• Idėjų kambarys
  • 2023-12-13
  • 582 peržiūros

2024-ųjų spalva – švelnus persikas. Kaip derinti ją interjere?

Praėjusią savaitę dizaino pasaulis sulaukė bene svarbiausios metų naujienos. JAV įsikūręs „Pantone“ spalvų institutas paskelbė madingiausią 2024-ųjų spalvą. Ja tapo „Peach Fuzz“ arba aksominis švelnus persikas – šiltas bei jaukus atspalvis, praturtinantis protą, kūną ir širdį. Ar toks „Pantone“ sprendimas nustebino ir šią spalvą derinti namuose, pasakoja interjero dizainerė, „Redeco“ studijos vadovė Vismantė Tubelytė.

Sprendimas – netikėtas

„Pantone“ spalvų institutas pranešė, kad 2024-ųjų spalva (PANTONE 13-1023 „Peach Fuzz“) skirta įkvėpti švelnumo, paskatinti rūpinimąsi savimi ir vienas kitu, puoselėti bendruomeniškumą ir bendradarbiavimą.

Žurnalas „Time“ rašo, kad idėja labai natūrali – ši spalva pasaulinių konfliktų ir nesibaigiančių streso šaltinių kontekste kviečia atsigręžti į kiekvienam svarbią emocinę sveikatą. Todėl švelnus ir raminantis persikų atspalvis primena sulėtinti tempą ir daugiau dėmesio skirti sau bei aplinkiniams.

„Man šis verdiktas – netikėtas, tačiau buvo galima nujausti. Mados ir dizaino pasaulyje pastaraisiais metais smėlio spalvos buvo ypač  populiarios ir madingos. Visgi šis atspalvis – šiek tiek kitoks. Pati maniau, kad madingiausia spalva bus išrinkta labiau žemiško, jūros smėlio“, – sako V. Tubelytė.

Interjero dizainerė priduria – persikinis atspalvis mums, lietuviams, kelia ne pačias geriausias asociacijas.

„Daugelis dar pamena laikus, kai persiko spalva dažyti namų sienas buvo labai madinga. Šiandien tokios sienos jau nerodytų paties geriausio skonio. Puikiai suprantu, kokia idėja slypi už šios 2024-ųjų spalvos, jos teikiamo emocinio komforto išties šiandien trūksta. Visgi persikinis atspalvis, be savo jaukumo, turi ir kaprizo. Todėl Lietuvoje jį rinktis pagrindinei namų apdailai būtų gana drąsus sprendimas“, – mano V. Tubelytė.

Kviečia eksperimentuoti

Tiems, kam persiko spalva taip pat atrodo per drąsi, interjero dizainerė siūlo į namus ją įsileisti po truputį – pradėti nuo dekoro detalių.

„Patarčiau rinktis interjero akcentus, kurie lengvai kinta. Jei šią spalvą panaudosime pagrindinei apdailai, o rezultatas nepatiks, sprendimas kainuos ir laiko, ir nemažai finansų. Todėl rekomenduoju elgtis paprasčiau ir  pirma rinktis patalynę, kilimą, kitus audinius, pagalvėles, įvairius aksesuarus – vazas, dekoratyvinius šviestuvus. Gyvenantiems nedideliame ar nuomotame rekomenduočiau šį atspalvį naudoti drąsiau. Išlaikę gerą skonį ir nenukrypę į praeities nostalgiją,  galime net padidinti savo nekilnojamojo turto patrauklumą bei likvidumą“, – pažymi ekspertė.  

Tubelytė sako, kad interjere šį švelnų persikinį atspalvį puikiai papildys šviesus koloritas – pieno balta, pilkšva ar tamsesnė kreminė. O suderinus švelnias spalvas, gražu būtų užbaigti juodų detalių akcentais.

„Persikinė spalva primena pajūrio smėlį ar sniegą saulei leidžiantis. Natūraliai įliejus šį atspalvį į namus, galime sukurti labai šiltą, jaukią ir malonią atmosferą. Todėl kviečiu bandyti, eksperimentuoti bei puoselėti tokią asmeninę erdvę, kurioje jausimės saugiai, komfortiškai ir tiesiog gerai“, – apibendrina interjero studijos „Redeco“ vadovė.