• Idėjų kambarys
  • 2024-04-26
  • 791 peržiūros

5 idėjos, kaip greitai ir lengvai atnaujinti interjerą: išbandykite spalvų bei namų dažymo gudrybes

Norintiems lengvai, greitai ir be didelių išlaidų atnaujinti namų interjerą, skirtingos sienų dažymo technikos leis pasiekti išties stebėtinų rezultatų. Panaudojant dažus galima ne tik pakeisti sienų ar lubų spalvą, bet ir sukurti didesnio kambario iliuziją. Kelios dažymo gudrybės leis namams suteikti daugiau jaukumo, išplėsti erdvę ir netgi pakelti lubas, sužinokite, kaip tai padaryti.

Spalvų pasirinkimas yra fenomenalus. Skirtingi atspalviai keičia mūsų suvokimą apie erdvę, kurioje esame, o kadangi žmogaus akis natūraliai traukia šviesą, akcentines sienas galima dažyti baltai ar šviesiai. Tokios spalvos ne tik sudės reikiamus akcentus interjere – jos taip pat sukurs iliuziją, kad daiktai kambaryje yra toliau nei iš tikrųjų.

Šviesūs bei šilti atspalviai kuria ir jaukumo atmosferą, o tamsūs bei šaltesni, nors ir atrodytų keistai, ramina. Be to, tamsesnis koloritas sugeria šviesą, todėl interjere esantys daiktai atrodo mažesni ir esantys arčiau.

Spalvos turi didelę reikšmę ir savijautai namuose. Daugybė psichologinių tyrimų rodo — mėlyna ramina ir atpalaiduoja, ruda bei violetinė didina produktyvumą. Žalia spalva ir jos atspalviai primena gamtą, suteikdami gyvybės, o oranžinė spalva yra unikali – tiek patraukia dėmesį, tiek ir didina energiją.

Norite tuo įsitikinti praktiškai? Sužinokite, kaip skirtingi spalvų deriniai ir sienų bei lubų dažymo technikos gali gretai, lengvai ir nebrangiai pakeisti namus.

Padidinkite erdvę

Padidinkite erdvę.jpg

Jei namuose turite kambarį, kuriame trūksta vietos ir yra ankšta, nebūtina griauti sienų. Be konstrukcinių ir struktūrinių namų pakeitimų pasinaudokite viena paprasta bei efektyvia gudrybe. Nudažykite kambarį balta ar kita šviesia spalva ir erdvė jame gerokai padidės.

Pakelkite lubas

Pakelkite lubas.jpg

Kitas būdas sukurti didesnės erdvės įspūdį – sienas nudažyti tamsesne spalva, o lubas – baltai. Tai – lengva iliuzinė gudrybė. Tokiu būdu sukuriamas aukštesnių lubų įspūdis ir vertikaliai išplečiama erdvė. O jei norite ryškesnio pokyčio, sienas dažykite dar tamsiau. Jos, palyginti su lubomis, atrodys kontrastingesnės.

Susiaurinkite erdvę

Susiaurinkite erdvę.jpg

Kambaryje gali ne tik trūkti vietos – kartais čia erdvė atrodo per plati. Tokiu atveju sprendimas paprastas – tiesiog nudažykite priešingas sienas tamsesne spalva. Tamsūs atspalviai sugeria šviesą. Todėl sienos atrodo esančios arčiau viena kitos. Ši technika puikiai tinka erdvėms, kurios turi neproporcingą ilgį. Panaudojus tokį dažymo būdą, joms suteiksite daugiau proporcijų.

Sudėkite akcentus

Sudėkite akcentus.jpg

Daugelis esame matę akcentines sienas, sukurtas nudažant vieną jų kitokia spalva nei likusias. Tačiau yra ir kitas būdas. Jis vadinamas atvirkštiniu. Vieną sieną nudažant šviesia spalva, o likusias jų ir lubas – tamsesne spalva, iškart turėsime centrinę sieną. Tai – optinė apgaulė. Mūsų akis traukia šviesesni atspalviai, todėl pagrindinė siena puikiai tiks mėgstamam meno kūriniui ar baldui išryškinti.

Pailginkite kambarį

Pailginkite kambarį.jpg

Toliau kalbant apie mūsų akių unikalumą pastebėta – jos mėgsta sekti kontrastingas linijas. Pasinaudokite tuo, jei norite prailginti trumpą kambarį. Nudažykite lubas ir vieną sieną tamsia spalva, o kitas palikite baltas. Dėl pastarojo atspalvio ši dažymo technika kambariui suteiks daugiau pločio. O akis trauks aštrios kontrastingos linijos, kurias sukurs tamsios lubos.

Aukščiau paminėtos spalvų ir kambarių dažymo gudrybės yra tik dalis žinomų sprendimų, leidžiančių sumaniai pakeisti asmeninę erdvę. Pasidomėkite, kokius būdus dar galite išbandyti, ir kurkite savo svajonių namus.