• Idėjų kambarys
  • 2023-03-15
  • 573 peržiūros

Mažuose namuose svarbus kiekvienas centimetras: kaip išnaudoti visą palangės potencialą?

Pratęstas virtuvės stalviršis, papildoma erdvė valgyti ar dirbti, vieta patogiai atsisėsti arba susidėti niekur kitur nebetelpančius daiktus. Šias ir kitas funkcijas gali atlikti palangė, tačiau neretai visas jos potencialas lieka neišnaudotas. Todėl sužinokite, kuo gali būti naudinga ši kiekvienų namų dalis, kurios funkcionalumas bei praktiškumas ypač atsiskleidžia mažoje erdvėje.

Pratęskite darbo zoną

Kuomet namuose skaičiuojame kiekvieną centimetrą, sumaniai apgalvojame baldų išdėstymą, išradingai planuojame erdves ir kruopščiai pasirūpiname būsto funkcionalumu. Tačiau neretai pamirštame palangę ir visas jos panaudojimo galimybes. O tai ypač aktualu mažose virtuvėse.

Todėl palangė, pavyzdžiui, gali tapti papildoma darbo zona. Jei jos ir stalviršio aukštis vienodas, tereiks šiais virtuvės dalis sujungti. Taip sumontuosite bendrą paviršių, kuris pratęs darbo zoną. Tačiau, jei palangė už stalviršį aukštesnė, naudingą plotą išdėstykite dviem lygiais. Tuomet pasirūpinkite sujungimu – jam naudokite derančias medžiagas, o šilumos cirkuliacijai užtikrinti sudėkite ventiliacijos groteles ant radiatoriaus.

Pastarojo sandarumas, plečiant palangės funkcionalumą, yra ypač svarbus. Todėl geriausia radiatorių palikti atvirą. Tai ypač aktualu palangės, kuri tampa papildoma darbo zonos dalimi, apačioje statant spinteles. Jas vertėtų įrengti kuo daugiau erdvės paliekant šilumos cirkuliacijai.

Palangė1.jpg

Mėgaukitės maistu ir poilsiu

Palangė gali ne tik pratęsti virtuvės stalviršį – joje taip pat puikiai įmontuojama kriauklė. Toks sprendimas ypač pasiteisina ruošiant produktus maisto gaminimui. Tuomet, pavyzdžiui, galima plauti daržoves ir mėgautis vaizdu pro langą.

Juos gėrėsis ir kiekvienas, palangę panaudojęs kaip valgomojo stalą. Šis sprendimas ypač pasiteisina, jei vieta valgymui bus žemesnė už stalviršį. Antraip sėdėti teks ant paaukštintų baro kėdžių, tačiau ir tai sukuria privalumų. Nemaža dalis žmonių jas mėgsta. Be to, baro kėdės šiandien gali išties stilingai papuošti interjerą.

Jo puošmena taps ir stilingai virtuvėje įrengta sėdėjimo vieta ant palangės. Tiesa, pastarosios plotas – ribotas, todėl ši erdvė nepasiūlys lygiavertės alternatyvos sofai. Tačiau palangę sumontuoti galima platesnę nei standartas ir ant jos įrengti minkštą, jaukią bei stilingą vietą sėdėjimui. 

Palangė2.jpg

Dirbkite ar įrenkite tvarų darželį

Jei būstas stokoja vietos, o čia norisi funkcionalios darbo erdvės, praplėskite palangę ir ją paverskite namų biuru. Taip ne tik galėsite patogiai dirbti, bet ir turėsite daug natūralios šviesos, kuri tik didina produktyvumą. Be to, atsiveriančios gamtos ar miesto panoramos įkvėps bei leis pailsinti akis.

Palangė gali tapti ir mini lentyna, kuri puikiai tinka eksponuoti stilingus interjero aksesuarus. Pavyzdžiui, madingas knygas, šeimos albumus ar dekoratyvines vazas. Ant palangės galima įrengti ir namų darželį. Jis, įkurtas virtuvėje, leis čia pat žaliuojančias prieskonines žoleles pasiekti ranka bei pagardinti bet kurį kulinarinį šedevrą.

Todėl pasitelkite kūrybiškumą ir vaizduotę bei atskleiskite visą palangės potencialą. Jis vis dar neišnaudojamas namuose, tačiau gali sukurti išties patogią, funkcionalią ir estetišką erdvę.