• Idėjų kambarys
  • 2022-02-23
  • 851 peržiūros

Mediena namuose – kaip derinti jos atspalvius?

Dažnai sakoma, kad mediena namams suteikia jaukumo ir šilumos – šios medžiagos interjere išties gali būti daug: nuo grindų, kėdžių, valgomojo stalo ar kavos staliuko, iki paprasčiausių medinių padėkliukų ar paveikslo rėmų. Klausimas vienas – ar visos namuose esančios medinės detalės turi būti vienodos ar bent maksimaliai panašios, o gal jų tonai, atspalviai ir medienos raštai gali skirtis? Jei jums artimesnis pastarasis variantas, pateikiame patarimų, kaip maišyti medieną namuose, kad galutinis rezultatas išties džiugintų.

Išsirinkite dominuojančią spalvą  

Maišyti atspalvius lengviau, jei vienas iš jų dominuojantis, o kiti – tik papildantys interjero koloritą. Pagrindinis medienos atspalvis, prie kurio siūloma derinti kitus, greičiausiai atsispindės svarbiausiuose ir labiausiai matomuose objektuose – tai grindys, svarbiausi baldai (spintos, stalas, kėdės), galbūt – langų rėmai.

Jei nesate išsirinkę dominuojančio medienos atspalvio arba jaučiatės dėl to neužtikrintai, remkitės paprasta taisykle – pagrindinį atspalvį padiktuos pats masyviausias, labiausiai matomas ir iš karto pastebimas objektas.

nauji_namai_butai_vilniuje.jpg

Prie dominuojančios spalvos derinkite atspalvius

Kai išsirinksite ir nuspręsite, kokia mediena jūsų interjere yra dominuojanti, rinktis kitus atspalvius bus kur kas lengviau. Ieškokite pagrindinę spalvą papildančių tonų. Prie tamsesnės, ryškios medienos (ąžuolo ar riešutmedžio) natūraliai derės ir kiti šilti, tamsesni atspalviai. Taip pat ir su šviesia, blankesne dominuojančia mediena – ją papildys ir paįvairins ne tamsūs, o šviesesni, šaltesni atspalviai.

Visgi, ieškoti dermės atspalviuose – vienas iš variantų, kuris atrodo saugus ir duoda patikimų rezultatų. Tačiau drąsa rinktis kontrastus – maišyti šiltų ir šaltų atspalvių medieną – taip pat gali džiugiai nustebinti, tereikia pabandyti.

mediena_namų_stilius_įrengimas.jpg

Paskirstykite medieną erdvėje

Stilingai ir estetiškai atrodys erdvė, kurioje justi balansas – jis aktualus ir kalbant apie medieną namuose. Nesukraukite visų medinių objektų vienoje vietoje, bet paskirstykite jas erdvėje. Galbūt tamsaus riešutmedžio indauja geriau atrodys ne prie tokios pat medienos stalo, o tolėliau, kitame kambario kampe? Balansą pasieksite bandymų būdu – nebijokite stumdyti baldų, maišyti jų padėties, perdėlioti smulkius interjero akcentus tol, kol pajusite, kaip mediniai atspalviai pasiskirsto po kambarį ir suteikia jam geriausią vaizdą.

nauji_namai_butai_vilniuje_interjeras.jpg

Pasitelkite gudrybes

Kai kuriuos pokyčius galite įgyvendinti paprasčiausiomis priemonėmis. Jei nutiko taip, kad jūsų grindys, stalas ir kėdės – tokios pat medienos spalvos ir pažvelgus viskas susilieja į viena, o ilgai ieškoti baldai praranda išskirtinumą, galite pasitelkti paprastą triuką. Po stalu ir kėdėmis patieskite kontrastingos spalvos kilimą – jis išryškins baldus ir subalansuos spalvas bei tonus taip, kaip minėta ankstesniame patarime. Gudrybė su kilimu galioja ir tuo atveju, jei baldai (vėl įsivaizduokime stalą, kėdes ir grindis) yra visiškai skirtingos medienos. Tinkamai parinktas, kilimas sumažins akį rėžiantį kontrastą ir taps pereinamąja, spalvas bent kiek suvienijančia detale.

Smulkūs ir masyvūs raštai

Žavingas medienos margumas, vadinamasis raštas arba medienos tekstūra, taip pat gali skirtis. Išraiškingas medienos raštas su masyviais, nevienodų formų ratilais suteikia erdvei natūralumo, net kiek kaimiško jaukumo. Tuo tarpu smulkūs, nugludinti medienos raštai atrodys kiek formaliau. Pasirinkite tokius medienos raštus, kokios atmosferos siekiate interjere. Nebijokite maišyti ir išbandyti kontrastų, tačiau neperlenkite lazdos, kad margumas ir skirtybės nevargintų ir neužgožtų kitų namuose esančių detalių.