• Idėjų kambarys
  • 2024-06-14
  • 855 peržiūros

Penki augalai-išgyvenimo čempionai: gali augti be šviesos ir vandens

Nors vasara – pats žydėjimo metas, ne visiems augalams reikia saulės šviesos ir vandens. Dalis jų puikiai išgyvena bei veši gyvajai gamtai ekstremaliomis sąlygomis, todėl gali augti vonioje ar net drabužinėje. Jei norite šias namų vietas papuošti ir čia mėgautis žaluma, sužinokite, kokie penki augalai yra tikri išgyvenimo tamsoje be drėgmės čempionai.

Sago palmė

Paprastasis cikas (Cycas revoluta) yra vienas iš seniausių šiandien žemėje augančių medžių. Jis mena dinozaurus, nes dabartinės Kinijos ir Japonijos teritorijoje vešėjo jau prieš 200 milijonus metų. Šis augalas – išraiškingos tekstūros, suteikiantis tropinį atspalvį įvairiems interjero dizaino stiliams.

Dėl plunksniškų lapų jis kartais dar vadinamas sago palme. O kadangi augalas išgyveno milijonus metų, sugebėjo prisitaikyti prie pačių sudėtingiausių sąlygų. Todėl šiandien sago palmė gali augti itin silpnoje arba ryškioje šviesoje, ir ilgai išbūti be vandens.

Zamiokulkas

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia) – ne tik puikiai atrodantis, bet ir labai ištvermingas augalas. Jis pasižymi atsparumu, gali ištverti nepriežiūrą ištisus mėnesius. Dėl tamsiai žalių blizgančių lapų zamiokulką, dar vadinamą ZZ augalu, netgi galima supainioti su dirbtiniu.  

Šis išskirtinumas jam suteikia ir grožio, ir ištvermės. Zamiokulko lapai sulaiko drėgmę, todėl augalas labai atsparus sausroms. Be to, jis kaupia vandenį į svogūnėlį panašiose šaknyse, dėl šios priežasties laistymo prireikia tik tada, kai dirva sausa.

Sansevjera

Sansevjera (Sanseveria) turi daug vardų. Vieni ją pravardžiuoja uošvės liežuviu, kiti – lydekos uodega ar gyvatės augalu, o treti augalą žino kaip karduotę. Tačiau sansevjerai svarbesnis yra ne vardas, o augintojų simpatijos. Ji daugelio mėgstama dėl savo ryškių dailių lapų, nesudėtingos priežiūros, namus puošiančio grožio ir netgi galimybės pagerinti oro kokybę.

Sansevjera nėra reikli. Ji lengvai prisitaiko prie įvairių aplinkos sąlygų. Nors augalas geriausiai auga ryškioje šviesoje, bet vis tiek augs ir be daug natūralaus apšvietimo. Sansevjera nėra reikli ir vandeniui. Tiesiog palaistykite ją, kai viršutinis dirvos centimetras bus sausas.

Aglaonema

Aglaonema (Aglaonema) puikiai tinka toms namų erdvėms, kuriose nėra tiesioginės saulės šviesos. Šis augalas – labai ištvermingas ir stiprus. Aglaonema puikiai jausis netgi vonioje ar drabužinėje.

Šis augalas nemėgsta šalto oro. Todėl auginkite ją ten, kur palaikoma vidutinė oro temperatūra ir nepučia skersvėjai. O jei namuose vyrauja skandinaviškas interjero stilius, aglaonema pastarajam suteiks papildomo grožio. Ryškiai žali jos lapai puikiai dera su balta spalva.

Monstera

Išgyvenimo čempionų sąrašą vainikuoja monstera. Ji jau karaliauja daugelio namuose kaip labai mylimas, populiarus ir madingas augalas, tačiau žavėti gali ne tik savo puošnumu. Monstera puikiai prisitaiko prie ekstremalių augimo sąlygų ir auga tiek šviesioje, tiek tamsioje erdvėje.

Jai svarbus balansas. Todėl kuo tamsesnė augimo vieta, tuo mažiau vandens augalui reikia. Apie laistymo poreikį monstera praneš pati. Jei labai suglemba lapai, augalui jau reikia vandens. O jei monstera ima ruduoti, laistykite mažiau.