• Idėjų kambarys
  • 2023-07-27
  • 784 peržiūros

Dekoratyvinės lubų rozetės: karališkos prabangos ir modernumo susitikimas interjere

Šiuolaikinius interjerus šiandien stengiamasi išpildyti maksimaliai ir apgalvoti visas detales, kurios derėtų tarpusavyje bei namuose kurtų vientisumo įspūdį. Tačiau net ir tokiu atveju požiūris į sienas bei lubas vis dar išlieka gana konservatyvus: jos dekoruojamos minimaliai ar klasikiniais būdais. Visgi tokią monotonišką erdvę pakeisti gali dekoratyvinės rozetės, namams įkvepiančios gyvybės, išraiškos, suteikiančios charakterio ir prabangos. Tai – dar monarchų naudotas lubų puošybos elementas, kuris madingas buvo visada, o dabar išgyvena tikrą renesansą.

Praeitis, atgyjanti dabartyje

Nors dekoratyvinės rozetės gali išties pakeisti namų interjerą, jų pasiūla Lietuvos rinkoje – ribota. Tačiau iš nedaugelio šio puošybos elemento išsiskiria „Classic Line Decor“, nuo 2010-ųjų prekiaujantys aukštos kokybės lubų ir sienų dekoro gaminiais.

O jų populiarumas, sako įmonės vadovė Inga Eimontienė, pastaruoju metu yra gerokai išaugęs. „Dekoratyvinės rozetės buvo naudojamos visada. Tačiau šiandien šis dekoro sprendimas vis dažniau sulaukia išskirtinio dėmesio. To priežastis – ne tik jo kuriama estetika bei prabanga, bet ir universalumas. Dekoratyvines lubų rozetes renkasi tiek norintys išraiškingo, daugiau detalių turinčio interjero, tiek subtilios, minimalistinės erdvės kūrėjai. Mat jos tinka abiem atvejais. Jei interjeras modernus, klasikinio stiliaus lubų rozetėmis puoštos lubos taps tarsi atsvara, perėjimu tarp dviejų skirtingų stilių. Iš kitos pusės, šis dekoras gali tapti ir prabangių namų puošmena arba minimaliu akcentu modernioje erdvėje“, – sako I. Eimontienė.

Rozetės-2.jpg

Tik svarbiausia, jos teigimu, kad kitos interjero detalės būtų skoningai suderintos su šiais lubų puošybos elementais ir papildytų vienos kitas. Tuomet toks derinys, anot I. Eimontienės, namams suteiks harmonijos bei vientisumo.

„Daugelis esame matę monarchų rūmus, kuriuose rozetės visada buvo įprastos. Taigi šių klasikinių dekoro elementų naudojimas yra tarsi nostalgiškas žvilgsnis į praeitį, kuri niekuomet nesensta. Skoninga klasika visada buvo ir išliks populiari, o rozetės šiandien puikiai papildo ir modernius, šiuolaikinius interjerus“, – pasakoja I. Eimontienė.

Išraiškingos, bet nepretenzingos

Į namus žvelgiantiems ne tik estetiškai, bet ir praktiškai, rozetės turėtų patikti dėl savo nepretenzingo techninio charakterio. Pasak I. Eimontienės, jas nesudėtinga montuoti, gaminys nėra išskirtinai brangus, o to rezultatas – namai, pripildyti jaukumo, unikalumo, puošnumo ir noro gėrėtis.

„Vis dažniau pastebime, jog žmonėms jau pabodo monotoniškos, tuščios ir lygios sienos bei lubos. Todėl ieškoma sprendimų, kaip namams įkvėpti gyvybės, išraiškos. O atradę unikalių ornamentų lubų rozetes, žmonės pamato, kaip galima kitaip papildyti ar išryškinti turimo klasikinio sietyno arba modernaus šviestuvo grožį. Smagu ir tai, kad šie dekoro elementai, būdami labai išraiškingi, yra visiškai nepretenzingi. Rozetės pagamintos iš poliuretano, jos lengvos, atsparios drėgmei, padengtos baltu grunto sluoksniu. Todėl dažomos gali būti pačiomis įvairiausiomis spalvomis, derinant su bendru namų koloritu. Be to, rozetes paprasta valyti ir prižiūrėti, o sumontuoti galima patiems. Tam netgi esame paruošę specialų mokomąjį video“, – teigia „Classic Line Decor“ vadovė.

Tobula aukštoms luboms ir sietynams

Paklausta, kaip išsirinkti tinkamiausią dekoratyvinę rozetę, I. Eimontienė pažymi – apgalvoti reiktų jas papildančius elementus. Pavyzdžiui, pasirinkus nuosaikaus reljefo puošybą be ornamentų, prie pastarosios derės klasikinio ir modernaus stiliaus šviestuvai.

Rozetės-3.jpg

„Tuo metu rozetės su ornamentais – gėlių, augalų fragmentais – puikiai derinamos su modernistiniais bei klasikiniais sietynais. Tačiau yra sprendimų ir norintiems vos subtiliai pabrėžti detales. Tokiu atveju tinka lubų rozetės su minimalia ornamentika – virvelės ar karoliukų imitacija“, – pataria I. Eimontienė.

Tačiau, priduria ji, šie dekoratyviniai elementai labiausiai tinka prie aukštų lubų ir išraiškingų sietynų. „Su šiuo dekoru taip pat galima derinti ir sienų dekoravimo detales. Tarkime, rinktis panašius ornamentus kaip ir lubose. Taipogi – puošti sienas juostelėmis be ornamento, taip pabrėžiant lubų dekoro išskirtinumą“, – akcentuoja I. Eimontienė.