• Idėjų kambarys
  • 2022-09-21
  • 648 peržiūros

Rudenį vėl daugiau gaminame namuose: suplanuokime virtuvę, kuri džiugintų

Rugsėjis vėl kviečia dažniau suktis virtuvėje, namiškius čia lepinti namų gamybos valgiais ir ruošti gėrybes artėjančiam žiemos sezonui. Todėl šiai erdvei norisi patogumo, praktiškumo, funkcionalumo ir lengvumo. Tačiau kaip mėgautis virtuve, kurioje visi daiktai būtų po ranka, o jų organizavimo sprendimai džiugintų? Dalinamės naudingais patarimais.

Auksinis trikampis

Virtuvės būna pačios įvairiausios, tačiau visus jos turi vieną klasikinį planavimo modelį. Tai šios erdvės suskirstymas į tris pagrindines zonas: maisto laikymo, ruošimo ir tvarkymosi. Todėl kiekvienoje virtuvėje verta vadovautis auksinio trikampio taisykle. Viename jo kampe yra šaldytuvas, lentynos bei spintelės. Čia laikome maistą. Kitame kampe – viryklė, orkaitė arba kaitlentė. Ši zona skirta maisto ruošimui. Trečiasis trikampio kampas skirtas plautuvei, kurioje paruošiame produktus bei susitvarkome.

Tarp šių zonų reikėtų laisvės apsisukti ir judėti, o gaminti bei tvarkytis čia iššūkių neturėtų kilti. Todėl virtuvės trikampio kampus verta planuoti apgalvotai, funkcionaliai, arti vienas kito, kad darbas vyktų sklandžiai, efektyviai ir be rūpesčių. 

virtuvė5.jpg

Lengva sudėti, paprasta judėti

Virtuvės organizavimo pradžia – maisto laikymo zonos planavimas. Pastarojoje – šaldytuvas, šaldiklis ir spintelės bei lentynos, kuriose laikomi produktai gali būti nešaldyti. Ši zona ypač reikli patogumui, nes norime maistą paimti greitai ir jo toli nenešioti. Todėl vietas, skirtas produktus laikyti, derėtų išdėstyti šalia bei kuo arčiau įėjimo į virtuvę. Tuomet parsinešę pirkinius ar gėrybes namo, galėsime nesiblaškyti po visą erdvę. Produktus iškart sudėsime į reikiamas vietas.

Produktų laikymo vieta turėtų būti ir tvarkinga bei gerai organizuota. Taip visus maisto gaminimui reikalingus indus, įrankius ar smulkius buities prietaisus pavyks rasti bei naudoti greičiau. Todėl šių virtuvės pagalbininkų neverta paslėpti uždarose lentynose. Verčiau rinktis talpius ir tvirtus stalčius, į juos sudėti dėžutes bei dėtuves ir tokiu būdu lengvai organizuoti darbą. Kitas modernus sprendimas – spintelės su pakeliama durelių sistema, kuri pritvirtinta prie šonų. Tai labai patogus, greitas ir praktiškas būdas paimti daiktus. Tokios durelės yra lengvai pakeliamos, paprastai uždaromos, o ir virtuvei jos suteikia šiuolaikiškumo.

virtuvė4.jpg

Kuo praktiškiau, tuo geriau

Gaminant maistą, svarbus ne tik viryklės, orkaitės ar kaitlentės išdėstymas. Labai reikšmingas vaidmuo tenka ir stalviršiui, kuris yra pagrindinė produktų ruošimo vieta. Todėl virtuvės darbinis paviršius tinkamas tuomet, kai jis tvirtas, lengvai prižiūrimas, atsparus karščiui, smūgiams, drėgmei ir nešvarumams. Be to, produktus lengviau lupti, pjaustyti, trinti ir maišyti ant stalviršio, kuris proporcingas namų šeimininko ūgiui bei yra ne mažesnio nei 80 cm pločio.

Šioje virtuvės zonoje reiktų ir apgalvoti plautuvės dizainą bei funkcionalumą. Tikrai neverta apsiriboti vien klasikiniu plieno sprendimu. Verčiau rinktis smėlio, baltos ar šviesiai pilkos spalvos keramiką, kuri dera prie populiaraus skandinaviško interjero, o nešvarumai joje matomi mažiau. Derėtų nepamiršti ir šiukšlių dėžės. Patogiausią ją įrengti ištraukiamą iš spintelės, sumontuoti po kriaukle ir sumaniai suplanuoti vietą šiukšlių maišams, kempinėlėms, šluostėms, buitinei chemijai. Taip šie daiktai bus lengvai pasiekiami, kai tik to prireiks.

virtuvė2.jpg

Talpu, greita, patogu

Vieni praktiškiausių virtuvės organizavimo pagalbininkų – stikliniai indeliai. Jie šioje erdvėje atlieka keletą funkcijų. Stikliniuose indeliuose galima susidėti dažniausiai naudojamus įrankius ir pastaruosius paimti greitai, kai tik to prireiks. Jie taip pat puikiai tinka porcijoms matuoti. Žinant stiklinių indelių dydį, lengva reikiamą kiekį produktų panaudoti maisto ruošimui. Tai ypač aktualu besilaikant dietos.

Stikliniai indeliai ir atrodo išties gražiai. Sustatyti atvirose lentynose, jie papuoš bet kurį virtuvės interjerą. Ant šių indelių taip pat galima klijuoti etiketes ir iškart matyti, kas čia sudėta. Jie yra ir tikras išsigelbėjimas mažoje virtuvėje, nes taupo vietą, be to, leidžia darbą organizuoti greičiau bei efektyviau.

virtuvė3.jpg

Jei virtuvėje erdvės trūksta, praverčia ir skersiniai ar kabliukai, įrengti virš stalviršio. Ant jų galima sukabinti darbui reikiamus įrankius. Tai virtuvę estetiškai puošiantis bei puikiai vietą taupantis sprendimas. Daugiau erdvės sukurti čia galima ir aukštesnėmis spintomis, o ilgos atviros lentynos užtikrins lengvumo jausmą. Jose taip pat bus galima eksponuoti mėgstamus indus bei mėgautis estetišku interjeru.

Todėl planuokite virtuvę sumaniai ir čia praleistas teiks didžiulį malonumą. Ši erdvė rudenį vėl tampa namų centru, kuriame verda visas gyvenimas. Kabinkite jo teikiamą laimę šaukštais.