• Idėjų kambarys
  • 2021-07-08
  • 495 peržiūros

Tapyba ant sienų: tinka visiems interjerams, bet svarbiausia – apgalvota idėja

Įprastai namų sienos puošiamos paveikslais, plakatais ar įrėmintomis nuotraukomis, primenančiomis gražiausias akimirkas. Tačiau vis daugiau žmonių atranda kitokį dekoro būdą – tapybą ant sienų. Interneto erdvėje matomi tapybos ant sienų pavyzdžiai gali žavėti ir skatinti išbandyti šį būdą, tačiau tuo pačiu sukelia nemažai klausimų. Apie šį sienų dekoravimo būdą ir savo veiklą pasakoja tapytoja ant sienų Inga Valatkienė, teigianti, kad išpieštos sienos tinka bet kuriems namams, o gera pradžia ir puikus rezultatas priklauso nuo vieno – tinkamos idėjos.

Pati I. Valatkienė teigia ant sienų pradėjusi tapyti dar vidurinėje mokykloje. „Tuomet išgražinau kultūros namų sienas. Studijų metais ir po studijų vis padekoruodavau šeimos, draugų ar savo būsto sienas. O rimtai šią veiklą vystyti pradėjau po dukros gimimo, kuomet supratau, jog įprastas 8 val. per dieną darbo grafikas nedera su motinyste, bent jau man asmeniškai. Tad už tai, ką dabar darau, turėčiau būti dėkinga dukrai, nes ji mane paskatino grįžti prie kūrybos. Mėgaujuosi šia veikla“, – pasakoja tapytoja. 

Savo darbus I. Valatkienė apibūdina kaip įvairius – kūrėja dekoruoja vaikų kambarius, namų svetaines, įmonių erdves, parduotuves. Kiekvienas darbas, anot tapytojos, individualus, priderintas prie aplinkos, atspindintis ten gyvenančius žmones ar įmonės veidą. Visus juos sieja vienas dalykas – gera energija ir nuotaika. 

butai_namai_vilniuje_kambarys_vaikai.jpg

Pasakodama, kokius kūrinius ant sienų renkasi žmonės, I. Valatkienė teigia, kad vieno atsakymo čia nėra: „Klientai labai įvairūs, jų poreikiai skirtingi. Stengiuosi įsijausti į kiekvieną projektą, išklausau užsakovo idėjas ir norus, pasiūlau savo, ir tuomet bandau viską apjungti kūrinyje. Kad ir man, ir užsakovui patiktų galutinis rezultatas. Kartais eskizo kūrimas užtrunka ilgiau nei pats jo įgyvendinimas“, – teigia kūrėja. 

Tapytos sienos, anot I. Valatkienės, tinka bet kokiam interjerui, tad užsimanius taip dekoruoti namus nereikia bijoti. Žinoma, visa ko pagrindas, apsaugantis nuo klaidų – apgalvota vizija. Sumanymų, ką galima nutapyti ant sienos, gali būti pačių įvairiausių, o išgryninta idėja padės šiam dekorui harmoningai susilieti su interjeru ir papildyti jį, įsitikinusi I. Valatkienė. 

tapyba_sienos_interjeras_namai_nauji.jpg

Nors gali atrodyti priešingai, ypatingo sienos paruošimo nusprendus ją ištapyti nereikia, nebent tai drėgnesnė patalpa (pavyzdžiui, vonia). 

„Jei siena dar nenudažyta, reikėtų aptarti tapybos viziją iš anksto tam, kad būtų galima parinkti tinkamiausią sienos spalvą. O jei siena jau nudažyta, dekorą galima priderinti prie jau esamos ir pasirinktos spalvos“, – teigia pašnekovė.

Tapybos ant sienų trukmė – taip pat individualu ir priklauso nuo to, koks tapybos darbas pasirenkamas – svarbus ir jo dydis, ir detalumas. I. Valatkienės patirtis rodo, kad pasirinkto vaizdinio ištapymas gali užtrukti nuo dienos iki mėnesio. Tiek norintiems minimalistinių, tiek detalių ir smulkių detalių kupinų piešinių geriausias patarėjas bus tapytojas, nurodantis ne tik trukmę, sunkumus, padedantis išsigryninti idėją, bet ir patariantis, kaip prižiūrėti tapybos darbą. 

Tiesa, anot I. Valatkienės, tapybos ant sienų darbai ypatingos priežiūros nereikalauja. Rūpesčio ištapytoms sienoms reikia tiek pat, kiek įprastai dažytoms. „Jei siena ir tapybos darbas išsitepa, reikia jį pavalyti drėgna kempinėle ar šluoste, tik daryti tai švelniai, sukamaisiais judesiais“, – pataria tapytoja.