• LT Articles
  • 2022-06-29

Žvilgsnis į pasaulį iš aukštai: kaip išskirtinės terasos keičia požiūrį į verslo centrus?

Didėjant verslo centrų pasiūlai jų projektuotojai ir vystytojai ieško vis originalesnių ir nuomininkams patrauklesnių architektūrinių sprendimų. Tuo pačiu šiuolaikiniams verslo centrams vis daugiau įtakos turi augantis supratimas apie aplinkos įtaką darbuotojų savijautai ir gerovei. Vienas iš šias tendencijas atspindinčių elementų yra verslo centruose ir administracinės paskirties pastatuose vis dažniau įrengiamos terasos, kurios, ekspertų teigimu, pastatams suteikia nemažą papildomą vertę.

Nuomininkai ieško išskirtinumų

Vilniaus Viršuliškių rajone modernų 18 aukštų verslo centrą „Sky Office“ vystančios darnios miestų plėtros ir statybų bendrovės „YIT Lietuva“ nekilnojamojo turto verslo vadovas Gytis Jakučionis sako, kad šiandien biuro erdvės nėra paprasčiausiai fizinė vieta, kurioje darbuotojai atlieka savo užduotis, bet ir įmonę reprezentuojantis bei jos kaip darbdavio patrauklumą užtikrinti padedantis atributas. Dėl to įmonės ieško išskirtinių ir visus darbuotojų poreikius užtikrinti galinčių verslo centrų.

„Patogus verslo centro išplanavimas, aukštą energinį efektyvumą, mikroklimato ir apšvietimo kokybę užtikrinantys sprendimai šiandien jau tampa savaime suprantamu dalyku, o biuro patalpų ieškančios įmonės vis daugiau dėmesio skiria įvairioms pridėtinėms vertėms, išskirtinumams, kurie gali padėti pritraukti darbuotojus ir suteikti jiems patrauklesnę darbo aplinką. Verslo centruose įrengiamos terasos ir apžvalgos balkonai išties gali tam pasitarnauti – ypač jei pastato vieta ir aukštis suteikia galimybę grožėtis išskirtiniais vaizdais“, – sako G. Jakučionis.

SKY-office-(10).jpg

Terasos sugrįžta

Būtent šiuos privalumus turės šiuo metu statomas „Sky Office“ verslo centras, kurio 18-ajame aukšte bus įrengta terasa pastato nuomininkams. Vilniaus miesto panorama taip pat bus galima grožėtis iš paskutiniame pastato aukšte pagal geriausias pasaulines praktikas suprojektuoto apžvalgos balkono. Jis bus pirmasis toks Lietuvoje.

Šio verslo centro architektas prof. Gintaras Čaikauskas sako, kad galimybė pažvelgti į pasaulį iš viršaus žmonėms visuomet yra intriguojanti ir patraukli, o aukštybinio pastato projektas leidžia ją realizuoti. Be to, anot architekto, pastaruoju metu erdvių formavimo sprendiniai skirtingos paskirties objektuose dalinai supanašėja, todėl gyvenamuosiuose namuose projektuojami sprendimai, tokie kaip terasos ir balkonai, persikelia ir į verslo centrus.

„Šiandien turbūt sunku įsivaizduoti kokybiškus gyvenamuosius būstus be terasų, lodžijų ar erdvių balkonų. Pastaruoju metu šie elementai vis dažniau persikelia, ar – drįsčiau teigti – sugrįžta ir į administracinius bei visuomeninius pastatus. Jie tampa ne tik funkcinėmis erdvėmis, betarpiškai siejančiomis pastato išorę su vidumi, bet, kaip ankstesnių laikotarpių pastatuose – svarbiais objektų akcentais, netgi simboliais. Pakanka prisiminti daugeliui gerai žinomas Lietuvos Respublikos prezidentūros, Signatarų namų, Klaipėdos teatro ir kitų pastatų terasas bei balkonus“, – sako prof. G. Čaikauskas.

Skyoffice_vaizdas_balkonas_naktinis_PP-v5-2.jpg

Išskirtiniams potyriams – balkonas su stiklinėmis grindimis

Anot architekto, gaivaus oro dvelksmas, iš viršaus stebimas miesto šurmulys, aplinkos panoramos daugeliui suteikia malonių ir įkvepiančių pojūčių, kurie ne tik padeda atsipalaiduoti, pailsėti, atitrūkti nuo rutinos, bet ir leidžia pasisemti naujų minčių bei idėjų. Dėl to verslo centruose, kur gera savijauta, įkvėpimas ir motyvacija darbuotojams yra itin svarbu, terasos gali būti išties reikšmingu privalumu.

„Verslo centro „Sky Office“ terasoje bus galima ir pailsėti, ir padirbėti. Šiuolaikinės technologijos leidžia neprisirišti prie vienos darbo vietos, todėl šiltuoju sezonu terasoje bus galima patogiai įsitaisyti su nešiojamu kompiuteriu. Čia taip pat galės būti rengiamos kavos pertraukėlės, darbo planų ar pasiekimų aptarimai, įmonių ir jų darbuotojų gimtadienių minėjimas, kitos šventės. Tam pasitarnaus ir išskirtinę aplinką terasoje sukurs specialūs baldai, želdiniai, apšvietimas, ant lauko sienos įrengtas ekranas“, – pasakoja prof. G. Čaikauskas.

Be to, terasa pasiūlys ir nedidelę atrakciją. Prof. G. Čaikausko teigimu, čia numatyta įrengti specialų už fasado plokštumos išsikišusį balkoną su saugaus stiklo grindimis. Ore kabančiame erkeryje bus galima pasikrauti šiek tiek adrenalino, pajusti skrydžio svaigulį, o gal net atsikratyti aukščio baimės. Panašių sprendimų Lietuvoje iki šiol nebuvo.

Architekto teigimu, terasų verslo centruose įrengimas atspindi bendrą tendenciją, kuomet biuro patalpas siekiama kuo labiau pritaikyti darbuotojų poreikiams, darbo aplinkoje sukurti namams artimą atmosferą, kurioje būtų malonu dirbti. Šiuo požiūriu terasa savotiškai išlaisvina darbuotojus iš uždaros ir izoliuotos biuro erdvės ir atveria jiems miestą, leidžia pabūti atviroje erdvėje.

Nepamirštas ir tvarumas

Savo ruožtu G. Jakučionis pasakoja, kad verslo centras išsiskirs ne tik savo terasa, bet ir tvarumu bei įmonėms patogiu išplanavimu. A+ energinio naudingumo klasės pastato projektui suteiktas „BREEAM International New Construction 2016 Interim Certificate: Design Stage įvertinimas Excellent.  Pastato statybos taip pat vykdomos pagal šio sertifikato reikalavimus. Siekiama BREEAM International New Construction 2016 įvertinimo Excellent. Verslo centro tvarumą didins ant jo stogo numatyti fotovoltiniai saulės moduliai, kurie gamins žaliąją elektros energiją bendro naudojimo patalpų apšvietimui, liftams ir kitoms reikmėms.

„Verslo centre taip pat suplanuoti energiją taupantys apšvietimo sprendimai, o siekdami sumažinti projekto poveikį aplinkai statybų metu skaičiuojame ir analizuojame CO2 pėdsako rodiklius. Didelis dėmesys skirtas ir verslo centro išplanavimui – jo aukštai suprojektuoti taip, kad juose būtų patogu įsikurti ir mažesnėms įmonėms, o daugelis darbo vietų galėtų būti įrengtos netoli langų. Tai užtikrins, kad patalpose netrūktų natūralios šviesos. Be to, priešingai nei daugelyje pastatų su stiklo fasadais, „Sky Office“ verslo centre langus bus galima praverti ir į patalpas įleisti gryno oro“, – sako G. Jakučionis.

Bendras „Sky Office“ patalpų plotas sieks 13 tūkst. kv. m, iš kurių 8,8 tūkst. kv. m sudarys nuomojamos biuro erdvės. Iš Spaudos gatvėje įsikursiančio verslo centro bus lengvai pasiekiamos skirtingos sostinės dalys, o sparčiai besivystančios aplinkinės teritorijos užtikrins gerą ir patogų įvairių paslaugų prieinamumą. Po pastatu bus įrengta 196 vietų automobilių stovėjimo aikštelė su išmaniąja numerių nuskaitymo sistema, o šalia pastato – elektromobilių įkrovimo stotelės. Jas, pageidaujant nuomininkams, bus galima įrengti ir požeminėje aikštelėje. Verslo centras Viršuliškėse turėtų iškilti per IV-ą 2023 metų ketvirtį.

Šalia šiuo metu statomo „YIT Lietuva“ Viršuliškėse yra sėkmingai išplėtojusi dar tris verslo centrus – „Grand Office“ ir du „Duetto“ verslo centro pastatus. Be „Sky Office“ bendrovė taip pat planuoja naujo modernaus verslo centro statybas savo vystomame „Naujojo Skanseno“ kvartale Šnipiškėse. „Naujasis Skansenas L“ verslo centras iškils Linkmenų gatvėje. Netoliese bendrovė yra pastačiusi „Naujasis Skansenas Ž“ verslo centrą, kurio pardavimas investuotojui „East Capital Real Estate“ tapo vienu didžiausių 2020-ųjų NT sandorių Lietuvoje.