Bendra informacija
Įsirengiant būstą labai svarbus ne tik kokybiškas interjeras, bet ir savalaikis planavimas. Laiku priėmus tinkamus sprendimus, galima palengvinti būsto įrengimą ir gerokai sutaupyti. Pasaulyje gerai žinomų ir Lietuvoje pamėgtų gamintojų buitinę techniką siūlančios bendrovės „Prenta“ atstovas akcentuoja, kad itin daug klaidų gali pasitaikyti įrengiant virtuvę. Todėl jis dalijasi keliais pinigus taupančiais patarimais.
Kaip pastebi „Prenta“ komercijos direktorius Paulius Baužys, Lietuvoje vis dažniau pasirenkami atviros erdvės sprendimai, kad virtuvė taptų vientisos gyvenamosios zonos dalimi. Taip pat vis dažniau siekiama, kad ši erdvė neišsiskirtų technikos gausa.
„Populiarėja visiškai įmontuojami prietaisai, aukštos spintos iki lubų ir minimalistiniai fasadai, kurie slepia net smulkiausią techniką. Kartais paliekamas vienas kitas virtuvei charakterio suteikiantis akcentas, pavyzdžiui, lubinis gartraukis ar vyno šaldytuvas“, – apie tendencijas kalba ekspertas.
Planuoti būtina kuo anksčiau
Planas, kaip atrodys būsima virtuvė, turėtų būti vienas pirmųjų namų interjero įrengimo darbų. Itin svarbu kuo greičiau įvertinti savo gyvenimo būdą ir poreikius: ar dažnai gaminama, kiek šeimoje asmenų, gal dėl to reikia didelio šaldytuvo ir orkaitės. Nepadarius namų darbų ir pirmiau užsakius baldų projektą, pastarąjį vėliau gali tekti nemenkai koreguoti, o tai padidins išlaidas.
Negana to, kai kuri buitinė technika gali reikalauti specifinių sąlygų ir papildomų darbų. Pavyzdžiui, skirtingiems indukcinių kaitlenčių modeliams reikia atskiros elektros energijos linijos ar didesnės galios automatinio jungiklio. Tuo tarpu kaitlentėms su integruotu gartraukiu ir garų išmetimu į lauką reikia iš anksto suplanuotų ortakių. Reikėtų nepamiršti ir to, kad šaldytuvai su ledukų generatoriais negali veikti be vandens įvado.
„Net indaplovės ir skalbyklės įvadai turi būti suplanuoti ne už, o šalia įrenginių, kad jie galėtų taisyklingai įsitaisyti nišoje. Mūsų įmonės patirtis rodo, kad verta iš pat pradžių pasirinkti konkrečius technikos modelius ir tik tada tiksliai suderinti nišų matmenis. Taip buitinė technika tarnauja ilgiau ir išvengiama nereikalingo streso ateityje“, – pataria „Prenta“ atstovas.
Patogiau ir tyliau
Statybų metu taip pat būtina apgalvoti stalviršio aukščius ir ergonomiką, patogius praėjimus ir funkcinę erdvės logiką. Tai neabejotinai turės didesnę įtaką kasdieniam komfortui ir virtuvės funkcionalumui. P. Baužys akcentuoja, kad Lietuvoje dar mažai pagalvojama ir apie tam tikrus patogumo suteikiančius virtuvės prietaisus. Vieni tokių – lietuviškoje buityje neįprasti maisto atliekų smulkintuvai, kurie leidžia sumažinti buitinių atliekų kiekį, palaikyti švarą virtuvėje ir pagerinti higieną.
„Nusprendus įsigyti šį prietaisą, reikia įrengti papildomą elektros įvadą ir prijungti vandentiekį bei kanalizaciją. Vis dėlto, statybų ar virtuvės projektavimo stadijoje tinkamai suplanuotas atliekų smulkintuvas gali tapti toks pat įprastas kaip indaplovė. Ypač tiems, kurie vertina patogumą ir paprastą kasdienį naudojimą. Svarbu ir tai, kad tokius gaminius galima apžiūrėti mūsų buitinės technikos studijoje“, – pataria pašnekovas.
Laiką ir energiją taupyti padeda ir dirbtiniu intelektu „apginkluoti“ išmanūs prietaisai. Pavyzdžiui, automatiškai programą pagal gaminį parenkančios orkaitės ir produktų galiojimo terminus sekantys bei apie juos pranešantys šaldytuvai. Tiesa, į Lietuvą tokios naujovės dar tik skverbiasi.
Norint patogesnės kasdienybės ir jungiant virtuvę su svetaine, svarbu teisingai įrengti ir gartraukį. „Oro išvedimo sistema turi būti įrengiama naudojant tokio pat skersmens kaip gartraukio išmetimo jungtis standžius plastikinius vamzdžius. Jie užtikrina geresnę oro tėkmę ir mažesnį triukšmą. Tinkamai suprojektuotas oro išvedimas dar tik įrengiant būstą leidžia gartraukiui veikti efektyviai – bendroje virtuvės–svetainės erdvėje nejausite nepageidaujamų kvapų ir papildomo triukšmo“, – akcentuoja „Prenta“ atstovas.