• Idėjų kambarys
  • 2023-04-05
  • 521 peržiūros

Velykas puoškite tvariai: 5 gamtai draugiškos šventinio dekoro idėjos

Kiaušinių lukštuose išlietos žvakės, spalvingas tulpių vainikas ant durų ar natūraliais gėlių žiedais puošti šventiniai desertai. Tai – tik dalis labai originalių ir, svarbiausia, tvarių gražiausios pavasario šventės dekoravimo sprendimų. Gamtos prabudimą siūlome pasitikti draugiškai su aplinka bei dalinamės penkiomis tokio Velykų dekoro idėjomis.

Pakabinkite Velykų vainiką

Pavasaris – gėlių žydėjimo metas. Todėl panaudokite kuo daugiau jų žiedų Velykų dekorui. Natūraliais augalais puoškite šventės vietą – stalą ar sienas. Gėles galite panaudoti ir originalaus šventinio vainiko gamybai. Ši puošmena puikiai tinka ne tik Kalėdoms – Velykų dekorui tai taip pat tobulai pritaikomas sprendimas.

Velyku-dekoras-1.jpg

Tokiam vainikui labai tinka tulpės ar kitos mėgstamos gėlės bei augalai. Dekoraciją pakabinkite ant senelių sodybos, į kurią susirinks Velykas švęsti artimieji, durų. Jas papuošti galite ir savo namuose – visi tik stebėsis, kokie originalūs yra pastarųjų šeimininkai. Tai – apie jus: išradingus ir kūrybiškus natūralaus Velykų dekoro kūrėjus.  

Dekoruokite maistą

Velykos yra ne tik gamtos žydėjimo, bet ir smaližių šventė. Ją pasitikę, stalus nukrauname didžiausiais pyragais, įvairiais desertais ir skanėstais. Šių gardėsių receptų yra pačių įvairiausių, tačiau unikalaus šarmo kiekvienam kulinariniam šedevrui suteiks valgomos gėlės.

Velyku-dekoras-2.jpg

Puoškite jomis desertus, naudokite gyvus ar pačių iš glaisto pasigamintus augalus. Toks dekoras ir pagyvins šventinį stalą, ir pažadins susirinkusiųjų apetitą. Todėl pasitelkite visą vaizduotę – jos juk nepristigo Velykų skanėstams paruošti.  

Pasigaminkite žvakes

Kokios Velykos be margučių. Tačiau juos suvalgę, neišmeskite lukštų. Pastaruosius galite labai tvariai panaudoti originalių šventinių žvakių gamybai. Tai – ir ypač smagus kūrybinis procesas, į kurį siūlome leistis su šeima ar draugais po Velykų pusryčių.

Velykų-dekoras-7.jpg

Šių žvakių gamyba itin paprasta. Pirmiausia, mėgstamais dažais nudažykite lukštus. Tada į namuose turimą skardinę, likusią nuo maisto, sudėkite senas žvakes. Pastatykite skardinę į nedidelį puodą, kurį pripilkite vandens ne aukščiau vaško lygio. Vandenį užvirinkite, palikite skardinę puode, kol visas vaškas ištirps. Tuomet paruoškite kiaušinius. Į kiekvieną lukštą įdėkite po pasiruoštą dagtį. Tada supilkite vašką, tik jis turi sustingti, todėl įpylę leiskite žvakėms pastovėti apie 45 min.

Liko paskutinis žingsnis – nupjaukite išsikišusią dagtį. Štai ir viskas: tvarios Velykų stalo dekoracijos jau pagamintos.

Kurkite harmoniją

Pasigamintas žvakes kiaušinių lukštuose dėkite ant stalo ir nepamirškite tų, kurios čia jau dega.  Šis dekoro elementas – labai svarbus, jaukus ir puošnus šventės akcentas. Tačiau norėdami jam suteikti dar daug elegantiškumo, pasinaudokite paprasta gudrybe. Tai stalo laipsniškas papuošimas žvakėmis.

Velykų-dekoras-8.jpg

Jas viduryje statykite pačias aukščiausias – plonas ir siaurėjančias. Jei šios žvakės bus ir pastelinių spalvų, sukursite dar daugiau puošnumo. Tada likusias išdėstykite žemėjančia tvarka. Taip visas stalo dekoras atrodys harmoningiau bei skoningiau. Ši laipsniškumo taisyklė puikiai pritaikoma ir kitoms puošimo detalėms, pavyzdžiui, vazoms.

Toks Velykų dekoras tobulai išpildo ir pačią tvarumo filosofiją. Juk gamtoje vyrauja harmonija, o jos dabar pilna ir ant šventinio stalo.

Velykų-dekoras-6.jpg

Pradžiuginkite vaikus

Velykų laukia visi, tačiau bene labiausiai ­– mažieji. Todėl sukurkite vaikams ypatingą šventinę nuotaiką. Ji gimsta ne tik iš šventinių skanėstų ragavimo ar smagių Velykų žaidimų. Šventinę nuotaiką gali sukurti ir originalios puošmenos, kurios ypač pradžiugins vaikus.

Kalbame apie unikalią idėją – zuikių uodegomis puoštas kėdes. Šias smagias Velykų dekoracijas pasigaminsite vos per kelias minutes, o jas kurti pasikvieskite vaikus. Zuikių uodegoms panaudokite namuose turimą kaspiną ar kitą platesnės medžiaginės juostos gabalėlį. Apjuoskite juo kėdes, pritvirtinkite pūkuotą seno drabužio ar kepurės medžiagą ir pagaminkite „ausytes“. Pažadame – mažieji tikrai nenuobodžiaus, namus prisipildydami garsaus juoko.