• Patarimai
  • 2020-08-15
  • 471 peržiūros

Atgal į biurą: ko galime pasimokyti iš priešistorinių žmonių?

Šalyje veiklą atnaujinant biurams, daugelis grįžtančių darbuotojų juos įvertins šviežiu žvilgsniu. Šįsyk, kviečiame į darbo erdvę pažvelgti iš neolito žmogaus perspektyvos!

Su protėviais mus sieja to paties dizaino smegenys, dėl kurių į įtampą ar išorės dirgiklius reaguojame panašiai. Jei neolito žmogus jų vengė slėpdamasis nuo pavojų, šiuolaikinis pirmiausia dairosi į aplinką – tikisi, jog biuras suteiks ne tik fizinį, bet ir psichologinį patogumą.

Nors sėdėdami biure nesijaudinate dėl plėšrūnų grėsmės, kasdien susiduriate su kitokio pobūdžio iššūkiais. Triukšmą kelią aplink sėdintys kolegos, telefoną puola pranešimai, o pašto dėžutė mirga nuo neatliktų darbų.

Žmogaus smegenys vystosi lėčiau nei technologijos ar kultūra, todėl mums ir šiandien nelengva susidoroti su šiais iššūkiais. Savanoje būti budriam prireikdavo tik kartais, o šiuolaikiniame biure informacijos srautas užgriūna darbuotojus it lavina. Tai aktyvuoja „kovok arba bėk“ režimą ir mūsų kasdienybėje daugėja neužbaigtų arba paskubomis atliktų darbų.

Nors savo smegenų pakeisti negalime, galime keisti mąstymą ir… darbo aplinką. Šių dienų biure darbuotojas turėtų rasti ne tik darbo stalą, bet ir įvairias erdves skirtingiems poreikiams – susikaupimui, poilsiui ar kūrybai. Nereikia pamiršti ir pakankamo apšvietimo, oro kokybės ar patogaus biuro plano – savanoms subalansuotos mūsų smegenys saugumą sieja ir su šiomis aplinkos savybėmis.

Visus svarbiausius pastato energetinio efektyvumo, fizinio patogumo ir darbuotojo gerovės komponentus jungia BREEAM standartas, suteikiamas tik aukščiausius reikalavimus atitinkantiems biurų pastatams.

Darbuotojo gerovė – pastato vertės kriterijus

Terminas BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Methods) žymi tarptautinį tvarių pastatų standartą. Šalia energetinio efektyvumo ir kitų pastato kokybės kriterijų vertinamas ir biurų pastato pritaikymas darbuotojams – tyrimai rodo, kad sveikoje aplinkoje jų produktyvumas aukštesnis 7–15 proc. Paprastai išskiriami keli žmogui svarbūs veiksniai.

blobid2.jpg

Vizualinis komfortas. Vienas svarbiausių uždavinių projektuojant šiuolaikinį biurą – užtikrinti natūralų patalpų apšvietimą ir išvengti akinančios saulės atokaitos. Mūsų protėviams buvo svarbu, kad saulės spinduliai maišytųsi su šešėliais, todėl ir šiandien geriausiai jaučiamės šviesioje, bet ne akinančioje patalpoje. Trumpėjant dienoms, šią pusiausvyrą turi išsaugoti ir dirbtinis apšvietimas. Be to, savanų gyventojai saugiau jausdavosi matydami atvirus tolius, todėl ir biure jaučiatės geriau pakėlę akis išvysdami erdves ar žalumą anapus langų.

Nauji biurai kaune_SQVERAS.jpg

Oro kokybė. Jei po darbo dienos peršti akys, bėga nosis ir sausėja oda, neskubėkite kaltinti savo mitybos ar ieškoti ligų – galbūt jūsų biuro oras pernelyg sausas. Tokia terpė – ideali virusams, alergijoms ir kitoms negandoms. Pažangiuose „YIT Lietuva“ verslo centruose drėkinimo sistema kompensuoja drėgmės trūkumą, o oro apykaita užtikrina gaivaus oro cirkuliaciją. Mūsų iš neolito paveldėtoms smegenims tinkama santykinė oro drėgmė ir jo apykaita būtina produktyviai veiklai – taip išliekame būdrūs ir nepavargstame.

Nauji biurai kaune_SQVERAS_Zalgirio arena.jpg

Šiluma. Savanose šilta, todėl ir šiandien produktyviausi būname ten, kur subalansuota aplinkos temperatūra. Šiuolaikiniame biure užtikrinus oro apykaitą, šiluma paskirstoma efektyviau – pastatas reaguoja į oro sąlygas lauke, o įvairiose patalpose galima užtikrinti skirtingą temperatūrą. Prie jaukios atmosferos prisideda ir santykinė oro drėgmė, nes sausose patalpose jutiminė temperatūra visada žemesnė.

Garsas. Kai vienoje patalpoje dirba keliolika ar daugiau žmonių, net menkiausi garsai jungiasi į triukšmingą kakofoniją, trukdančią susikaupti darbui. Todėl biuruose – o ypač atviro tipo – būtini akustiniai sprendimai. Dažniausiai pasitelkiami minkšti baldai, stalus skiriančios pertvaros ir kilimai, tačiau garsą slopina ir apgalvotas biuro planas.

Patogumas. Išmaniam šiuolaikiniam žmogui pritaikyti ir ne mažiau pažangūs pastatai. Darbuotojų patogumą užtikrina kasdien nepastebimi sprendimai –  „Duetto“ ir „Sky Office“ patalpose apšvietimas valdomas judesio davikliais, o į darbą galima atvykti elektriniu paspirtuku, dviračiu ar elektromobiliu ir juos palikti tam pritaikytose aikštelėse. Tokiame biure dirbantys darbuotojas nė nesusimąstydamas rūpinasi planeta, nes stabdantys liftai gamina elektros energija, santechnika taupo vandenį, o oro cirkuliacija efektyviai užtikrina pastovią temperatūrą.

Ergonomiška erdvė – skaidrioms mintims

Šiuolaikinį biurą įsivaizduojame kaip atviro tipo darbo erdvę, tačiau ne vien kvadratiniai metrai ir galimybė bendrauti su kolegomis užtikrina produktyvumą. Keičiasi ne tik biurai – darbo kultūra taip pat tampa vis laisvesnė. Tam, kad netaptų darbo stalo įkaitais, darbuotojas tikisi, jog per dieną galės išbandyti skirtingas darbo erdves: tikrinti elektroninį paštą prie stalo, kalbėti su klientu tylioje skambučių zonoje ar generuoti kūrybines idėjas įsitaisę sėdmaišyje.

Lankstumas teigiamai veikia ir emocinę darbuotojo būseną. Tampa kur kas lengviau planuoti savo dieną, nes kiekvienai veiklai galima rasti jai tinkamą aplinką. Be to, judėjimas skatina idėjų dalinimąsi tarpusavyje, juk sėdėdami tik savo darbo vietose galbūt net nesusitiktumėte. Todėl svarbu, kad patogios būtų ne tik kėdės, bet ir bendra biuro erdvė – sveikas oras, tinkama temperatūra ir darbuotojų lūkesčius atitinkantis planas. Taip fizinė aplinka padės kurti ir psichologinę gerovęi.