• Patarimai
  • 2022-09-14
  • 745 peržiūros

Valome namus tvariai: gamtai draugiški tvarkymosi būdai

Mažinti plastiko gaminių vartojimą, rūšiuoti atliekas, nešvaistyti maisto. Tokiais tvaraus gyvenimo principais namuose šiandien vadovaujasi daugelis. Tačiau ne visi žino, kad gamtai draugiški gali būti ir švaros sprendimai, o ekologiškų valymo priemonių lengva rasti kone kiekvienoje spintelėje. Todėl siūlome namuose tvarkytis tvariai bei dalinamės patarimais, kaip tai padaryti paprastai, efektyviai ir saugant aplinką.

Prisiminkite tris „R“

Reduce, reuse, recycle (liet. mažinti, panaudoti pakartotinai ir perdirbti). Šis tvaraus gyvenimo principas angliškai vadinamas „Three R‘s“. Tai trys žodžiai, apibūdinantys darną su gamta, o pirmasis jų puikiai pritaikomas tvarkant namus. Mažindami čia daiktų kiekį, galime gyventi švariau ir tvariau. Nesvarbu, tai nebenešiojami drabužiai, nebenaudojami buities prietaisai ar kalnas gėrybių iš daržo. Parduokite šiuos daiktus, o dar geriau – padovanokite tiems, kam jų labiausiai reikia. Taip vietos namuose bus daugiau, dulkių – mažiau ir maisto neprireiks išmesti.

Kalbant apie drabužius bei daiktus, jiems galima suteikti ir antrą gyvenimą, taip pat – panaudoti kūrybiškiau. Pavyzdžiui, dėvėtas minkštas megztinis džiaugsis tapęs pagalvės užvalkalu. Seni rankšluosčiai ar paklodės gali būti puikiomis šluostėmis. Nebenaudojami dantų šepetėliai pravers sunkiai pasiekiamų vietų valymui.

valymas1.jpg

Pamirškite chemiją

Esame įpratę namų valymui rinktis cheminius valiklius, nes juos paprasta naudoti, o norimas švaros rezultatas pasiekiamas greitai ir efektyviai. Tačiau tokios priemonės gali būti kenksmingos bei turėti neigiamą poveikį namiškių, ypač vaikų ar augintinių sveikatai.

Todėl pirkdami cheminius valiklius, atidžiai skaitykite etiketes. Rinkitės priemonės be baliklių, dažiklių ar kvapo stipriklių. Geriausia, pirkite produktus, kurie pažymėti kaip ekologiški, yra pagaminti iš augalų bei mineralų.

Visgi pats tinkamiausias sprendimas – namus valyti paprastomis, pačių pasigamintomis priemonėmis. Tai natūralus, saugus ir gamtai draugiškas būdas pašalinti dėmes, nepageidaujamus kvapus, kitus nešvarumus, įsisenėjusį purvą. Šiuos iššūkius ne visada įveikia ir cheminiai valikliai, tačiau magiškoji trijulė – valgomoji soda, citrinos rūgštis bei actas – padaro tikrus stebuklus.

valymas3.jpg

Pasiruoškite nustebti

Minėtos natūralios namų valymo priemonės – išties efektyvios. Štai citrinos rūgštis ir šių vaisių sultys puikiai tinka šalinti riebalus, nemalonius kvapus ar kalkes. Be to, toks tvarus valiklis pasižymi ir antibakteriniu poveikiu bei šviežia gaiva. Citrinų sultys nuostabiai valo žalvario, vario ar chromo gaminius, jiems suteikdamos išskirtinio blizgesio. Ši priemonė taip pat puikiai tinka ir iš medžio pagamintų daiktų priežiūrai.

Savo ruožtu soda lengvai pašalins kavos bei arbatos dėmes, riebalų likučius, kalkių nuosėdas virdulyje, nešvarumus ant medinių paviršių, panaikins ir nemalonius kvapus. Soda tinka net pageltusiems audiniams valyti, kuomet jų neišplauna ir skalbimo milteliai. Ši valymo priemonė taip pat naudojama papuošalams blizginti. Todėl sodą galima vadinti tikra švaros namuose karaliene. Ji valo beveik viską, yra ekologiška, biologiškai lengvai suyranti ir saugi.

valymas2.jpg

Stebuklus daro ir actas. Jis gali būti panaudotas labai universaliai, nes tai dezinfekuojanti, gaivinanti, nemalonius kvapus pašalinanti priemonė. Actas tobulai tinka valyti virtuvę, vonią. Taip pat pravers norintiems švarių langų, išvalytos skalbyklės, dušo kabinos, šaldytuvo ar virdulio. Actas pašalina ir įsisenėjusias riebalų dėmes, kalkių nuosėdas drėgnose patalpose. Kartu su alyvuogių aliejumi jis taps puikia baldų blizginimo priemone. Tiesa, actas gali dirginti odą, todėl šį natūralų valiklį patartina naudoti mūvint gumines pirštines.

Toks tvarus ir ekologiškas namų valymas yra veiksmingas, draugiškas piniginei bei gamtai. Naudokite priemones, kurias turite namuose, gyvenkite be nereikalingų daiktų arba prikelkite juos antram gyvenimui. Tuomet tvarkytis bus nepaprastai malonu ir saugu, o gamta už tai tik padėkos.