• Idėjų kambarys
  • 2022-07-27
  • 1000 peržiūros

Namų karalienė Monstera: papuoškite savo erdvę geidžiamiausiu sezono augalu

Kilusios iš atogrąžų miškų, jos savo dideliais skylėtais lapais ir sodria žaluma užbūrė visus kambarinių augalų mylėtojus. Tokios yra monsteros, socialinėje erdvėje tapusios madingiausiomis namų gėlėmis, todėl pastarosiomis puošti savo erdvę dabar nori daugelis. Tačiau populiarumas turi savo kainą: pajutę augalo vertę, jų savininkai už vieną lapą ėmė prašyti netgi kelių šimtų eurų. Kaip monsterą įsigyti pigiau ir ką daryti, kad gėlė namuose taptų tikra karaliene? Dalinamės praktiškais patarimais.

Skylės lapuose – ne veltui

Monsteros iš tiesų yra lianos – sumedėję vijokliniai augalai, natūraliai augantys atogrąžų miškuose. Įprasta, kad šalia jų veši kita, didesnė ir mažesnė, augmenija. Šie augalai neretai monsteroms užstoja saulę, kuri yra pagrindinis gyvybės šaltinis. Todėl, kovodamos dėl jo, gėlės turimomis orinėmis šaknimis prisitvirtina prie kitos augmenijos ir auga kopdamos konkurentais į viršų. Dėl to natūraliai susiformavo tokia monsterų fiziologinė struktūra. Mat lapuose esančios skylės skirtos leisti saulės šviesai pasiekti likusias gėlės dalis.

Monstera2.jpg

Nelepios, bet mylėti – būtina

Kovodamos dėl išlikimo natūraliomis sąlygomis, monsteros užsigrūdino tvirtą ir nelepų charakterį. Todėl namuose šias gėles prižiūrėti – išties paprasta. Laikykitės vos poros taisyklių: nepamirškite augalo palaistyti, o augimo sezonu – nuo kovo iki rugsėjo – patręškite. Taip pat svarbu pasirūpinti, kad gėlė bent porą valandų per dieną galėtų pasimėgauti saulės šviesa. Jei pastarosios trūks, monstera nebeatrodys taip dekoratyviai. Taigi palepinkite šią namų karalienę tinkamai ir ji savo grožiu atsidėkos kiekvienam šeimininkui.

Padauginkite visiems namams

Augdamos namuose, monsteros gali pasiekti įspūdingą – ne vieną metrą siekiantį – aukštį. Todėl gėlėms parūpinkite ir atramą, ir genėkite bei formuokite šį augalą. Monsterai subujojus, nupjaukite viršūnę iki norimos vietos, leiskite jais išleisti šaknis vandenyje arba pasodinkite šalia – tame pačiame vazone. Tuomet augalas puikiai gyvuos, o džiaugsmą gėlė teiks ir maitindamasi tinkamomis trąšomis. Joms monstera neišranki. Naudokite universalias, lapinėms gėlėms ar pomidorams skirtas trąšas. Be to, nupjovę viršūnę, iš vienos ar kelių stiebo dalių išauginsite naujus ūglius. Taigi monstera galite papuošti visus namus. 

Monstera3.jpg

Augalai namams – būtini

Papuošti namus augalais, o ypač – monstera, yra paprastas, nebrangus ir stilingas būdas atnaujinti savo erdvę. Taip interjerui galima suteikti daugiau gyvybės, žalumos, puošnumo. Tačiau augalai namuose atlieka ne tik estetinę funkciją – jie itin pagerina sveikatą bei aplinką. Ši žaluma pakeičia oro kokybę, mažina toksinų kiekį. Taip pat pagerina emocinę savijautą, koncentraciją, padidina produktyvumą. Todėl puoškite namus augalais – erdvė atrodys kitaip, džiaugsis ir ilsėsis akys, o gyvenimas taps išties kokybiškesnis.

Už lapą prašo šimtų, bet sutaupyti lengva

Augalų nauda jau įrodyta praktiškai ir teoriškai, tačiau norint, kad namuose džiugintų monstera, neretai kyla klausimas – ar verta į šią gėlę tiek investuoti? Juolab, kad išpopuliarėjusi socialiniuose tinkluose, ji tapo pasipelnymo šaltiniu. Štai pajutę, jog monsteros tokios geidžiamos, šių gėlių savininkai ėmė už vieną lapą prašyti netgi kelių šimtų eurų. Tačiau yra ir kita išeitis.  

Apsilankykite namų apyvokos prekių parduotuvėse ir pasidairykite po nukainotų augalų skyrių. Čia monsterą, kuri nepatiko kitiems pirkėjams ir dėl prekybininkų nepriežiūros prarado savo prekinę išvaizdą, galima įsigyti vos už kelis eurus. Tuomet, pasinaudojus jau išvardintais patarimais, gėlę itin lengva atgaivinti namuose. Atsidėkodama už šią meilę, monstera apdovanos savo nepaprastu grožiu kiekvieną.