• Matau Kauną žurnalas
  • 2024-03-03
  • 117 peržiūros

Bella Toscana: gabalėlis Italijos Aleksote

Vietinių Aleksoto gyventojų praminti pasivaikščiojimo takai veda pro parkus, kalvas ir miesto gatves, tačiau akylas žvilgsnis nesunkiai pastebės, kad bene mylimiausia vietinių stotelė – „Bella Toscana“ kepyklėlė. Šis prekės ženklas Kaune žinomas jau nuo 2008 metų ir netruko užkariauti smaližių širdis. Kaip pavyko į Aleksotą atnešti saldaus gyvenimo ideologiją pasakoja kepyklėlės įkūrėja Polina A. Šiandien „Bella Toscana“ kepyklėlių ir jų gaminių galima rasti Kaune bei Vilniuje ir čia esančiuose „Vero Cafe“, „Green Cafe“, „Šviežia kava“ bei prekybos tinkle „Šilas“. Visgi, viskas prasidėjo Aleksote, kai 2008 m. Polina čia atidarė pirmąją savo kepyklėlę ir jos cechą, kurie veikia iki šių dienų.

Nuo Izraelio iki Kauno

„Bella Toscana“ toli gražu nebuvo pirmas Polinos projektas: idėja maisto gamybą paversti verslu kilo Izraelyje, kur būdama 18 m. pašnekovė išsikraustė gyventi su savo tėvais ir broliu. Būtent čia prasidėjo pašnekovės konditerinė kelionė, kuri tęsiasi ir šiandien: „Dar būdama paauglė labai mylėjau maisto gamybą, mano mama dirbo konditere legendinėje „Tulpėje“ ir namuose mokė mane konditerijos ir maisto gamybos paslapčių. Gyvendama Izraelyje negalėjau pamiršti savo meilės maistui ir nusprendžiau atidaryti kavos barą, kuriame būtų šviežiai skrudinama kava, parduodami itališki sumuštiniai bei desertai. Nieko ilgai nelaukus pusmečiui išskridau į vidurio Italiją mokytis kavos skrudinimo paslapčių.“

Visgi, iš Izraelio keliai parvedė į tėvynę – į Lietuvą: „Verslas puikiai vystėsi Izraelyje, tačiau širdis nerimo ir vis norėjo grižti į Lietuvą. Grįžusi į Lietuvą 2003 metais Kauno centre atidariau tokio pat koncepto kavos barą kaip Izraelyje – buvau viena pirmųjų pradėjusi skrudinti kavą Lietuvoje. Vėliau konceptas keitėsi ir tapome kepyklėle.“

Šeimos verslas

Įkvėpimas ir idėjų paieškos neretai tampa sudėtingiausia verslo kūrimo dalimi, tačiau Polinos atveju visi atsakymai slypėjo netoliese: „Konditerijos šedevrams įkvėpimo per daug neieškojau, kadangi žinojau, kad turiu pačią stipriausią konditerę bei šefę – savo mamą. Ji ir sukūrė didžiąją dalį receptų, tai kepykla išeina kaip šeimos verslas. Dabar aš taip pat darbuojuosi kartu su savo dukra – tai mums jau tapo kaip tradicija.“

Populiarumo receptas

Kaune yra daugybė kepyklėlių ir kavinių: naujos vietos nuolat užsidaro ir atsidaro. Visgi „Bella Toscana“ slenkstį kasdien peržengia eilės smaližių ir kavos mėgėjų. Prekės ženklo įkūrėjos nuomone, žmonės į kepyklėlę grįžta dėl išskirtinio skonio ir kokybės. Kaip pastebi Polina, vis daugiau desertinių vadovaujasi saldumynų estetika ir grožiu: tai nėra neigiamas bruožas, tačiau svarbiausia nepamiršti skonio ir emocijos. Jei su jais viskas tvarkoje – galima tikėtis ir klientų. Polina pasakoja, kad jai svarbu palaikyti gerą ryšį su klientais, juos dažniausiai atpažįsta sutikusi mieste, o kai kuriuos prisimena net iš kavos baro laikų. 

Nors jau 16 metų „Bella Toscana“ įkūrėja užsiima tuo pačiu verslu, jis nenustoja žavėti. Bene mėgstamiausia darbo dalis – kūrybinis procesas, niekada neleidžiantis nuobodžiauti. Polina pasakoja, kad ji dievina kurti, galvoti naujas idėjas ir jas įgyvendinti. Būtent taip „Bella Toscana“ asortimentas pasipildė išskirtiniu kepiniu – tortais augintiniams. Pasirodo, tai vienintelė vieta Lietuvoje, gaminanti keturkojams draugams valgyti tinkamus kepinius, o net 15 proc. nuo šių tortų pardavimų skiriama paramai pasirinktai gyvūnų prieglaudai.

Neblėstanti meilė saldžiam gyvenimui

Nepaisant to, kad maisto gaminimas iš bendro šeimos pomėgio tapo verslu, net po tiek laiko kulinarija išlieka „Bella Toscana“ įkūrėjos aistra. Polinos nuomone: „Be meilės negali būti jokio maisto gaminimo nei darbe, nei namuose. Tai slaptas ingredientas kiekvienam receptui – maistas sugeria visas emocijas.“ Galbūt dėl to mėgstamiausias pašnekovės desertas yra „Bella Toscana“ tortas „Mocartas“ – tai jos ir mamos bendras kūrinys.

Meilė saldžiam gyvenimo būdui atsispindi visuose „Bella Toscana“ kepiniuose: nuo medučio torto iki šu pyragėlių. Polina A. kviečia kiekvieną kaunietį pabandyti pajusti šią meilę ir valgant desertą mėgautis ne tik saldumu, bet ir geromis emocijomis.