• Idėjų kambarys
  • 2022-02-08
  • 1080 peržiūros

Ramaus gyvenimo simbolis – levanda: nuo unikalaus aromato, gydomųjų savybių iki naudos virtuvėje

Levanda nuo seno laikoma dvasinio komforto, laimės ir materialinės gerovės simboliu, o jos naudingosios savybės nenustojamos vertinti iki šiol. Šis augalas naudojamas aromaterapijoje, laikomas puikiu pagalbininku namų vaistinėlėje ir net virtuvėje – įvairiems patiekalams gardinti. Apie levandas, jų ypatybes ir įdomius faktus pasakoja Levanderija.lt įkūrėja Ala.

Kaip atsirado mintis įkurti parduotuvę, kurioje viskas būtų susiję su levandomis?

Mane visada žavėjo levandos. Pamėgau jas už elegantišką grožį ir kerintį aromatą. Visame pasaulyje levandos jau seniai nebėra tik augalas, turintis turtingą istoriją ir daugybę naudingų savybių. Levandos yra ramaus ir laimingo gyvenimo, pripildyto džiaugsmo, šilumos ir komforto, simbolis. Tai man artima, todėl sukūriau levandomis kvepiančią el. parduotuvę.

Kokių prekių namams galima rasti apsilankius Levanderija.lt?

Parduotuvėje turime levandų eterinius aliejus, levandų žiedų, puokščių, maišelių, muilo, kosmetikos, arbatos ar šokolado su levandomis. Taip pat – rankšluosčių ir tekstilės namams su levandų motyvais, kvapų difuzorių, žvakių, kvapių žaisliukų vaikams su paslėpta aplikacija, ant kurios galima lašinti eterinius aliejus. Levanderijoje parduodami gaminiai atitinka visus reikalavimus ir kokybės standartus, nes viską, ką darome, darome iš meilės levandoms.

namai_būstas_interjeras.jpg

Papasakokite, kuo ypatingos levandos?

Levandos yra labai ryškus ir įspūdingas augalas, kurio eteriniai aliejai plačiai naudojami medicinoje, kosmetologijoje ir kulinarijoje.

Šiandien levandos geriausiai žinomos dėl savo unikalaus aromato, plačiai naudojamo aromaterapijoje. Levandų kvapas ramina, atpalaiduoja, padeda kovoti su stresu ir nemiga. Šis aromatas mažina agresiją, gesina neigiamas emocijas.

Universalus ir plačiai naudojamas levandų eterinis aliejus – puikus pagalbininkas namų vaistinėlėje, nes padeda įveikti nemigą, depresiją, nervinę įtampą, irzlumą, galvos skausmus, migreną. Slopina uždegimą, turi antibakterinį ir antiseptinį poveikį: puikiai tinka gydyti įvairioms žaizdoms, įdrėskimams ir nudegimams. Eterinis aliejus naudingas ir kvėpavimo takams: mažina gerklės infekcijas, kosulį, peršalimo, sinusito, bronchito, astmos požymius. Veiksmingai gydo odą – tai vienas geriausių eterinių aliejų gydant aknę ir egzemą, mažina raukšles, naikina žvynelinę, odos uždegimus. Puikiai atbaido vabzdžius, mažina įgėlimo skausmą.

Ką levandų aromatas, o gal spalvos ir kitos ypatybės, suteikia namams?

Daugelį metų vyrauja populiari tendencija puošti levandomis tiek kavinių, grožio salonų, fotostudijų, tiek gyvenamųjų patalpų interjerus. Puokštės su džiovintomis gėlėmis perkamos po kelias dalis ir išdėliojamos po visus namus, kad neįkyrus gėlių aromatas padėtų atsipalaiduoti ir pasisemti jėgų po sunkios darbo dienos. Ne mažiau įspūdingi ir gyvi krūmai, kuriuos  augalų mylėtojai bando užsiauginti patys.

Šis augalas turi malonų kvapą, kuris savo aromatu traukia bites ir drugelius, atbaido kandis, muses ir uodus. Be vertingų medaus savybių, levandoms taip pat būdingos tokios savybės kaip ne pretenzingumas, atsparumas sausrai ir nepatrauklumas kenkėjams. Šį krūmą nėra sunku auginti saulėtuose vietose. Levandas galima auginti tiek vazonuose namuose, tiek sode, tačiau laikantis tam tikrų priežiūros taisyklių. Vidutinė augalo gyvenimo trukmė natūraliomis sąlygomis yra apie 10 metų.

vilnius_nauji_namai_butai_.jpg

Ar reikia ką nors žinoti apie levandų aromatą? Galbūt jis tinka ne visiems?

Levandos atneša į namus ramybę ir laimę, suteikia džiaugsmo ir geros nuotaikos. Aromaterapijoje levandos naudojamos kaip antistresinė, atpalaiduojanti, raminanti, stiprinanti ir gaivinanti priemonė.

Levandų eterinį aliejų gali naudoti visa šeima, tačiau moterims nėštumo metu verta laikytis saiko. Taip pat levandų eterinis aliejus nerekomenduojamas sergant epilepsija ir diabetu. Prieš naudojant eterinius aliejus rekomenduojama pasitikrinti, ar įkvepiamas arba tepamas ant odos aliejus nesukelia individualios alerginės reakcijos. Be to, labai svarbu naudoti kokybišką eterinį aliejų. Eterinius aliejus pirkite specializuotose eterinių aliejų parduotuvėse. Kokybiškas eterinis aliejus negali būti pigus.

Kam dar naudojamos levandos? Galbūt maistui, gėrimams?

Levandos naudojamos kaip priedas prie salotų, padažų. Taip pat dedamos į įvairias sriubas – grybų, daržovių ir žuvies, antruosius daržovių patiekalus, keptą ir troškintą avieną. Levandų žiedai patiekalams suteikia savotišką prieskonį, tik juos reikia vartoti labai mažais kiekiais. Dedama į padažus, žuvų sriubas, apkepus, daržoves, ypač tinka avienos patiekalams. Taip pat jų dedama į desertus, kepinius, netgi užšaldoma ledo kubeliuose. Svarbiausia – nepadauginti.

Kokiais įdomiais faktais apipintos levandos?
✽ Levandos nuo seno buvo auginamos vienuolyno soduose kaip vaistinis augalas.
✽ Teigiama, kad išradingoji Kleopatra viliojo vyrus levandų kvapu. Ir nieko keisto: levandos yra galingas natūralus afrodiziakas.
✽ Senovės Egipte levandos buvo naudojamos balzamavimui. O kasinėjimų metu levandų liekanos buvo rastos sandariose urnose su Tutanchamono smilkalais: levandų kvapas išliko 3 tūkstančius metų!
✽ XIV amžiuje, Europos kilmingų moterų kolekcijose pasirodė pirmieji kvepalai, kurių sudėtyje buvo naudojamos ir levandos.
✽ Nuo senų senovės įvairios tautos gerbė levandų magiškas savybes. Šis augalas laikomas dvasinio komforto, ilgaamžiškumo, laimės ir materialinės gerovės simboliu. Šiandien daugelis mano, kad levandų amuletai padeda vienišiems žmonėms rasti savo meilę arba pritraukia į jų gyvenimą gerąsias jėgas. Štai kodėl levandos taip dažnai dedamos į maišelius – mažas aromatines pagalvėles, naudojamas kaip talismanai. Provanse pinta levandų lazdelė yra sėkmės dovana draugei.