• Idėjų kambarys
  • 2023-05-17
  • 436 peržiūros

Anksčiau nuvertintas, šiandien kamštmedis išgyvena tikrą renesansą: viena tvariausių medžiagų interjere kuria stebuklus

Kamštmedžio panaudojimas interjere anksčiau nebuvo geriausio skonio ženklas. Jo ribotas pritaikymas sienų ir grindų apdailai atrodė kaip biudžetinis ar tik laikinas sprendimas, kuris tikrai nepuošdavo erdvės. Tačiau šiandien kamštmedis išgyvena tikrą renesansą. Ši ypatingumu tvarumu pasižyminti medžiaga jau naudojama pačiomis įvairiausiomis formomis ir kuria tikrus stebuklus moderniuose interjeruose.

Stokojo vaizduotės

Modernūs baldai, minimalistiniai šviestuvai, šiuolaikiška sienų apdaila, kamštinio rašto tekstilė ar iš kamštienos pagaminti interjero aksesuarai. Šiandien kamštmedis į būstų erdves grįžta naujomis bei stebinančiomis formomis. Augantį jo populiarumą lėmė ir vis didėjantis dėmesys tvarumui. Mat kamštmedis yra stebėtinai greitai atsinaujinanti, ekologiška bei daugybę išraiškos formų turinti natūrali medžiaga.   

Žinoma, jos panaudojimas namų įrengimui skaičiuoja jau daugybę metų. Kamštmedis visada buvo vertinamas dėl savo praktiškumo, universalumo, galimybės perdirbti. Tačiau jo įvaizdį gerokai gadino įsirengiančiųjų būstą vaizduotės stoka. Dėl to kamštmedis naudotas ribotai ir dažniausiai tik iš bėdos. Iki dabar.

kamštmedis-1.jpg

Tvarumo sinonimas

Kamštmedžio pakilimą lėmė interjero pasaulio tobulėjimas. Baldų, statybos, būstų apdailos pramonė, bandydama įtikti vartotojams, gerokai žengė į priekį. Todėl ėmė kurti novatoriškus sprendimus, kitaip pažvelgdama ir į kamštieną. Šiuo atveju padėkoti reikėtų ir tvarumui. Augantis dėmesys aplinkos saugojimui bei atsakingam vartojimui skatina būstų įrengimui ieškoti gamtai draugiškų alternatyvų.

O kamštieną būtų galima pavadinti tikru tvarumo sinonimu. Ji išgaunama iš kamštinio ąžuolo, dažniausiai augančio Portugalijoje, Ispanijoje, Alžyre ir Maroke. Augalo žievė yra kruopščiai bei atsargiai nuimama rankomis ir tai daroma maždaug kas dešimtmetį. Tiek laiko jai visiškai užtenka vėl ataugti ir būti pakartotinai panaudojamai.

AdobeStock_298909829.jpg

Galimybės – beribės

Įprasta, kad kamštiena naudojama butelių kamščiams gaminti. Tai daroma dėl jos sandarumo, atsparumo drėgmei. Tačiau dabar kamštmedį atrado ir interjero bei mados kūrėjai. Jie šią medžiagą pritaikė ypač universaliai.

Todėl kamštiena šiandien madingai dekoruojami baldai. Dalis jų gamintojų renkasi natūralius, kiti – modernesnius, įvairiais atspaudais puoštus raštus. Kamštmedis naudojamas ir sienų apdailai. Iš jo gaminamos specialios plokštės, kurios interjere gali atrodyti išties įspūdingai.

Tačiau kamštiena yra tokia universali, kad tinka ne tik tradicinei sienų ar grindų apdailai. Aksesuarų gamintojai kamštmedį minko tarsi molį – išgauna bet kokią norimą formą, dažo, kuria neįtikėtinas interjero detales.

AdobeStock_576046414.jpg

Tampa atsvara

Anksčiau vadintas tik gana pigia sienų ar grindų apdaila, šiandien kamštmedis įsitvirtina išrinktųjų Olimpe. Todėl jį galima pamatyti tiek „rustic“, tiek prabangiuose interjeruose. Čia kamštiena vertinama dėl savo jaukumo, kuriamo natūralumo jausmo. O praktiškas ir patogus šios medžiagos pritaikymas kamštmedžiui suteikia papildomo žavesio taškų.

Šiandien interjero dizaineriai vis labiau gręžiasi į gamtą, jos spalvas, harmoniją bei pusiausvyrą. Tokios emocijos namuose ypač vertinamos šiais neramiais, pasaulinių iššūkių kupinais laikais. Todėl kamštiena tampa tarsi atsvara bendram pasaulio fonui. Ji interjerą užpildo natūralia harmonija, kuri ypač puošniai dera prie namuose dabar itin populiarių rusvų, šviesių ir žemės atspalvių.