• Patarimai
  • 2021-05-27
  • 715 peržiūros

Ilgaamžis, oro sąlygoms atsparus ir mažai priežiūros reikalaujantis balkonas? Misija įmanoma

Norite atnaujinti ar įsirengti balkoną, tačiau baiminatės, kad nepalankios oro sąlygos sukels priežiūros sunkumų? O gal esate manote, kad neturėsite laiko tinkamai pasirūpinti šia namų erdve? Neskubėkite atsisakyti jaukaus ir ilgaamžio balkono idėjos – atsižvelgdami į keletą detalių, galite įsirengti priežiūrai ir aplinkos sąlygoms „neišrankią“ erdvę, kuri džiugins jus ne vieną sezoną.

Saulės spinduliai balkonui – ne draugai

Nors dažniausiai manome, kad lietus ir drėgmė labiausiai gadina atvirą (neįstiklintą) balkoną, svarbu nepamiršti ir kitų šiai erdvei nedraugiškų aplinkos veiksnių, kurių vienas –tiesioginiai saulės spinduliai. Saugoti balkoną nuo ryškių tiesioginių saulės spindulių yra pravartu nepriklausomai nuo sezono, itin svarbu į tai dėmesį atkreipti vasarą. 

nauji_butai_balkonai.jpg

Paprasčiausios balkono apsaugos nuo UV spindulių formos yra skėtis arba ištraukiamas tentas. Šios apsaugos priemonės gaminamos iš įvairių medžiagų - UV spinduliams atsparaus audinio, stiklo pluošto, kartais net iš aliuminio, tad sau tinkamą variantą tikrai rasite. Dažniausiai šias konstrukcijas galima tvirtinti prie sienų, taigi jos tinkamos ir itin mažoms erdvėms. Dar vienas privalumas – tiek skėčiai, tiek ištraukiami tentai jūsų balkoną apsaugos ne tik nuo saulės spindulių, bet ir nuo pašalinių akių. 

Atsparumas drėgmei – itin svarbus

Tinkamai įrengtos lietaus ir drenažo sistemos yra raktas į balkono ilgaamžiškumą. Nors šios sistemos yra įrenginėjamos namo statymo etape, svarbu nuolat atkreipti dėmesį ar lietaus nubėgimo angos ir loveliai nėra užsikimšę, ar visas vanduo pasišalina ir ar nėra vandens sankaupų. 

nauji_butai_vilniuje_balkonai.jpg

Jei balkoną įsirenginėjate naujai, svarbu naudoti hidroizoliacines priemones – pradedant balkono dangos gruntais, baigiant plytelių klijais. Siekiant kokybiškiausio rezultato ir maksimalios balkono apsaugos nuo drėgmės, verta apmąstyti galimybę balkono hidroizoliaciją patikėti specialistams. Nors tai gali pareikalauti nemažų investicijų, ilgą laiką galėsite mėgautis švaria, kokybiškai įrengta ir gražia balkono erdve. 

Atsakingas baldų ir paviršių pasirinkimas

Nors dauguma lauko baldų yra atsparūs vandeniui, svarbu įsitikinti jų atsparumu saulės spinduliams ir išorinei oro drėgmei. Patartina rinktis iš poliratano pagamintus pintus lauko baldus, impregnuotus priemonėmis, kuriose yra kedro, eukalipto ar tinkmedžio aliejų. Jei ketinate balkonui jaukumo suteikti įsigydami pagalvėlių ar uždengti lauko staliuką staltiese, įsitikinkite, kad tekstilė yra pagaminta iš drėgmei atsparių medžiagų, pavyzdžiui, akrilo. 

butai_vilniuje_balkonas.jpg

Norint kuo mažiau dėmesio skirti balkono tvarkymui ir valymui, atkreipkite dėmesį ir į grindų dangos bei sienų apdailos specifiką. Pasirinkdami porcelianines ar keramikines plyteles tikrai nesuklysite – jos yra lengvai valomos, nekenksmingos aplinkai, pasižymi silpnesniu vandens sugėrimu, tad yra ir patvarios. Balkono sienoms geriausia rinktis mozaikines plyteles, plastikines ar kokybiškai impregnuotas medines lauko dailylentes.

namai_vilniuje_balkonai.jpg

Mažai priežiūros reikalaujantys augalai

Augalai balkonui teikia daug žavesio ir gyvybingumo, tačiau siekiant maksimalaus rezultato minimaliomis pastangomis, svarbu augalus rinktis atsakingai. Įvertinkite, kiek saulės šviesos pasiekia jūsų balkoną – jei pietinėje pusėje sodinsite pavėsį mėgstančius augalus, rezultatus jūsų tikrai nenudžiugins. Taip pat rinkitės mažai priežiūros ir rūpesčio reikalaujančius, vėjo gūsiams atsparius augalas – įvairaus tipo sukulentus, alijošius ar bambukus.