• Patarimai
  • 2021-06-02
  • 1026 peržiūros

Kitas pirkinys – kilimas: ką reikia žinoti ir kaip išsirinkti?

Kilimas – regis, maža detalė bendrame namų fone, tačiau gali kardinaliai pakeisti kambario vaizdą. Nors dažnai kilimai laikomi tik estetine detale, jie turi ne vieną praktinę funkciją – suteikia šilumos, slopina garsą. Kilimų šiandienos prekybos centruose – ištisa gausybė, nuo kurios gali svaigti galva. Tad kaip išsirinkti tinkamiausią kilimą, priderinti prie namų įvaizdžio arba paversti išskirtine, autonomiškai detale?

Sluoksniavimas 

Įprasta kambaryje patiesti vieną kilimą – juk regis, tiek ir užtenka? Visgi, siekiant originalumo ir nepamirštamo įspūdžio, kilimus galima sluoksniuoti. Pasirinkite panašaus kolorito, raštų ar tekstūrų, mažesnio dydžio kilimus ir sudėkite juos it dėlionę. Be to, keletas kambaryje patiestų kilimų gali išgelbėti nuo nesėkmingų vieno kilimo paieškų. 

Tinkamo dydžio kilimas 

Dažnai pasitaikanti klaida įsigyjant kilimą – pasirenkamas per mažas jo dydis. Nors namų gyventojų estetinis skonis ir kambario interjeras – gana individualūs dalykai, dažnai sutinkama, kad per mažas kilimas kambario viduryje neatrodo nei gerai, nei stilingai. Nereikia bijoti ir to, kad didelis kilimas paslėps gražias grindis – tinkamai parinktas, kilimas tik išryškins bendrą įvaizdį. 

namai_vilnius_kilimai.jpg

Prieš keliaujant į prekybos centrą rinktis kilimo, derėtų išsimatuoti kambario, kuriame jis bus patiestas, baldus. Patariama, kad tokiuose kambariuose kaip svetainė ar valgomasis esančių baldų bent priekinės kojos „stovėtų“ ant kilimo. Tai sukuria kambario ir jame esančių detalių bendrumo ir jaukumo įspūdį. 

Žaiskite su formomis

Įprasta, kad kilimas atitinka kambario formą ir būna kvadratinis ar stačiakampis. Toks kilimas kambaryje sukurs tvarkos įspūdį ir visada bus tinkamas pasirinkimas. Tačiau šiandien kilimų formų siūloma įvairiausių – nuo apvalių, iki keistų, nesimetriškų formų. Neįprastos formos kilimas tikrai taps ryškiu kambario akcentu, kuris gali pagyvinti interjerą. Tereikia išdrįsti pabandyti ir eksperimentuoti. 

butai_vilnius_kilimai.jpg

Nepamirškite švaros

Medžiagos, iš kurių pagaminti kilimai, gali skirtis, tad joms reikės atitinkamos priežiūros. Norint, kad kilimas tinkamai tarnautų ne vienerius metus, reikia deramai jį valyti ir rūpintis. Nors kilimai dažnai siurbiami ir valomi specialiomis priemonėmis, bent kartą per metus reikėtų juos išvalyti itin kruopščiai – kilimuose kaupiasi dulkės, plaukeliai, galimi alergenai, todėl kasdienės priežiūros kartais nepakanka. 

Kas madinga?

Kilimas – kambario detalė, su kuria lengva žaisti, eksperimentuoti ir bandyti įvairius pasirinkimus. Geriausiai kilimas kambaryje atrodys tuomet, kai atitiks namų šeimininkų lūkesčius. Visgi, mėgstantys besiremti tendencijomis, 2021 metais turėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. 

Ekologijos ir tvarumo svarba ir toliau išlieka itin aktuali, atsikartojanti net interjere. Renkantis kilimą, derėtų atkreipti dėmesį į natūralias medžiagas bei subtilias, sodrias žemės spalvas.

nauji_butai_kilimas.jpg

Pandemijos metais, didžiąją laiko dalį praleidžiant namuose, norisi, kad juose esančios detalės teiktų džiaugsmą ir kurtų gerą nuotaiką. To siekiantys, gali rinktis ryškių spalvų, išraiškingus kilimus, margintus gėlių raštais arba geometrinėmis formomis. Toks kilimas gali visiškai išsiskirti iš bendro kambario kolorito ir nuotaikos, todėl taps patraukliu ir žavingu akcentu.