• Patarimai
  • 2021-04-21
  • 939 peržiūros

Veidrodžiai: padeda spręsti interjero dilemas ir transformuoti erdvę

Itin daugiafunkcis, vizualinius triukus kuriantis, galingu elementu laikomas ne tik įvairių tautų mitologijoje, bet ir interjero dizaine... Kas? Ogi veidrodis! Tam tikrose vietose pakabinti įvairių formų ir dydžių veidrodžiai gali neatpažįstamai pakeisti erdvę – vizualiai ją padidinti, suteikti daugiau šviesos. Ne veltui veidrodis dažnai vadinamas interjero dizainerių „slaptuoju ginklu“. Į ką verta atkreipti dėmesį, siekiant šį „ginklą“ namuose panaudoti kuo tiksliau?

Didesnės erdvės iliuzija

Strategiškai tinkamoje vietoje pakabintas veidrodis gali atlikti kelias funkcijas – akimirksniu sukurti beveik dvigubai didesnio kambario efektą ir suteikti dekoratyvinio žavesio. Ant centrinės ar labiausiai akį traukiančios kambario sienos pakabinkite kuo didesnį, galbūt net didžiąją dalį sienos užimantį veidrodį – atsispindinti šviesa sukurs nepaprastą gylio ir erdvės pojūtį. Nebijokite itin didelių, masyvių veidrodžių, nes būtent didesnis atspindinčio paviršiaus kiekis lemia vizualiai padidėjusios erdvės efektą.

naujas_būstas_interjeras_vilnius.jpg

Siekiant sukurti didesnės erdvės iliuziją reikšminga ir veidrodžio forma – itin mažoms, kvadratinėms erdvėms tinkamiausi vertikalūs, ant grindų statomi masyvūs veidrodžiai. Siauroms ir tamsesnėms namų erdvėms patariama rinktis plačius, horizontalius, ant sienos kabinamus veidrodžius ar netgi jų kompozicijas.

veidrodis_namai_interjeras.jpg

Tebūnie šviesa!

Nesvarbu, kokios šviesos kambaryje daugiau – natūralios ar dirbtinės – veidrodis taip pat efektingai padvigubins sklindantį šviesos kiekį. Štai paprastas triukas – pakabinkite veidrodį ant sienos priešais langą ir jis, atspindėdamas visą natūralią šviesą, sukurs iliuziją, lyg kambaryje būtų dar vienas langas.  Visgi, svarbu atkreipti dėmesį ar tai, kas atsispindės veidrodyje, neerzins ir netrikdys, ypač jei tai – tiesioginiai saulės spinduliai ar ryškūs šviestuvai.

namų_dekoravimas_veidrodžiai_būstas_vilnius.jpg

Estetinis balansas

Norite kambariui suteikti žaismingumo ar subtiliai transformuoti erdvę? Pamirškite tradicinę veidrodžio funkciją – ką nors atspindėti. Jei svetainėje trūksta estetinio balanso ir proporcingumo, ant centrinės sienos pakabinkite veidrodį – jis taps labiausiai į akis krentančiu objektu ir tokiu būdu „padiktuos“ kambario centrą. Taip išgaunamas savotiškas veidrodžio-meno kūrinio efektas. O jei dar pasirinksite veidrodį su puošniu, masyviu, akį traukiančiu rėmu, ištiesų sukursite įspūdį, kad ant sienos kabo ne veidrodis, o paveikslas!

būstas_Vilnius_veidrodžiai.jpg

„Mažiau“ ne visada „daugiau“

Daugeliui gerai žinomo pasakymo „mažiau yra daugiau“ kartais galima nepaisyti. Rinkdamiesi veidrodį, kurį sudaro keli elementai ar veidrodžių kompozicijos, sukursite ir unikalų dekorą, ir didesnės erdvės iliuziją. Sparčiai populiarėja požiūris veidrodžius laikyti dekoratyviais elementais ir sukabinti juos ant sienos kaip paveikslus. Kad toks sprendimas atrodytų harmoningai, pakaks naudoti panašios stilistikos ir spalvos rėmus arba atkreipti dėmesį į veidrodžių formos vienodumą.

tvarka_drabužiai_kabykla_namai-2.jpg

Stilius visuomet svarbu

Nors veidrodžiai dažniau kabinami ar pastatomi praktiniais sumetimais, svarbu, kad jie derėtų su aplinka. Pasitelkiant skirtingų dydžių ir formų veidrodžius, rėminant juos į skirtingų stilių rėmus, galima keisti ar pastiprinti esamą kambario stilių. Pavyzdžiui, renkantis masyvų veidrodį be jokio rėmo, kuriamas tam tikras elegancijos, švarumo ir skaidrumo jausmas. Tuo tarpu siekiant romantiškos, vintažu alsuojančios auros, nesuklysite pasirinkdami nedidelį veidrodį auksiniu rėmeliu.