• Patarimai
  • 2020-09-07
  • 1357 peržiūros

6 patarimai planuojantiems erdvę: kaip butas gali atrodyti erdvesnis?

Planuodami būstą, turite atsakyti į svarbų klausimą – ar jūsų namų erdvė yra skirta daiktams, ar patogiam jūsų gyvenimui? Erdvės pojūtį kuria ne tik kvadratiniai grindų metrai, bet ir spalvų, daiktų ar paviršių dermė. Dėl to kartais ir nedidelis butas atrodo erdvesnis už galintį pasigirti įspūdinga kvadratūra. Pasitelkę vos keletą gudrybių, erdviais namais galėsite džiaugtis ir jūs.

Nors dažnai manoma, kad erdvės pojūčiui būtinos aukštos lubos ir atitinkamas grindų plotas, praktika rodo, jog dažnai tinkamai suplanuoti nedideli butai ar namai gali atrodyti kur kas erdvesni už didžiausias vilas. Kartais užtenka tik surinkti ne vietoje išmėtytus daiktus ir namai iškart atrodo didesni. Kita vertus, kartais reikalingi radikalesni sprendimai – sienų perdažymas ar naujų, apgalvotų baldų įsigijimas. Argumentų, kodėl reikėtų apsvarstyti būsto erdvę, netrūksta.

 

sviesu.jpg

Daugiau šviesos

Kiekvienas paviršius į save sugeria dalį namus pasiekiančių saulės ar apšvietimo spindulių. Kaip ir oras, šviesa namuose cirkuliuoja – kuo lengviau ji tai daro, tuo mažiau šešėlių ir „negyvų zonų“. Todėl erdviuose namuose gyventi šviesiau.

 

Lengviau tvarkytis

 Kai jus supa daiktų miškas ir esate varžomi daugybės baldų, sunku rasti jėgų nuoširdžiam tvarkymuisi. Tad, viena vertus, didesnėje erdvėje tvarkytis kur kas patogiau. Kita vertus, ir pats darbas tampa kur kas spartesnis.

 

erdvu__.jpg

Sveikiau gyventi

Namų erdvėje išmėtyti daiktai trukdo oro cirkuliacijai, o jų paviršiai kaupia dulkes. Tai didina alergijos ir kvėpavimo ligų riziką, o kai purvas ir kiti nešvarumai nesikaupia, apsisaugoma ir nuo kitų negalavimų.

 

erdvu_.jpg

Maloniau būti

Didesnėje erdvėje patenkinti savo poreikius gali kiekvienas šeimos narys, todėl būdami drauge vienoje patalpoje jie užmezga glaudesnį ryšį. Be to, jei patalpoje ima kamuoti klaustrofobija, nejauku čia būti ilgesnį laiką, jau nekalbant apie produktyvią ar malonią veiklą.

 

Vis dėlto nebūtina savo būsto keisti į užmiesčio vilą. Erdvė – tai vienas iš žmogaus pojūčių, besiremiantis ne tik objektyviu, geometriniu plotu, bet ir visais kitais įspūdžiais bei jutimais. Todėl jį sustiprinti ir keisti galima renkantis naujas sienų spalvas, keičiant daiktų paviršius ar iš naujo planuojant erdvę. Vadovaudamiesi šiais patarimais savo namus išvysite naujai.

 

imagey7o3l.png

Atsisakykite nereikalingų daiktų

Prieš skubėdami pirkti naujus baldus ar keisti patalpos planą, apsidairykite aplink: kada paskutinį kartą jums prireikė to nugaros masažuoklio ir kaip dažnai naudojate prieš metus įsigytą žvakidę? Vien perteklinių, nereikalingų daiktų atsisakymas gali sukurti visiškai kitokį erdvės pojūtį – tereikia daiktams ištarti ryžtingą „Ne!“ arba apgalvoti sprendimus jų laikymui.

 

2-1.jpg

Perbraižykite planą

Jei atsisakius daiktų vis dar nesijaučiate laisvai, galbūt verta pagalvoti apie kitokį baldų išdėstymą kambaryje? Pirmiausia reikėtų atsisakyti per didelės sofos ar papildomo fotelio. Jei patalpa maža, baldus stenkitės įkurdinti palei sieną, o jei patalpos plotas didelis, suveiks priešingas sprendimas – sofą ir kavos stalelį statykite kambario centre, o poilsio ir valgomojo zonas atskirkite baldais, širmomis ar augalais. Erdvės pojūtis susijęs ir su laisvu judėjimu patalpoje, todėl stenkitės išlaikyti patogius praėjimus, neblokuokite savo „kasdienio maršruto“ kambaryje.

 

3.jpg
Rinkitės šviesias spalvas

Žmogaus akis itin jautri spalvoms, todėl nenuostabu, kad tamsūs atspalviai „suskliaudžia“ erdvę. Norėdami, kad kambarys atrodytų erdvus, rinkitės šviesius atspalvius, kurie atspindi šviesą ir užtikrina jos cirkuliaciją patalpoje. Be to, kurkite vieningą sienų, apmušalų, baldų paviršių vaizdą, nes vizualinė netvarka dažnai iškreipia erdvės suvokimą.

 

4.jpg

Nepamirškite tvarkytis

Atsikratant nereikalingų daiktų tvarkymasis gali būti varginantis – teks išvalyti dulkes bei nešvarumus ten, kur ilgą laiką stovėjo baldai, šviestuvai ar kiti   daiktai. Vis dėlto švarūs paviršiai, gaivus oras ir skaidrūs langai kiekvieną kambarį darys didesniu, nei iš tiesų yra.

 

5-1.jpg

Įsigykite veidrodį

Nedidelėse patalpose veidrodis atlieka net kelias naudingas funkcijas. Kaip ir balti paviršiai, jis atspindi šviesą, todėl net ir tamsesni užkaboriai atrodo šviesiau. Kita vertus, kiekvienas veidrodis kuria gylio iliuziją, todėl kambarys atrodo didesnis. Ir jis tikrai neturi būti visos sienos dydžio – erdvės pojūčiui sustiprinti pakaks ir paprasto pakabinamo veidrodžio.

 

6.jpg

Ieškokite universalių baldų

Jei viename kambaryje turi išsitekti valgomasis, virtuvė, svetainė ir miegamasis, tai ir baldai turi atlikti kaip įmanoma daugiau funkcijų. Ieškokite spintoje įmontuojamos lovos arba rinkitės sofą-lovą, o pufų viduje laikykite rečiau naudojamus daiktus. Erdvės pojūtį sustiprins ir sienoje įrengta spinta su stumdomomis durimis.

 

Nepamirškite, kad aukščiau pateikti patarimai – tik rekomendacijos, nuo ko pradėti erdvės pokyčius namuose. Erdvės pojūtį lemia daugybė skirtingų faktorių – langų orientacija, lubų aukštis, grindų plotas, koloritas. Ieškodami formulės, kurioje derėtų visi šie nežinomieji, savo namuose nebijokite eksperimentų ir pokyčių.