• Patarimai
  • 2021-10-19
  • 999 peržiūros

Taisyklės, padėsiančios išsirinkti tinkamas užuolaidas

Kad ir kaip gera būtų mėgautis saulės šviesa, krintančia pro namų langus, užuolaidas galima pavadinti vienu būtiniausių interjero objektų. Svarbios tiek praktine, tiek estetine funkcijomis, užuolaidos tarsi vainikuoja jau įrengtus kambarius. Tam, kad užuolaidos atrodytų tinkamai ir stilingai, jas renkantis dėmesį vertėtų atkreipti į keletą taisyklių. Jomis ir dalijamės žemiau.

Kokio ilgio?

Nesvarbu, ar ketinate užuolaidas siūtis, ar jau pasiūtų ieškosite parduotuvėje, pirmiausia nuspręskite ir apskaičiuokite, kokio ilgio užuolaidų jums reikia. Užuolaidos gali būti įvairaus ilgio – dengti langą iki palangės, šiek tiek žemiau palangės arba siekti grindis.

užuolaidos_namai_vilniuje.jpg

Tiksliausiai užuolaidų ilgį apskaičiuoti padės jau esantys ir prie sienos pritvirtinti būsimų užuolaidų karnizai arba bėgeliai. Matuoti reikėtų nuo pat karnizų ar bėgelių viršaus iki tos vietos, kur norėsite, kad užuolaidos baigtųsi. Jei užuolaidos sieks palangę ar grindis, matuokite ne iki pat apačios, o atimkite keletą centimetrų – tai leis išvengti užuolaidų vilkimosi grindimis ar palange.

Šviesos kiekis ir medžiaga

Ne mažiau nei apskaičiuoti užuolaidų ilgį, svarbu išsirinkti medžiagas – tai galioja tiek renkantis dienines, tiek naktines užuolaidas. Medžiagų pasirinkimas – atsakingas žingsnis, nes tai nulems, kiek saulės šviesos pateks į jūsų kambarius.

Jei norite, kad į namus prasiskverbtų kuo daugiau natūralios šviesos, užuolaidos turėtų būti pagamintos iš lengvos medvilnės ar kitos plonos medžiagos.

namai_įrengimas_vilnius_butai.jpg

Jei norite sakingo šviesos kiekio kambaryje – kad būtų šviesu, tačiau saulė nespigintų pro langus – rinkitės užuolaidas iš lino. Ši medžiaga pasižymi tekstūra, praleidžiančia saikingą šviesos kiekį.

Norint, kad šviesa kambaryje būtų pritemdyta, galima rinktis užuolaidas, pasiūtas iš aksomo – sunkios ir vargiai perregimos medžiagos. Žinoma, aksomas – ne vienintelis variantas, nes iš kitų medžiagų pasiūtos užuolaidos gali turėti papildomą, nuo saulės spindulių apsaugantį pamušalą.

Spalvos ir raštai

Užuolaidos, ypač kai išskleistos, tampa ryškia ir reikšminga, matoma interjero dalimi. Todėl svarbu įvertinti bendrą namų ar bent kambarių interjero stilių ir pasirinkti ne bet kokias, o geriausiai derančias ir į bendrą stilistiką įsiliejančias užuolaidas.

Nepagailėkite laiko – paprašykite užuolaidų audinių pavyzdžių ir peržiūrėkite juos tuose kambariuose, kur bus kabinamos. Įvertinkite kitus erdvėje esančius objektus – sofos ir krėslų apmušalus, kilimus, lovatieses, sienų spalvą ir kambaryje tvyrančią atmosferą. Tai padės išsirinkti užuolaidas, kurias harmoningai įliesite į aplinką.

interjeras_dizainas_nauji_namai.jpg

Svarstant apie užuolaidų spalvą ir raštus, galima remtis dvejomis taisyklėmis. Pirmoji kviečia derinti užuolaidas prie viso kambario kolorito, pasirinkti tokias, kurios vos keliais tonais skirtųsi nuo sienų spalvos. Antroji taisyklė – užuolaidų nederinti prie kambaryje vyraujančių spalvų ir pasirinkti itin ryškias, išskirtines ir dėmesio traukos objektu tapsiančias užuolaidas. Viskas – jūsų valioje!

Kalbant apie margas, raštuotas užuolaidas, siūloma atsižvelgti į keletą dėsnių. Štai geometriniais raštais ir formomis dabintos užuolaidos labiau derės šiuolaikiniame, moderniame interjere. Tuo tarpu užuolaidos, pasiūtos iš gėlėtos, smulkiais romantiniais raštais margintos medžiagos, geriausiai atrodys klasikinio, tradicinio interjero fone.

sostinės_namai_interjeras.jpg

Ant ko pakabinti?

Smulkmena, bet svarbi! Pasvarstykite ne tik apie užuolaidas, bet ir karnizus ar bėgelius, ant kurių tas užuolaidas kabinsite. Siekiant geriausio rezultato, patariama derinti karnizų/bėgelių medžiagas, spalvas ir stilių prie būsimų užuolaidų.

Štai sunkios, aksominės užuolaidos puikiai atrodys ant dekoratyvaus, metalinio karnizo / bėgelio. Jei užuolaidos plonytės ir lengvos, karnizas / bėgelis taip pat turėtų būti minimalistinis, lengvas ir paprastas.