepiantys Kalėdomis: paprasti būdai šventiniams aromatams sukurti

Artėjant Kalėdoms, kaip niekad norisi jaukumo namuose – be šventinių dekoracijų, žvakių ar spindinčių lempučių, ypatingą nuotaiką gali sukurti šventiniai aromatai. Pripildyti namus kalėdiniais kvapais – nesudėtinga, o ir smagu. Žemiau pateikiame keletą idėjų, kurias verta išbandyti.

Apelsinų ir prieskonių aromatinis mišinys

Kelios šviežio apelsino skiltelės ir prieskoniai – žvarbią žiemos dieną toks mišinys namus pripildys šilumos, o kartu – gaivumo.

Reikės:

4-5 puodelių vandens

1 didelio apelsino

1-2 žiupsnelių rozmarino

2 cinamono lazdelių

6-8 gvazdikėlių galvučių

1-2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto

Ruošimas:

Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, į jį įmeskite maždaug 6 riekeles supjaustyto apelsino, rozmariną, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, supilkite vanilės ekstraktą. Į mišinį išspauskite likusio nepanaudoto apelsino sultis ir viską pamaišykite. Kaitinkite mišinį ant vidutinės ugnies iki virimo, tuomet sumažinkite kaitrą. Kai prireiks, mišinį vis papildykite šlakeliu vandens.

namai_butai_miesto_centre.jpg

Cinamonu kvepiantys kankorėžiai

Kankorėžiai, kurių galite prisirinkti miške, o gal net ir savo sode, gali tapti gražia Kalėdų dekoracija – sudėti į vazą, sukabinti į girliandą ar po vieną pakabinti ant eglutės. Dar puikiau, jei kankorėžiai kvepia Kalėdomis! O tai – visiškai paprasta.

Reikės:

Švarių ir sausų kankorėžių

Vandens purkštuko

Plastikinio maišelio

Cinamono kvapo eterinio aliejaus

Vandens

Ruošimas:

Pirmiausia pasigaminkite kvapnų mišinį – stiklinę vandens sumaišykite su keliais lašais cinamono aromato eterinio aliejaus, priklausomai, kokio intensyvumo kvapo norėsite. Mišinį supilkite į vandens purkštuką.

Į maišelį sudėkite sausus kankorėžius, tuomet apipurkškite juos kvapniu mišiniu, užriškite maišelį ir jį pakratykite, kad mišiniu tolygiai pasidengtų jame esantis turinys. Atriškite maišelį ir dar kartą papurkškite kankorėžius, pakratykite. Palikite maišelį užrištą keletą dienų, kol kvapnus mišinys įsigers į kankorėžius, o kaip naudosite šias kvapnias puošmenas, priklausys nuo jūsų fantazijos!

nauji_butai_vilniuje_kalėdos.jpg

Pušų šakelių kvapas

Gamtos ir spygliuočių aromatas namuose leis pasijusti it miške!

Reikės:

Kelių pušies arba eglės šakelių

Pušų eterinio aliejaus

Ruošimas:

Iš pušies ar eglės šakelių galite nupinti Kalėdų vainiką, kelias šakeles pamerkti į vazą, uždėti ant židinio atbrailos ar knygų lentynos.

Šakeles pašlakstykite keliais lašais pušų kvapo eterinio aliejaus – aliejus sustiprins natūralų kvapą ir džiugins jus miško aromatu, kuris nuteikia nepamirštamoms, stebuklingoms Kalėdoms...

Imbierinis aromatų mišinys

Imbieriniai sausainiai – dar viena Kalėdų klasika, užburianti saldžiu ir jaukiu aromatu. Tam, kad namai kvepėtų imbieriniais gardumynais, jų nebūtina kepti – užtenka pasigaminti šį mišinį.

Reikės:

3-4 puodelių vandens

2 cinamono lazdelių

4-5 skiltelių pjaustyto imbiero

1 arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto

Žiupsnelio gvazdikėlių

Ruošimas:

Į prikaistuvį įpilkite vandens, į jį suberkite visus ingredientus – cinamono lazdeles, imbierą, gvazdikėlius ir migdolų ekstraktą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies pamaišydami iki virimo. Ugnį sumažinkite ir toliau kaitinkite, vis įpildami vandens.