• Idėjų kambarys
  • 2022-11-09
  • 523 peržiūros

Madingasis epoksidas: nuo grindų iki interjero detalių

Epoksidinė derva jau tapo tikra socialinių tinklų žvaigžde. Iš jos gaminamos pačios įvairiausios interjero detalės – laikrodžiai, stalai, indai, kiti puošybos elementai. Tačiau epoksidas gali būti panaudotas ir liejant grindis modernioje bei industrinėje namų erdvėje. Todėl pažvelkime į šios dervos ypatumus bei beribes galimybes kūrybai, saviraiškai ir „pasidaryk pats“ pomėgiui.

Populiaru, nes unikalu

Epoksidinė derva į namų interjerą įsiveržė staiga ir netikėtai. Ši cheminė medžiaga išpopuliarėjo visame pasaulyje, sužavėjusi savo universaliomis galimybėms ją panaudoti tiek pramoniniais, tiek ir dekoratyviniais tikslais. Epoksidinės dervos populiarumui ryškų postūmį lėmė ir nuolatos augantis susidomėjimas „pasidaryk pats“ kultūra. Mat epoksidas puikiai atitinka visus šio pomėgio ypatumus.

Todėl iš epoksidinės dervos dabar gaminama daugybė interjero elementų – laikrodžiai, stalai, vazos, namų puošybos detalės. Internete taip pat gausu mokomųjų video, rengiamos kūrybinės dirbtuvės. Tuo stebėtis nereikėtų – epoksidas, jo apdirbimo procesas ir rezultatas išties traukia akį. Taigi visa tai kelia tikrą susižavėjimą mėgstantiems išskirtinius gaminius bei norintiems pastaraisiais puošti savo namus.

epoksidas_3.jpg

Nuo gamyklų iki juvelyrikos

Kalbant chemiškai, epoksidinė derva sudaryta iš dviejų komponentų. Tai – epoksidas ir kietiklis. Sumaišius šiuos elementus, įvyksta cheminė reakcija, o po kiek laiko mišinys sukietėja, stebindamas savo formomis bei spalvomis. Jis taip pat pasižymi ypač dideliu atsparumu cheminiam ir mechaniniam poveikiams.

Todėl epoksidą ypač pamėgo gamyklų, ligoninių, tiltų ir tunelių, meno galerijų, viešbučių, muziejų statytojai. Taip pat epoksidinę dervą naudoja juvelyrai, automobilių pramonė, baldų ir net banglenčių gamintojai. Mat epoksido galimybės – kone beribės. Tačiau dėl savo rūšies bei charakteristikų, šios medžiagos ypatybės ir atsiskleidžia skirtingai. Pavyzdžiui, skaidrus epoksidas puikiai tinka dekoratyviniams gaminiams – papuošalams, stalviršiams, baldams.

epoksidas_5.jpg

Praktiška ir ekonomiška

Nors plačiai naudojama pramonės objektuose ar ligoninėse, epoksidinė grindų danga vis dažniau pasirenkama ir būstams. Liedami epoksidą namuose, gyventojai jį vertina kaip galimybę sukurti unikalų, savitą interjerą.

Šią medžiagą ypač pamėgo nestandartinių erdvių mylėtojai. Todėl epoksidinės grindys išpopuliarėjo loftuose, studijose, modernių namų interjeruose. Tai įvyko dėl daugybės epoksido privalumų. Pavyzdžiui, tokios grindys – itin lengvos priežiūros. Jos ir atsparios mechaniniam poveikiui, drėgmei, nekaupia dulkių, nes yra itin lygios, be jokių tarpų. Epoksidas taip pat tinka šildomoms grindims, o šios medžiagos kaina – išties patraukli. Todėl tokia danga namuose ir užtikrina praktiškumą, ir lengvai sukuria išskirtinio interjero įspūdį.

epoksidas_1.jpg

Minusus paverčia pliusais

Dar vienas epoksidinių grindų išskirtinumas yra jų netikėtumas. Liejant epoksidą, galima sumaišyti keletą spalvų ir tonų, sukurti netgi 3D efektą. Tačiau čia slypi ir sudėtingoji epoksidinės dervos pusė. Raštai gali pavykti tokie netikėti, jog kompoziciškai nederės su namų interjeru.

Kitas minusas – tokios grindys neretai per ilgesnį laikotarpį linkusios sutrūkinėti. Tačiau visa tai galima paversti jų unikalumu. Šie įtrūkimai tik pabrėš grindų grožį, savitumą, raštų išskirtinumą. Epoksidas vėliau gali ir pakeisti spalvą. Taip pat, iškart neišvalius, sugerti vyno ar rašalo dėmes. Tačiau vėlgi – tokie raštai interjerą gali tik dar labiau papuošti.  

Epoksidinės grindys dėl liejimo technologijos iš tos pačios medžiagos leidžia sukurti vientisą vaizdą. Suformuoti plintusus, laiptų pakopas be perėjimo. Tokios grindys taip pat gali būti blizgios, matinės, norimų spalvų ar net raštų. Taigi norintiems modernaus interjero ar unikalių jo akcentų, verta išbandyti visą epoksido potencialą.