• Patarimai
  • 2022-02-16
  • 462 peržiūros

Kaip įsirengti ne tik patogią, bet ir jaukią skalbyklą?

Skalbimui ir skalbinių tvarkymui skirta erdvė tikrai nebus itin matoma ir reprezentatyvi – juk čia kur kas svarbiau patogumas ir funkcionalumas. Visgi, keletas patarimų apie skalbyklos įrengimą gali pasirodyti naudingi – siekiant, kad erdvė būtų ir praktiška, ir tvarkinga, ir pilnavertiškai išnaudota.

Buitiniai prietaisai

Skalbimo mašina ir džiovyklė bus namuose įrengiamos skalbyklos centras, aplink kurį derėtų dėlioti visa kita. Tiksliai nuspręskite, kur statysite šiuos prietaisus, nes šalia bus įrengti ir elektros bei vandens tiekimo šaltiniai. Panorėjus skalbimo mašiną ir džiovyklę perkelti, pakeisti skalbyklos apstatymą bus sunkoka būtent dėl vamzdžių ir laidų išdėstymo. Įvertinkite skalbyklai skirtą namų erdvę ir numatykite ilgalaikę buitinės įrangos vietą, tik po to svarstykite apie kitus žingsnius.

Patogi erdvė  

Tuščią erdvę skalbykloje lengva užpildyti joje susidedant mažiau naudojamus daiktus, paslepiant dulkių siurblį ar kitus namų valymo įrenginius, o gal net gyvūnų maistą ar šventines dekoracijas, kurių prisireikia kartą metuose. Visgi sandėliuko iš skalbyklos kurti nereikėtų – vietos pirmiausia nusimatykite skalbinių krepšiams, valymo priemonėms, pakaboms ir kitiems, pirmiausia su drabužiais ar namų tekstile, susijusiems reikmenims.

Jūsų skalbykloje turėtų atsirasti ir tilpti keturios zonos – rūšiavimo, skalbimo/džiovinimo, lyginimo, lankstymo/sukabinimo. Stenkitės prietaisus ir kitus daiktus skalbykloje išdėlioti taip, kad netrukdytų atidarinėti skalbimo mašinos, džiovyklės ar spintelių durų bei patogiai judėti.

skalbiniai_patogi_erdvė_namai_vilniuje.jpg

Išplėskite erdvę lentynomis

Skalbyklai skirtos erdvės gal ir nepadidinsite, tačiau sumaniai ją išnaudoti tikrai galite. Virš skalbyklės ir džiovyklės matote tuščias sienas? Pakabinkite spinteles ar bent lentynas, kur galėsite sudėti valymo priemones, dulkių šluostes ir kitus smulkius daiktus.

Pasitelkite kabliukus – jie užima mažiausiai vietos ir netrukdo, o kabančius nedidelius valymo prietaisus, šepečius ar maišelius, į kuriuos sudėtos reikalingos smulkmenos, pasieksite lengvai.

Praktiškos ir gražios detalės

Nors rečiau lankoma ir ne tokia matoma, skalbykla gali būti ne tik patogi, bet ir estetiška bei jauki. Funkcionaliai išnaudokite pintus krepšius, medines dėžutes, stiklinius indus. Įsigykite keletą stilingų, talpių krepšių – juos panaudokite skalbiniams rūšiuoti. Į dėžutes arba stiklinius, didelius indus su dangteliais galite susidėti skalbimo kapsules, valiklius, kempinėles ir panašius daiktus – pastatyti matomoje skalbyklos vietoje, tokie indai atrodys gražiau nei įprastos pakuotės.

Skystų skalbiklių, skalbinių minkštiklių butelius sudėkite vienas šalia kito į pintas ar medines dėžutes – tai ir suteiks tvarkos, ir atrodys stilingai.

Daugiau šviesos

Jūsų skalbykla gali neturėti langų ir užimti nedidelę erdvę, todėl pasirūpinti šviesa – itin svarbu. Nedažykite skalbyklos sienų tamsiomis spalvomis – verčiau rinkitės šviesius tonus, vizualiai didinančius erdvę ir suteikiančius šviesos. Pasirūpinkite tinkamu apšvietimu – jei reikia, įtaisykite šviestuvus ne tik ant lubų, bet ir sienose ar virš lentynų. Skalbykloje matyti kiekvieną dėmelę ant skalbinių, rasti lentynose padėtus reikmenis – itin svarbu patogiam naudojimuisi erdve.