• Idėjų kambarys
  • 2022-01-26
  • 1476 peržiūros

Skandinavijos ir Japonijos duetas: kokie yra japandi stiliaus namai?

Japandi stiliaus užuomazgos pradėjo rastis 2016 m., o šiuo metu ši kryptis, sujungianti Japonijos ir Skandinavijos elementus interjere, yra itin madinga. Skandinavijoje svarbi ir po pasaulį išplitusi „hygge“ idėja mus nukreipia į jaukumą, buvimą namuose ir mėgavimąsi maloniomis akimirkomis juose. Tuo tarpu Japonijoje vertinama idėja, esą grožis slypi netobulume ir paprastume. Šių dviejų minčių sąjunga ir yra japandi. Pažvelkime, kaip japandi stilius atsispindi namuose ir kaip jį sukurti.

Paprastumas

Japandi nėra tik populiarus stilius – tai ir gyvenimo būdas, kuomet siekiama paprastumo, ramybės ir taikos su aplinka bei savimi. Kaip tai pasiekti namų interjere? Rinkitės paprasto, minimalistinio dizaino objektus – baldus, aksesuarus ir kitas smulkmenas. Japandi stiliaus namuose nerasite įmantraus dizaino, raitytų, sudėtingų linijų spintų, staliukų ar kėdžių. Japandi stilistiką atitiks paprastos, aiškios linijos, švarūs fasadai, akies neerzinantys objektai.

Atviros erdvės

Japandi – atvirų, erdvių namų stilius. Ir tam, kad namai taptų erdvesni, visai nebūtina griauti sienų – tai galima sukurti vizualiai. Dydžio erdvėms, o tuo pačiu japandi stiliui būdingos ramybės bei paprastumo, sukurs žemų baldų pasirinkimas.

Žemi baldai, itin populiarūs Japonijoje, vizualiai padidina erdvę, suteikia jai išskirtinumo. Išbandykite tai įsigydami žemą kavos staliuką ar žemesnius nei įprasta fotelius ar kėdes. Jei tai nepatogu, įprasto aukščio kėdes ir krėslus rinkitės su žemiau įtaisytomis rankų atkaltėmis – atrodytų smulkmena, tačiau toks žingsnis taip pat turės įtakos bendram kambario vaizdui.

paprastumas_jaukumas_japandi_namai.jpg

Natūralios medžiagos

Kuriant japandi stilių, svarbu, kokios medžiagos vyraus jūsų interjere. Bendrumui su aplinka ir gamta reikėtų rinktis natūralias medžiagas. Tai – įvairi, unikali mediena, kurianti jaukumą. Taip pat – ilgaamžis akmuo, kurį galima naudoti tiek vidaus, tiek lauko erdvėse. Netobulų formų, rankų darbo keramika ir jos gaminiai. Ir, žinoma, ekologiška ir tvariai pagaminta tekstilė.

Neutralumas ir kontrastai

Japandi stiliaus interjere vyrauja neutralios spalvos – tai gali būti baltos ar kreminės sienos, pastelinių ar žemės spalvų tekstilė – užuolaidos, patalynė, kilimai. Tokios spalvos kurs ramybę, itin aktualią japandi.

Tačiau ne ką mažiau japandi stiliui būdingas kontrastas – neutralūs tonai sujungiami su tamsia pilka ar juoda spalvomis. Kaip tai pasiekti? Įsivaizduokite natūralios medienos valgomojo stalą ir juodas, galbūt tamsaus metalo jo kojas. Arba – šviesas sienas ir tamsią, paprastų formų ir minimalistinio stiliaus knygų lentyną.

Rankų darbas

Siekdami namus pripildyti japandi stiliaus, turėsite pamiršti masinės gamybos baldų ir interjero detalių parduotuves. Į kokybę, natūralumą ir rankų darbą orientuotas japandi stilius turėtų motyvuoti ieškoti išskirtinių, galbūt vietinių kūrėjų gaminių. Rankų darbo keramika, iš vietinės medienos pagaminti ar natūralių medžiagų nupinti baldai, tvari tekstilė, sienas puošiantys unikalūs paveikslai ir akvarelės – tai ne tik leis susikurti trokštamą ir populiarų stilių, bet ir taps proga įsigyti kokybiškų, ilgaamžių, išskirtinių gaminių.