• Patarimai
  • 2020-01-30
  • Gintvilė Jankūnienė
  • 2668 peržiūros

Išsirinkau namus. Ką daryti toliau?

Pasakoja 15 metų „YIT Lietuva“ būsto klausimais besirūpinanti pardavimų vadovė Gintvilė Jankūnienė.

I ETAPAS – preliminari sutartis

Koks geras jausmas, kai po ilgų ieškojimų ir svarstymų pagaliau surandate idealiai jums tinkantį būstą! Rodos, beliko tik įsikurti... Turbūt jau įsivaizduojate, kaip atrodys jūsų namų interjeras, kur gersite kavą ar sugrįžę po darbų maloniai leisite laisvalaikį. Šiame etape, kol svarstote, kaip įsikelsite ar rinksitės baldus, svarbu pradėti tvarkytis ir būsto pirkimo dokumentus. Tam, kad viskas vyktų sklandžiai, dalinuosi pagrindiniais žingsniais ir patarimais

I ETAPAS – preliminari sutartis

Jei iki šiol būsimus svajonių namus matėte tik būsto skelbimuose, patariu su jais geriau susipažinti. Tai galite padaryti užsukus į mūsų pardavimų biurą arba, jei statybos jau įsibėgėjusios ir jose lankytis saugu, susisiekus ir sutarus susitikimą pačiame projekte.

Pasirinkus būstą, pirmiausia, jį reikia skubiai rezervuoti. Šiandien tai padaryti – labai paprasta. Rezervuoti būstą galite ir žodžiu. Jei pageidausite, šiame etape mes taip pat padėsime pasirinkti patogiausią automobilių stovėjimo vietą ar sandėliuką.

gintvilė.jpg

Atminkite, jog būsto rezervacija galioja tris (darbo) dienas. Per šį laiką lauksime jūsų atvykstant į artimiausią mūsų biurą Vilniuje, Kaune arba Klaipėdoje pasirašyti preliminariosios sutarties.

Pasirašius preliminariąją sutartį, jums bus suteikti prisijungimo prie mūsų „YIT Plus“ sistemos duomenys. Šioje sistemoje galėsite patogiai bendrauti su būsimais kaimynais, rasti savo būsimų namų statybos proceso vystymo nuotraukas, svarbiausius dokumentus ir naudingą informaciją bei patrauklius mūsų partnerių pasiūlymus.

 

Gintvilė Jankūnienė
Pardavimų vadovė

 

Svarbu!

  • Preliminarioji sutartis dar nėra galutinis pirkimo-pardavimo sandoris. Šia sutartimi abi šalys dar tik įsipareigoja sudaryti sutartį ateityje, kai pastatas bus pastatytas, priduotas valstybinei komisijai ir įregistruotas VĮ „Registrų centre“.`                  
  • Pasirašydami preliminariąją sutartį jau galite būti apsisprendę, kaip įrengtą būstą – su daline ar visa apdaila – norėsite įsigyti. Tiesa, jei pradžioje pasirinktumėte tik dalinę apdailą ir procese nuspręstumėte, kad jums patogiau keltis į būstą su pilna apdaila, tai galėsite padaryti paprasčiausiai pasirašydami papildomą susitarimą.
  • Esame paruošę tris apdailos medžiagų variantus. Jums tereikės iš „YIT Lietuva“ katalogo pasirinkti labiausiai patikusį ir jūsų poreikius atliepiantį sprendimą: patogumo, jaukumo arba išskirtinumo. Taip sutaupysite nemažai laiko, o kartu ir turėsite visas garantijas dėl būsto įrengimo kokybės. Mes už tai prisiimsime visą atsakomybę.
  • Pasirašant preliminarią sutartį būtina su savimi turėti asmens dokumentą.

Kas toliau? Per penkias dienas nuo preliminarios sutarties pasirašymo reikia pervesti avansą – mažiausiai 15 proc. visos perkamo turto sumos.

Labai svarbu perkantiems būstą su kreditu:

  • Jei būstą perkate su kreditu, visuomet patariu dar prieš pasirašant preliminariąją sutartį banke įsivertinti savo finansines galimybes. Tiesa, verta turėti omenyje, kad kartais susitikimo su banko konsultantu gali tekti palaukti. Taip pat labai rekomenduoju įvertinti ne vieno, o  bent kelių bankų pasiūlymus.
  • Pasirašius preliminarią būsto įsigijimo sutartį, ją reikia pateikti pasirinktam bankui bei gauti patvirtinantį garantinį raštą (arba pasirašyti kredito sutartį).

II ETAPAS – pagrindinė sutartis

 

Įsivaizduokime, kad jau visi statybos bei apdailos darbai yra užbaigti. Jūs atvykstate į savo būstą, apžiūrite ir įvertinate atliktų darbų kokybę. Jeigu priekaištų mums neturite, tuomet per 15 kalendorinių dienų pasirašome baigiamąjį atliktų statybos darbų priėmimo–perdavimo aktą. Juo patvirtiname, jog iki perdavimo akto pasirašymo dienos mes įvykdėme visus savo įsipareigojimus, kurie buvo numatyti preliminarioje sutartyje ir jos prieduose.

Dabar beliko vos keli žingsniai iki tol, kol perduosime jums Jūsų namų raktus!

Užbaigus statybos darbus pas notarą pasirašome jau pagrindinę pirkimo–pardavimo sutartį.

Svarbu!

  • Pasirašant šią sutartį būtina su savimi turėti asmens dokumentą ir lėšų atsiskaityti už notaro paslaugas.
  • Pasirašius šią sutartį jūs, naujasis būsto šeimininkas, perimate atsakomybę už savo turtą bei jo valdymą.

Labai svarbu perkantiems būstą su kreditu:

  • Jeigu jūs vis dar neturite pasirašę kredito sutarties su banku, suskubkite kreiptis į kredituojantį banką ir pasirūpinkite, kad turtas būtų apdraustas ir įkeistas.
  • Gavę galutinę įmoką iš banko už įsigytą ir įkeistą turtą, susisieksime su jumis ir perduosime pažymą apie pilną atsiskaitymą.

III ETAPAS – jūsų naujų namų raktai

Pasirašius pagrindinę turto pirkimo–pardavimo sutartį ir pilnai atsiskaičius su mumis, perduodame jūsų buto raktus, būsto naudojimo (eksploatavimo) taisykles ir kitus dokumentus. Nuo šios akimirkos namai – jūsų.

Svarbu!

  • Įsigijus būstą juridiškai jį turite įtvirtinti, įregistruodami įsigyto buto nuosavybę pas notarą arba VĮ „Registru centre“. 
  • Per 30 dienų nuo pagrindinės pirkimopardavimo sutarties pasirašymo jums reikia sudaryti sutartis su komunalinių paslaugų tiekėjais dėl vandens, elektros energijos, ir šilumos tiekimo.

Jeigu turite papildomų klausimų ar neaiškumų dėl būsto pirkimo, dokumentų tvarkymo etapų, visuomet galite pasikonsultuoti su mūsų specialistais.