• Patarimai
  • 2021-06-30
  • 676 peržiūros

Kaip savijautą veikia interjere pasirinktos spalvos?

Kiekvieno namų interjeras – savitas ir atspindi skirtingus asmenybės bruožus, stilių, gyvenimo būdą. Vieni renkasi laiko patikrintą klasiką, kiti – eksperimentuoja, renkasi modernumą, išskirtinumą. Tačiau interjero dizainas – ne vien baldai, paveikslai ar kiti kambaryje esantys daiktai. Didelę įtaką bendrai kambario ar viso namų interjero atmosferai daro ir parinktos spalvos. 

Jos tokios svarbios, kad net netinkamai parinkti atspalviai gali tiesiog sugadinti visą jaukumą ir bendrą įvaizdį, o svarbiausia – paveikti mūsų savijautą ir nuotaiką. Dėl to ypač svarbu gerai išmanyti ne tik spalvų reikšmes, bet ir jų įtaką psichologijai.

Klasika – balta, pilka spalvos

Šios spalvos labiausiai tinka minimalistiniam, elegantiškam dizainui. Balta spalva laikoma nesenstančia klasika, ji tinka bet kokiam namuose esančiam kambariui ir suteikia raminantį efektą. Tačiau svarbiausia baltos spalvos savybė – ji suteikia kambariui erdvės pojūtį, ypač jei šia spalva yra nudažytos patalpos sienos. 

nauji_namai_spalvos.jpg

Lygiai taip pat kaip ir balta, populiarumo sulaukia ir pilka spalva bei jos atspalviai. Ši spalva taip pat yra universali, tinka bet kuriam kambariui, suteikia komforto ir jaukumo, ypač tinka modernesniam namų dizainui. Specialistai prie šių spalvų pataria derinti medinius ar medžio imitacijos baldus, kurie suteiks dar daugiau jaukumo jūsų namams.

Ramybei – mėlyna ir žalia

Šios dvi spalvos tinka vietose, kuriose tikitės ramybės ir laiko sau. Dažniausiai abi spalvos parenkamos miegamiesiems kambariams, voniai, žalia spalva retsykiais pasirenkama ir virtuvei. Ši spalva pasižymi raminančiu efektu, mažina streso lygį, tuo tarpu mėlyna, kaip nustatyta, netgi padeda sumažinti kraujospūdį, taip pat sulėtina kvėpavimą ir širdies ritmą. 

nauji_namai_Vilniuje_spalvos.jpg

Geltona, raudona, oranžinė– žaismingumui ir aktyvumui

Tai vienos ryškiausių spalvų interjere, raudona – intensyviausia iš jų. Jų paskirtis interjere – pakelti energijos lygį. Kartais sakoma, kad raudona gali net iššaukti hiperaktyvumą. Būtent dėl to šių spalvų nepatartina naudoti miegamajame. Geltona spalva neretai pritaikoma gyvenamųjų patalpų svetainėje, suteikia kambariui šviesumo, saulės spindulių pojūtį. Raudona stipriausiai veikia energijos lygį – ištirta, kad net gali kilstelėti kraujospūdį, pagreitinti širdies darbą. Oranžinė labiausiai tinka vaikų žaidimų kambariui, taip pat – sporto kambariui ar salei. Ši spalva skatina aktyvumą, sukelia entuziazmą.

interjero_spalvos_nauji_butai_Vilnius.jpg

Aštrumui ir įmantrumui – juoda, tamsiai violetinė

Tai – rečiau naudojamos spalvos, tačiau suteikia modernumo, rimtumo, griežtumo įspūdį. Jokiu būdu nepatariama šių spalvų naudoti gausiai, jos turėtų būti tik nedaug, kelios interjero detalės, akcentai. Jos suteiks turtingumo, prašmatnumo jūsų kambariui ir yra tinkamos praktiškai bet kokiai patalpai. Tiesa, dažniausiai šios spalvos naudojamos namų biurui, kartais ir miegamajam kambariui.