• Patarimai
  • 2022-09-07
  • 519 peržiūros

Namų durų pasirinkimas: atviros idėjos skirtingiems interjerams

Vidaus durys užtikrina komfortą, interjero estetiką ir praktišką bei funkcionalų gyvenimą kiekvienuose namuose. Todėl tinkamas jų pasirinkimas svarbus tiek naujakuriams, tiek savo erdvę norintiems atnaujinti žmonėms. Tačiau rinkoje vidaus durų galima rasti skirtingų stilių, pagamintų iš įvairių medžiagų ir pritaikomų kone visiems interjerams. Siūlydami nepaklysti renkantis, dalinamės naudingais patarimais.

Ženkite su mados tendencijomis

Klasikinės baltos varčios, modernios stiklinės sistemos ar durys, lakuotos skirtingomis spalvomis. Vienos jų šiandien patiria renesansą, kitos diktuoja šiuolaikinio interjero tendencijas. Sekantys madas dabar dairosi ir stumdomų, kabinamų ant dekoratyvinių bėgelių ar įstumiamų į sieną variantų. Tokios durys ne tik atrodo šiuolaikiškai – jos ir pastebimai padidina erdvės pojūtį namuose.

Visgi tai – ne pačios karščiausios interjero naujienos. Tikru hitu šiandien vadinamos pasukamos durys, kurios būna sulenkiamos arba ne. Pirmasis variantas gaminamas su išpjovomis varčių kraštuose – taip padidinamas sukibimo su rėmu plotas. Pasirinkus pasukamas duris be sulenkimo, įėjimas į kambarį tampa beveik nematomas. Taip jų rėmas paslepiamas, o spalva sutampa su sienų atspalviu. Todėl durys interjere tarsi išnyksta.

durys5.jpg

Siekite aukštumų

Norintiems modernaus ir šiuolaikiško interjero, verta rinktis aukštas, lubas siekiančias duris. Jų varčios gaminamos iš lengvos aliuminio konstrukcijos, o rėmai ir vyriai – paslėpti. Tokių aukštų durų paskirtis – suteikti didesnės erdvės pojūtį ir paaukštinti patalpą. Šis pasirinkimas puikiai tinka šiuolaikiniam interjerui, nes jo įprastai mažesnį plotą toks sprendimas vizualiai padidina.

Tačiau jei neturite galimybės įsirengti aukštas duris, pagalvokite apie kitą triuką. Erdvės pojūtį padidins standartinis jų dydis, papildytas itin plačia apdailos juosta. Tokios durys sukurs panašų įspūdį ir efektą. Taip pat verta apgalvoti, kokias rankenas rinktis. Šios svarbios durų detalės perkamos atskirai, taigi derinkite jas atsižvelgdami į savo skonį, interjero stilių bei norimą galutinį rezultatą.

durys2.jpeg

Apgalvokite funkcionalumą

Skirtingos namų erdvės turi ne vienodas funkcijas. Todėl ir durų joms pasirinkimą vertėtų derinti su patalpų paskirtimi. Pavyzdžiui, vonios kambaryje reikia privatumo. Taigi šiai erdvei netinka stiklinės durys, nebent stiklas būtų matinis arba uždengtas masyvia užuolaida. Kitas svarbus aspektas – gera oro cirkuliacija bei drėgmės pašalinimas. Tai užtikrinama įrengus durų sistemas su grotelėmis arba ventiliacijos išpjovas apatinėje varčios dalyje.

Panašūs principai aktualūs ir drabužinei. Šios namų erdvės durys taip pat turėtų būti įrengtos taip, kad drabužiai viduje vėdintųsi ir oras – cirkuliuotų. Tuo metu stiklo pasirinkimas galimas svetainės erdvėje. Čia stiklinės stumdomos durys suteikia daugiau šviesos, atrodo moderniai, didina patalpą. Savo ruožtu miegamajame geriausia rinktis masyvias vidaus duris, kurios gerai izoliuoja garsą, nepraleidžia šviesos iš kitų namų erdvių ir leidžia kokybiškai ilsėtis.

durys1.jpg

Tinkamai prižiūrėkite

Visi nešvarumai lengviausiai pašalinami nuo laminuotų durų. Jų išorinis paviršius yra lygus, todėl priežiūra – paprasta. Nešvarumai ant tokių durų kaupiasi mažiau, taip pat – lengvai nuvalomi drėgna šluoste bei tradicinėmis valymo priemonėmis.

Šiek tiek sudėtingesnė yra medinių durų priežiūra. Joms prireiks specialių apsaugos priemonių. Tokių durų taip pat negalima valyti drėgnai, nes taip lengva pažeisti struktūrą. Todėl joms reiktų reguliarios priežiūros, o kartą per kelerius metus – ir paviršiaus atnaujinimo medienai skirtais dažais bei apsaugine danga.

Todėl rūpinkitės vidaus durimis tinkamai. Jas rinkitės atsižvelgdami į interjero darną, kokybę bei funkcionalumą. Tuomet turėsite duris, kurios taps išskirtine namų puošmena.