• Idėjų kambarys
  • 2021-01-24
  • 1658 peržiūros

Namų kvapas ir įtaka savijautai: kokie aromatai padės?

Jaukūs cinamono kvapo pripildyti namai ar citrusų aromatų apsupta energijos oazė – namų kvapų pasirinkimų daug, o pastaraisiais metais susidomėjimas jais tik auga. Kaip iš daugybės aromatų išsirinkti sau tinkamą, kaip saugiai naudotis namų kvapais ir jais mėgautis – apie tai „Namų tinklaraščiui“ pasakoja didžiausios specializuotos aromaterapinių produktų ir natūralios kosmetikos laboratorijos Lietuvoje „Kvapų namai“ aromaterapeutė Irma Vyšniauskienė.

Namų kvapai šiuo metu kaip niekada populiarūs. Kaip pasirinkti tinkamus ir kaip nesuklysti?

Renkantis namų kvapą pirmiausia verta pagalvoti, kokie aromatai jums sukuria malonų komforto jausmą. Gal tai lengvi citrusai ar rytietiški kvapai, jaukumo suteikiantys prieskoniai ar medienos aromatai?  Svarbu suvokti, ar tam tikras kvapas asocijuojasi su teigiamais dalykais. Išsirinkus sau malonų kvapą, jis atpalaiduos, mažins nervinę įtampą, gerins socialinius santykius ir darbingumą.

kvapai-virselis.jpg

Dažnam norisi, kad namų kvapas  būtų ilgalaikis, jo nereikėtų nuolat pildyti ir keisti. Deja, patogumas gali reikšti, kad gamintojas produktą papildė sintetinėmis medžiagomis. Štai viena pavojingiausių medžiagų, esančių namų kvapų sudėtyje – ftalatai, trikdantys hormonų sistemos veiklą, turinčių įtakos įvairiems negalavimams ir ypač pavojingi vaikams iki trejų metų.

Geresnis pasirinkimas – natūralūs kvapai iš botaninių medžiagų, pavyzdžiui, su eteriniais aliejais. Jie ne tik prikvėpins namus „gyvais“ gamtos kvapais – spygliuočiais, citrusais, rožėmis ar levandomis – bet ir teigiamai veiks mūsų fizinę, emocinę sveikatą. Tačiau reikia būti budriems ir atsiminti, kad ne visi eteriniai aliejai vienodi ir natūralūs – dažnai jie klastojami.

eterinių-aliejų-mišiniai.jpg

Dėl šios priežasties „Kvapų namuose“ turime specializuotą laboratoriją, kur atliekame tyrimus dėl galimų ftalatų, kitų sintetinių junginių ir priemaišų, ir tik kokybiški gaminiai keliauja į aromatingus namų kvepalus.

Ar didelė dalis namų kvapų sudėtyje turi sintetinių medžiagų? Kaip jas atpažinti ir išvengti?

2013 m. Baltijos aplinkos forumo atliktame tyrime išsiaiškinta, kad ftalatų kiekiai net 40 proc. Lietuvoje tirtų gaminių viršijo normas, o dalyje produktų net buvo rasta draudžiamų medžiagų. O kur dar vadinamasis „kokteilio efektas“ – juk kasdien susiduriame su daugybe sintetinių kvapų (kvapai namuose, darbe, tualete, skalbimo priemonės, automobilių kvapikliai ir t. t.)

USB-eterinių-aliejų-garintuvas.jpg

Deja, net ir atidžiai skaitant produktų etiketes, ftalatus sudėtyje vargu ar rasime – jie gali būti produkto formulės dalis (paslaptis) arba taršalai, atsirandantys žaliavas laikant plastike. Todėl vienintelis būdas jų išvengti – ieškoti aukštos kokybės gaminių.

Platus ne tik namų kvapų aromatų pasirinkimas, bet ir jų formos. Ar norint, kad namai kvepėtų reikia ir atitinkamų priemonių?

Neturint specialių priemonių, kelis lašus pasirinkto eterinio aliejaus galima užlašinti ant vilnos, medžio gabalėlio ar kankorėžio ir padėti ant radiatoriaus. Kvapas sklis nuo šilumos. Citrinų, apelsinų ar bergamočių kvapų galima įlašinti į vandenį plaunant namus – taip visa erdvė pakvips citrusais. O jei norisi patogesnio varianto, galima rinktis, kokio „formato“ namų kvapą įsigyti – jų yra purškiamų, lašinamų, garinamų difuzoriumi.

keramikinis-eterinių-aliejų-garintuvas.jpg

Kaip mus veikia skirtingi kvapai? Kokį namų kvapą pasirinkti norint atsipalaiduoti ar priešingai – įgyti energijos?

Namų kvapai neabejotinai veikia savijautą. Deja, sintetiniai kvapai sudėtyje turi medžiagų, galinčių alergizuoti ir erzinti gleivinę. O natūralūs namų kvapai, eteriniai aliejai ir jų mišiniai, visuomet pasižymi aromaterapiniu poveikiu.

miškas-namuose.jpg

Raminamai veikia levandų, melisų eteriniai aliejai. Atpalaiduoja – gėlių kvapai (rožių, jazminų, nerolio). Siekiant stabilumo, reikėtų rinktis kedrų, vetiverijų eterinius aliejus. O nuotaiką pakelia citrusiniai kvapai, energijos ir jėgų gali suteikti spygliuočių eteriniai aliejai. Nenustebsite, kad jaukumo suteikia šilti prieskoniniai aromatai, tokie mėgstami žiemos metu – imbieras, kardamonas, cinamonas.

Įsigijus namų kvapą gali kilti klausimas, kurioje erdvėje jį laikyti. Ką reikėtų žinoti?

Namų kvapus galima naudoti svetainėje, virtuvėje, vonioje. Tačiau jei namų kvapas naudojamas miegamajame, derėtų atkreipti dėmesį, ar kvapas netrukdo užmigti. Miegamojo erdvėje labiausiai tinka atpalaiduojantys, miegą gerinantys ir neerzinantys kvapai.

Kaip namų kvapai veikia mažus vaikus ir augintinius? Ką būtina žinoti?

Šalia vaikų nereikėtų naudoti kamparo, pelynų, beržų, bruknuolių, kitų intensyvių eterinių aliejų, o eukaliptolio ir mentolio gausius aliejus garinti tik nedideliais kiekiais, toliau nuo veido. Kūdikiams saugiausia aromaterapija – hidrolatai (distiliuoti vaistažolių vandenys), kuriuose labai mažas kiekis kvapių eterinių aliejų. Reikia paminėti, kad atsargiau kvapus reikėtų rinktis ir besilaukiant kūdikio – kuo labiau vengti sintetinių kvapų, o natūralius aromatus rinktis nedidelėmis dozuotėmis.

natūralių-botaninių-namų-kvapų-kūrimas.jpg

Jei namuose gyvena šuo, reikia prisiminti, kad jo uoslė daug jautresnė! Namų kvapus reikėtų naudoti mažesniais kiekiais ir stebėti, ar augintinio tai neerzina. Auginant paukščius ar graužikus, namų kvapus naudokite dar atsargiau. Katės – kaip visuomet išskirtinės ir turi kitokį metabolizmą, joms net natūralūs eteriniai aliejai gali būti toksiški. Šalia kačių namų kvapus naudoti galima, bet nedideliais kiekiais, ne nuolatos, paliekant kitą erdvę, kur augintinis galėtų išeiti

Kaip naudotis namų kvapais, kad jie pripildytų namus malonaus aromato?

Taip, net ir pasirinkus natūralius namų kvapus, juos naudoti reikėtų laikantis tam tikrų taisyklių. Visų pirma, kvapas turi jaustis švelniai – net jei aromatas patinka, didelis jo kiekis gali erzinti. Sveikiausia kvapus paskleisti keliomis sesijomis po 5 – 20 min per dieną.

Taip pat patartina atsakingiau naudotis kvapais, kurių sudėtyje yra „karštų“ prieskoninių eterinių aliejų (cinamonų, gvazdikėlių, raudonėlių, laurų, dašių) – per didelis jų kiekis gali sudirginti gleivinę. Kartais būna taip, kad žmonės mėgstamu namų kvapu nori pasikvėpinti ir patys. Reikėtų išsiaiškinti, ar tai saugu, o geriausiai patars namų kvapo gamintojas.