• Patarimai
  • 2022-08-08
  • 451 peržiūros

Nespėjote vasaros pradžiai įsirengti terasos? Nesijaudinkite, geriausias laikas – dabar

Įprasta, kad vasaros pradžia yra pats terasų įrengimo įkarštis. Tačiau norintiems jomis džiaugtis vos prasidėjus šiltajam sezonui, kyla nemažai iššūkių, mat rasti meistrus tampa sudėtinga, o darbų kainos gerokai ūgteli. Todėl vasaros pabaiga ar rudens pradžia – puikus metas įsirengti terasas ir šiomis poilsio erdvėmis mėgautis kitąmet. Sužinokite, kaip tai padaryti.

Apgalvokite funkcionalumą

Lauko terasa yra puiki erdvė džiaugtis visais šiltojo sezono teikiamais malonumais. Todėl ją dažniausiai norima įsirengti jaukiai, stilingai, patogiai. Tačiau svarbus ne tik terasos grožis, bet ir funkcionalumas. Šį aspektą verta apgalvoti dar iki pradedant erdvės planavimą.

Neretai terasose norisi mėgautis maistu, rengti grilio vakarėlius, pasibūti su draugais. Tokiam laisvalaikiui prireiks nemažo stalo, daugiau vietų atsisėsti, taigi ir pati erdvė turėtų būti planuojama didesnė. Taip pat reikėtų terasą įsirengti su tiesioginiu praėjimu į virtuvę. Tuomet iš jos atsinešti maistą ar gėrimus bus galima be jokių papildomų rūpesčių.

terasa2.jpeg

Pasinaudokite pasaulio pusių privalumais

Bute esančios terasos pasaulio kryptis jau būna suplanuota statytojų. Todėl šiai erdvei tenkantis saulės kiekis – nebepakeičiamas. Tačiau nesvarbu, į kurią pasaulio pusę terasa pasisukusi: kiekviena jų turi savų privalumų.

Jei ši erdvė atsukta į šiaurę, saulės čia nebus. Tačiau karštą vasarą gaivins pavėsis ir dirbti ar ilsėtis terasoje bus išties malonu. Pietinė pusė pradžiugins saulės vonių mėgėjus, o norintys pasislėpti nuo kaitros gali apsvarstyti stoginės ar pavėsinės įrengimą. Į rytus atsukta terasa leis mėgautis saulėtais pusryčiais, į vakarus – nuostabiais saulėlydžiais. Taigi visos pasaulio pusės šiai erdvei suteikia savo pliusų – tereikia juos tinkamai pasitelkti.

terasa5.jpg

Planuokite ilgaamžiškumą

Galima drąsiai teigti – terasų niekas nenori įsirengti tik vienam sezonui. Todėl planuojant šią erdvę, verta rinktis medžiagas, kurios užtikrins ilgaamžiškumą bei kokybę.

Vienas populiariausių pasirinkimų terasoms – medis. Medinės lentos, pagamintos iš spygliuočių medienos, yra elastingos, minkštos, suteikia malonumą vaikščioti basomis. Kitas galimas pasirinkimas – medienos plastiko kompozitas. Tokios lentos – ilgaamžės, jų spalva neblunka ir dešimtmetį.

Tačiau terasas galima kloti ir plytelėmis. Tuomet jas bus lengva prižiūrėti, valyti, o, vaikštant basomis, jausis maloni vėsa karštą vasaros dieną.

terasa6.jpg

Saugokite privatumą, įrenkite apšvietimą

Norintiems terasoje poilsiu mėgautis niekam netrukdant, derėtų šią erdvę apsodinti gyvatvore ar ją apjuosti tvora. Tai puikus būdas saugoti savo privatumą. Savo ruožtu markizės ar skėčiai leis terasoje saule lepintis saugiai bei saikingai.

Šioje erdvėje labai svarbus ir apšvietimas. Todėl jam reikėtų suplanuoti elektros jungtis, kurios taip pat leis įkrauti įrenginius ar pastaraisiais naudotis. Derėtų nepamiršti ir vietos, kurioje šviestuvai bus tvirtinami. Jie neretai montuojami lubose, sienose, terasos grindyse. Pastarosiomis idealūs – įleidžiami šviestuvai, o aplinką puikiai apšviečia LED žibintai. Renkantis apšvietimą, taip pat verta įsitikinti, ar įrenginiai yra atsparūs vandeniui.

terasa1.jpg

Pasitikėkite profesionalais

Turėti savo rankomis įrengta terasą – didžiulis malonumas. Tačiau neretai šiems darbams stokojame laiko, žinių ar noro.

Todėl terasos įrengimą vertą patikėti profesionalams. Kreiptis jų pagalbos vasaros pabaiga ar rudens pradžia – puikiausias laikas. Tuomet specialistų užimtumas yra mažesnis, o kainos – draugiškesnės nei sezono įkarštyje.