• Patarimai
  • 2022-05-10
  • 516 peržiūros

Dažniausios dizaino klaidos namuose: ko nedaryti

Kurti namus kartu su interjero dizaineriu – saugu. Dizaino ekspertai gali pasirūpinti net mažiausiomis smulkmenomis, tad namų šeimininkai dažnai jaučiasi užtikrintai ir gali mėgautis galutiniu rezultatu. O ką daryti, jei namus įsirenginėjate ar tik atnaujinate patys, ir norite išvengti akivaizdžių klaidų interjere? Apsisaugoti padės mūsų surinkti patarimai žemiau!

Tamsūs baldai mažoje erdvėje

Nedidelės erdvės kelia savotiškų iššūkių. Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų mažuose butuose – apsistatymas tamsiais, masyviais baldais. Jei nedidelėje svetainėje pasistatysite sunkų, tamsios medienos stalą, kone visą sieną dengiančią gremėzdišką indaują, kambarys netrukus taps niūriu, ankštu ir galbūt net emociškai slėgs.

Mažesniuose butuose kambarių sienos dažnai dažomos šviesiomis spalvomis. Baldus tokiuose namuose taip pat derėtų pasirinkti šviesesnių spalvų, lengvesnio, minimalistinio dizaino. Grakštūs kavos staliukai, metalinės, plonos kėdžių kojos, šviesi sofa su lengvomis pagalvėlėmis, plonytės užuolaidos – lengvumo, erdvės ir elegancijos mažoms erdvėms suteikti paprasta.

interjeras_bute_vilnius_namai.jpg

Šviesos šaltinių trūkumas

Kambarių apšvietimas gali atrodyti paprasta užduotis, tačiau pasikabinti po lempą lubose – neužtenka. Net atvirkščiai – kai kurie dizaino ekspertai teigia, kad vienas, tiesiogiai virš kambario pernelyg ryškią šviesą skleidžiantis šaltinis – ne tokia jau gera mintis. Juk nenorite jaustis it operacinėje, tiesa?

Kad kambaryje – svetainėje, miegamajame, virtuvėje ar vonioje – jaustumėtės komfortiškai, jums prireiks keleto apšvietimo šaltinių, išdėstytų skirtingame aukštyje. Išnaudokite ne tik lubinius, bet ir sieninius ar stalo šviestuvus. Jaukią šviesą skleis grindyse įmontuotos lempos, o vakaroti su knyga bus gera šviesai sklindant iš grakščios lankinės lempos.

namų_įrengimas_interjeras.jpg

Per didelis valgomojo stalas

Nepaisant to, kad turite didelį ir erdvų valgomąjį, ar jums tikrai reikia masyvaus stalo su 6 ar net 8 kėdėmis? Didelių erdvių savininkai gali būti linkę į drąsius užmojus užpildyti kambarius, tačiau viena dizaino klaidų – neišnaudojamas, bet ir nepajudinamas, masyvus valgomojo stalas ir kėdės.

Prieš užpildydami valgomojo erdvę dideliais baldais, apsvarstykite, ar vakarienės su draugais ir šventės jūsų namuose rengiamos taip dažnai. Galbūt verčiau rinktis mažesnio dydžio, tačiau išskleidžiamą valgomojo stalą, prie kurio tilps daugiau svečių reikalui esant?

namai_interjero_klaidos.jpg

Investavimas į netinkamus daiktus

Viena klaidų, daromų įsirengiant namus, – netinkamai sudėlioti prioritetai ir finansų paskirstymas. Taip, namus ir jaukumą kuria viskas – tiek mažos smulkmenos, tiek dideli, svarbūs objektai ir baldai. Visgi, kai ateina laikas rinktis svetainės sofą, miegamojo lovą, spintą ar virtuvės baldus, derėtų netaupyti ir ieškoti kokybės. Svarbiausiais baldais naudositės dažnai ir juk tikrai nenorėtumėte nekokybiškos sofos keisti kas porą metų?

Tuo tarpu mažesni interjero akcentai  ir aksesuarai – nuo pagalvėlių iki muilo dozatorių – gali kainuoti kiek pigiau. Puiku, jei galite rinktis tiek puikios kokybės baldus, tiek aksesuarus, tačiau jei dėliojatės prioritetus ir galvojate, į ką investuoti daugiau, prisiminkite šį patarimą.

namai_nauji_butai_vilniuje.jpg

Netinkamo dydžio kilimas

Kilimas dažniausiai klojamas svetainėje, o tai reiškia, kad šis aksesuaras – svarbus, iš karto pastebimas ir galintis kardinaliai pakeisti kambario įvaizdį. Tiesa, arba į gerą, arba į blogą pusę. Vis pasitaikanti klaida – per mažas kilimas, kuris bendrame kambario kontekste atrodo it keista dėmė. Arba – per didelis kilimas, užimantis pernelyg didelę kambario dalį ir slepiantis gražias grindis. Tinkamo dydžio kilimą išsirinksite tik išsimatuodami kambario plotą ir apskaičiuodami kilimo dydį – jei tai atrodo sudėtinga, geriausiai padės kilimų ekspertai.

Netikrumas

Namai – vieta, atspindinti jos gyventojų asmenybes, pomėgius, interesus, estetinį suvokimą. Todėl namuose bus gera tuomet, kai jie alsuos unikalumu. Atkartoti dizaino žurnaluose ar parduotuvės ekspozicijoje matytus baldų ir aksesuarų derinius gali atrodyti puiki mintis, palengvinanti įsikūrimą. Visgi tai – klaida, nes nukopijuotame interjere nebūtinai jausitės gerai, kaip nebūtinai jis tiks būtent jūsų namams. Ieškokite savitumo, derinkite šiuolaikines ir vintažines detales, nebijokite eksperimentuoti taip, kad namuose ne tik būtumėte, bet tikrai gyventumėte.