• Patarimai
  • 2022-06-29
  • 691 peržiūros

Slėptis negalima mėgautis: kuo dengti langus nuo saulės vasarą?

Saulė namams suteikia daug šviesos ir šilumos. Ji – geros nuotaikos, sveikatos bei darbingumo šaltinis. Tačiau vasarą saulė gali ir varginti, nes kambariuose tampa karšta, o ryškūs spinduliai neretai akina. Kaip to išvengti? Išeitis – tinkamai uždengti langus. Todėl sužinokite, kada rinktis užuolaidas, žaliuzes ir roletus, bei mėgaukitės saule be rūpesčių.

Užuolaidos: puošnumui ir jaukumui

Šis būdas dengti langus – klasikinis ir amžinai madingas. Užuolaidas rinktis galima įvairios sudėties, spalvingumo, medžiagiškumo, raštų. Jos ypač lengvai pritaikomos prie skirtingo interjero, pastarajam suteikia puošnumo, jaukumo.

Storesnio audinio užuolaidos puikiai apsaugo ir nuo saulės. Savo ruožtu norintiems namuose turėti daugiau šviesos, jos leidžia įsileisti į asmeninę erdvę be jokių sunkumų. Tačiau, svarbiausia, užuolaidos yra labiausiai interjerą puošiantis langų uždengimo būdas, kuris puikiai atrodo ir iš išorės.

Zaliuzes.jpg

Žaliuzės: sprendimų įvairovė

Tai patogus, praktiškas ir universalumu pasižymintis būdas uždegti langus. Žaliuzes gamintojai siūlo skirtingų tipų. Jos gali būti medinės, atrodančios išties estetiškai ir natūraliai. Taip pat pliusuotos, leidžiančios užtikrinti optimalų patenkančios šviesos srautą, patikimai apsaugoti namus nuo saulės.

Rinktis galima ir tekstilines žaliuzes, kurios reguliuoja spindulius norima kryptimi. Taipogi vertikalias, leidžiančias savarankiškai kontroliuoti patenkančią į erdvę šviesą. Todėl žaliuzės išsiskiria sprendimų įvairove ir gali tapti gera išeitimi apsaugai nuo saulės.

Roletai.jpeg

Roletai: vieni mėgstamiausių

Roletai tinka kone visiems langų tipams, jie patikimai saugo nuo saulės ir karščio. Tai funkcionalus bei universalus būdas paslėpti namus nuo tiesioginių spindulių. Todėl roletus lietuviai mėgsta ir dažnai juos renkasi asmeninei erdvei.

Ši saulės apsauga gaminama vientiso audinio, taip pat stogo langams, fasadui. Roletai gali būti lengvai pritaikomi skirtingoms namų erdvės, jie padeda sumažinanti kondicionavimo kaštus. Tai – ir patikimas būdas užsitikrinti privatumą bei apsaugą nuo smalsių žvilgsnių.  

Zaliuzes_2.jpg

Pagrindiniai minusai

Nors užuolaidos atrodo puošniai ir stilingai, norimas audinys ne visada apsaugo nuo karščio. Taipogi šis būdas uždengti langus neretai būna nepraktiškas. Užuolaidos renka nemažai dulkių, todėl jų valymas tampa papildomu rūpesčiu.

Tuo metu roletai, jei norima, langus leidžia palikti atvirus ir reguliuoti šviesos srautą. Tačiau tokio funkcionalumo trūkumas – privataus gyvenimo stoka, nes viskas viduje matyti kaip ant delno. Toks pats ir žaliuzių minusas.

Be to, tiek jas, tiek ir roletus prižiūrėti neretai tampa iššūkiu, kadangi prireikia kontroliuoti pagrindinius aplinkos veiksnius, galinčius neigiamai paveikti tiek šios apsaugos nuo saulės funkcionalumą, tiek ir estetinę išvaizdą.

Uzuolaidos.jpg

Ką rinktis?

Pagalvokite, ko norite savo namuose – estetinio grožio, funkcionalumo, praktiškumo? Užuolaidos, roletai ir žaliuzės turi savo paskirtį, o nuo saulės šie langų dengimo būdai saugo panašiai.

Specialistai pabrėžia, kad svarbiausia yra atrasti tai, kas namuose jungia patogumą, praktiškumą ir gerą skonį. Jei turite keletą erdvių, pabandykite derinti viską: užuolaidas, žaliuzes, roletus. Tuomet namai atrodys tobulai, o saulė teiks tik šilumą, šviesą ir malonumą.